Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"

24 авг 2024 07:37, Нели Христова
215
Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"
Снимка: БГНЕС

Списъкът с имена на учители, които са се включили в подписка срещу забраната в училище да се споменава за "нетрадиционна" сексуалност, накърнява основни права, гарантирани от Конституцията. Това изрази в позиция омбудсманът.

Списъкът беше публикуван и разпространен от "Възраждане". Ето и цялата позиция на омбудсмана:

По повод на получените жалби от граждани и професионални организации, които споделят тревога от публикация в социалните мрежи на списък на учители и обидни квалификации със заплахи за тормоз, институцията на омбудсмана на Република България изразява следната позиция:

Използването на списък с имена и работни места на лица, които публично поддържат гражданска позиция по важни обществени въпроси, както и призоваването към линчуване и саморазправа с тези лица, пряко накърнява основни права и свободи, гарантирани както от Конституцията на Република България, така и от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ), от Хартата на основните права на Европейския съюз (ХОПЕС) и други международни правни актове за защита правата на човека, а именно:

Още преамбюлът на Конституцията на Република България издига във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

Чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България гарантира правото на всеки български гражданин да изразява мнение и да го разпространява чрез слово;

Чл. 45 от Конституцията на Република България гарантира правото на гражданите на жалби, предложения и петиции до държавните органи;

Чл. 10 от ЕКПЧ гарантира правото на всеки гражданин на свобода на изразяването на мнение, което право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти;

Чл. 1 от ХОПЕС прогласява, че човешкото достойнство е ненакърнимо, трябва да се зачита и защитава от публичните власти при всички случаи и с всички средства.

В същия дух е и разпоредбата на чл. 19 от Международния пакт за граждански и политически права.

Обръщаме внимание, че правото по чл. 39 от Конституцията на Република България не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, както и за разпалване на вражда или подбуждане към насилие над личността.

С всички свои действия публичните власти, официалните институции и организации следва да зачитат и гарантират човешкото достойнство, правото на свободно изразяване на гражданска позиция и отстояване на лично мнение, особено по отношение на обществено значими въпроси. Още повече това се дължи на педагогическите специалисти, както изрично предвижда чл. 219 ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование – „на педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността".

Зачитането на човешкото достойнство, на свободата на изразяване, на равенството пред закона, са основата на всяка правова държава и изграждането на справедливо демократично общество.

Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала да гарантира за своите граждани като правова държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от Политика
Николай Николов ли ще замени Калин Стоянов като вътрешен министър?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
20
 
! Отговори
Цар Плъх преди 3 седмици
Учителите сами са си направили списък, дори са се подписали в него. Подписали са се, че искат да нарушават закона и да тормозят децата. Отнето им е правото да рушат детската психика! Би трябвало да са доволни, че е тхяната подписка е разпространена, но явно се срамуват от това, което са направили.
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Костадинов е стратег. Тъкмо бях решила да не гласувам, но при така поставената тема все пак ще отида до секцията. Умен ход! Успех на все още непродалите се на caтанистите партии и дано удържат фронта.
49
1
 
15
 
! Отговори
Това е: преди 3 седмици
Гражданска позиция е когато не си финансиран от НПО! Иначе си е лобизъм и проституция!
48
0
 
18
 
! Отговори
Александров преди 3 седмици
Два пъти писах до Ковачева за противоконституционният статут на обучаващите се във висши военни училища. Конкретно как в нарушение на Конституцията и международни актове са ефективно лишени от правото си на труд. С голямо закъснение първия път ми върна копирано отговора на МО. Втория отговор :"Разбирам силата на Вашите аргументи, но няма да сезирам КС за това". Жалка работа.
47
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
герб дава само на руснаци и турци
46
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ ПОДКРЕПИ НАЦИСТКИЯ ЗАКОН, БОРИСОВ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ЕВРОАТЛАНТИЗМА
45
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ВЪЗРАЖДАНЕ ДА СИ ЗАВРАТ РУСКИЯ ЗАКОН ТАМ КЪДЕТО РУСНАЦИТЕ ИМ СЛАГАТ ПАЧКИТЕ РУБЛИ
44
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ХОРАТА СЕ ГОРДЕЯТ ЧЕ СА В ТОЗИ СПИСЪК
43
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
герб подкрепи нацисткия закон, борисов се обяви против евроатлантизма
42
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обаче хората масово са доволни, че някой е създал такъв списък и продължават да се интересуват как да се доберат до него. Имам предвид хората с деца. Не ни е все едно кой преподава на децата ни.
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БЛАГОДАРИМ НА НПО ЧЕ БРАНИ ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ КАКТО ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА СА БРАНИЛИ БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде стига вече, оцапаxте гaщите от напъване да ни пробутате нещо, което тук не върви. Колкото и да сте бавни, все трябва да сте разбрали, че на всичките си кусури Българинът е със здрави (по вашему ретроградни) разбирания и това ни е опазило през вековете. А и тук не сме като западняците, които натирват децата си от 16-годишни и пет пари не дават за по-нататъшния им живот. В България милеем за децата, треперим над тях и докато ни виждат очите ги браним от всякакви опасности. Престанете!
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еднополовата двойка Борисов-Пеевски е традиционна за българската политика?
38
1
 
7
 
! Отговори
Бившият омбудсман преди 3 седмици
Да бъдем точни. В домовата книга нея я няма.
37
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ВЪЗРАЖДАНЕ И ГЕРБ ЩЕ ПРИЕМАТ ЛГБТИ АКО НЯКОЙ ИМ ПЛАТИ ЗА ТОВА.... НО НИКОЙ НЕ ДАВА ПОДКУПИ ЗАТОВА НЕ ПРИЕМАТ
36
17
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 седмици
Докато има проруски партии и руски агенти в службите НПО ще защитават Българите от злото.
35
2
 
23
 
! Отговори
ЯСНО ЛИ ВИ Е? преди 3 седмици
Има два пола - МЪЖ и ЖЕНА. Има МАМА и ТАТКО, а не родител 1 и родител 2. Ясно ли ви е, извратеняци такива? ЯСНО ЛИ ВИ Е?
34
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ФИНАНСИРАНЕ ЗА НПО ЗА ДА ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ОТ РУСКИТЕ АГЕНТИ
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гая демократична *** ще изкара Възраждане най-върли врагове. Аз гласувах за Костов поне 2 пъти с надеждата да ме сполети демокрация, но се осъзнах в един момент, че е в моя вреда. И мерси ви, хубавици и хубавци.
32
3
 
16
 
! Отговори
Беновска пипа преди 3 седмици
Учителите с нетрадиционна сексуална ориентация също са хора, но нека работят нормално като останалите учители и не травмират децата със собствените си извратености.