Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"

24 авг 2024 07:37, Нели Христова
215
Омбудсманът: Списъкът на "Възраждане" накърнява основни права от "Конституцията"
Снимка: БГНЕС

Списъкът с имена на учители, които са се включили в подписка срещу забраната в училище да се споменава за "нетрадиционна" сексуалност, накърнява основни права, гарантирани от Конституцията. Това изрази в позиция омбудсманът.

Списъкът беше публикуван и разпространен от "Възраждане". Ето и цялата позиция на омбудсмана:

По повод на получените жалби от граждани и професионални организации, които споделят тревога от публикация в социалните мрежи на списък на учители и обидни квалификации със заплахи за тормоз, институцията на омбудсмана на Република България изразява следната позиция:

Използването на списък с имена и работни места на лица, които публично поддържат гражданска позиция по важни обществени въпроси, както и призоваването към линчуване и саморазправа с тези лица, пряко накърнява основни права и свободи, гарантирани както от Конституцията на Република България, така и от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ), от Хартата на основните права на Европейския съюз (ХОПЕС) и други международни правни актове за защита правата на човека, а именно:

Още преамбюлът на Конституцията на Република България издига във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

Чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България гарантира правото на всеки български гражданин да изразява мнение и да го разпространява чрез слово;

Чл. 45 от Конституцията на Република България гарантира правото на гражданите на жалби, предложения и петиции до държавните органи;

Чл. 10 от ЕКПЧ гарантира правото на всеки гражданин на свобода на изразяването на мнение, което право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти;

Чл. 1 от ХОПЕС прогласява, че човешкото достойнство е ненакърнимо, трябва да се зачита и защитава от публичните власти при всички случаи и с всички средства.

В същия дух е и разпоредбата на чл. 19 от Международния пакт за граждански и политически права.

Обръщаме внимание, че правото по чл. 39 от Конституцията на Република България не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, както и за разпалване на вражда или подбуждане към насилие над личността.

С всички свои действия публичните власти, официалните институции и организации следва да зачитат и гарантират човешкото достойнство, правото на свободно изразяване на гражданска позиция и отстояване на лично мнение, особено по отношение на обществено значими въпроси. Още повече това се дължи на педагогическите специалисти, както изрично предвижда чл. 219 ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование – „на педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността".

Зачитането на човешкото достойнство, на свободата на изразяване, на равенството пред закона, са основата на всяка правова държава и изграждането на справедливо демократично общество.

Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала да гарантира за своите граждани като правова държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБАДЖИИТЕ ФАШИСТИ ПОДКРЕПИХА ТОЗИ ЗАКОН
30
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ИмеНПО ПАЗЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИТЕ АГЕНТИ КОИТО СА В ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И ПАРТИИТЕ
29
1
 
19
 
! Отговори
Име преди 3 седмици
Гражданска позиция е когато не си финансиран от НПО! Иначе си е лобизъм и проституция!
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ ПОДКРЕПИ ТОЗИ НАЦИСТКИ ЗАКОН. БОРИСОВ Е ПРОТИВ ЕВРОАТЛАНТИЗМА.
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прави впечатление, че всички ЛГБТ и ненормални за евроатлантици и поддържат украйна. Нормалните сме за Русия!
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България е ЗА семейство от мъж и жена.
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тази от самото начало й личеше, че е некомпетентна калинка на повикване. Затова са й заръчали да лъже - списъкът беше в публичното пространство, Възраждане просто го препубликуваха.
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищо не накърнява. Кому е нужно да пропагандира "нетрадиционни " ценности сред подрастващите. Подобни действия на учители трябва да се наказват с лишаване от правото да преподат и затвор.
23
0
 
18
 
! Отговори
Dinozavar1962 преди 3 седмици
Тази персона,говори в лично качество. "То"не е Омбудсман.
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това не списък на Възраждане. Списъкат е на "Америка за България", членуващите в тази организация сами са си го направили.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама те самоиниацитивно са си изготвили списъка, не са го изготвяли Възраждане!!!
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
таз от поне година не е омбудсман и даже се изнесе от бг, не зная що ни натяквате безсмисленоти й мнение, без туй кат беше в бг нищо не направи, само изискваше
19
2
 
22
 
! Отговори
Без лгбт преди 3 седмици
Ние сме 99 % извратеняци. Ако искате да обарвате малки момиченца и момченца, бегом към Франция. Там е содомията и разврата. Тук е България. Не ми се правете на света вода ненапита.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А правата на децата къде са? Още по-срамното е, че всички посолства скочиха в защита на сбърканяците... и репресивно от ЕС искат да ни наложат да отхвърлим закона. А много жалко е, че българският учител се продава... И това се счита да свобода, от МОН и бивши кметицата... Тези хора нямат ли деца и внуци???
17
1
 
19
 
! Отговори
Германец: преди 3 седмици
След двумесечна пауза спирките на обществения транспорт от двете страни отново са украсени с двуметрови реклами на мъжката "любов". Като се обърнеш наляво - един полегнал гей страстно отворил устенца, над него надвесен друг със същата готовност за целувка. Като погледнеш надясно - двама прегърнати хубавци, единият бръкнал в боксерките на другия. И децата, тръгвайки за уччилище, са обградени от НА Г ЛАТА ИМ ПРОПАГАНДА. НЯМА други реклами. Да не се разсейват.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази е бившата омбудсман, ако не знаете, От началото на годината вече работи нещо в Брюксел. Омбудсман в момента нямаме, някакви нейни заместници изпълняват тази роля, докато парламентът избере нов.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От Лигата на убийците в България готвим протест срещу Наказателния кодекс! Той накърнява основни наши права!
14
3
 
22
 
! Отговори
Плащаме данък преди 3 седмици
Плащахме с децата си 500 години на кръвожадните Османци. Кръвен данък. Еничари. Сега пак искат да плащаме с децата си, да им промият мозъците и да ни ги отнемат, да ни затрият родовете. Еничарството го преживяхме, ще преживеем и простотиите на тия либерасти.
13
3
 
20
 
! Отговори
Омбудсман на САЩ преди 3 седмици
Содомисти, не ви ли е срам бе? Да искате да зомбирате децата. На Илонката Мъска сина му го зомбирахте и си смени пола момчето. Това вече преля чашата.
12
2
 
18
 
! Отговори
Пропаганда има преди 3 седмици
В някои училища разни НПО-та лепят постери с кюар код, който като го сканират, децата могат да отидат на сайта на дадената фондация и да се информират относно тези въпроси, но разбира се информацията е поднесена по начин, който устройва аджендата на дадената организация. Например внушава им се, че полът е нещо променяемо, че е нормално да си различен и даже е гордост и такива неща. Това не бива да е възможно да става в училище. Има си учебна програма и точка.