"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място

ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС са събрани в половин процент
Обновена: 7 юни 2024 07:54 | 7 юни 2024 07:50, Александър Попов
316
"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще спечели изборите, като за тях ще гласуват 26,5% от хората, които застанат пред урните. За второто място се борят три формации с под половин процент разлика - ПП-ДБ с 15,3%, "Възраждане" с 15,1% и ДПС с 14,9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, сочат данните на "Тренд". Проучването е проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп” сред 1007 пълнолетни граждани.

Според проучването БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а зад нея е "Има такъв народ" с 5,9% от заявилите, че ще гласуват.

Няколко малки формации са с шанс да преминат 4-процентната бариера. Това са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България", която получава подкрепата на 2,1% от гласуващите.

След тях се нареждат ВМРО с 1,4%, “Левицата” - 1,3%, и “Български възход” 1,1%. Опцията “Не подкрепям никого” събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

Електоралната картина се повтаря с незначителни разлики по отношение на изборите за Европейски парламент.

Изследването не отчита сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Поради пренебрежителната дистанция обаче между втория, третия и четвъртия не е изключена различна подредба при резултатите за евровота.

Проучването на "Тренд" е проведено между 29 май и 4 юни чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. Изследването е по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от Избори 2024
Днес гласуваме: 6100 искат да се депутати у нас, над 400 в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До FINAL COUNTDOWN За ПП не е сигурно, че ще достигне 45 депутати; по-скоро агите на Пеевски ще вдигнат гласове.
246
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПП можеше да падне с повече от 10%, но ББ с непрекъснатото си самоизтъкване на незаменим лидер на ГЕРБ достатъчно досади на хората. А си е милиционер човека и не може да разбере, че е време да отстъпи крачка настрана и да даде път на Сачева, Т.Дончев, Д.Добрев и Ераносян Пустото му его, което с годините нараства
245
1
 
0
 
! Отговори
Тон преди 3 седмици
Така нищо подобно,първите две ще са величие и Възраждане !
244
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Славуца Трифонов какво блееше по кабеларката му днеска, че ще имат повече депутати, ГЕРБ ще е първа политическа партия, Възраждане и те ще дръпнат, ай сиктир бе
243
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
242 Пишман академик Денков, който се самоизбра за такъв докато бе служебен министър на образованието, Ники който обича са лети, бе само сламен човек, който преекспонираше лъжите и недоумиците на Киро просто и измамника Кокорчо. Настояваше да не тпираме дерогацията за руския газ и така Газпром забогатя с няколко мириарда Рибешкият поглед е само еднамижитурка, жалък плъх в политиката, където попадна "на случаен принцип". Жалък.
242
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Машините, които бяха на склад в Сиела, чийто директор е близък до ПП,ДБ, бяха регистрирани на "случаен" принцип. На предишните избори се появиха отнякъде, никому неизвестни машини, в последния момент и гласовете в тях, бяха отчетени, разказват очевидци. Тази информация стана известна на ЦИК. Никой не взема мерки, това да не се повтаря. Затова, без нас
241
5
 
3
 
! Отговори
Денков или Борисов! преди 3 седмици
Академик Денков е високо образован, възпитан, дипломатичен и учтив, не е крадец и измамник, няма любовница и извънбрачно дете и никога е е купувал къща на чужда жена, не е прибързан, сприхав и избухлив, той е на страната Украйна и никога не е обслужвал кремълските тирани. Той е толерантен и любезен с политическите си противници, не пуши не пие и няма наднормено тегло. Той е православен християнин с блестящ християнски морал. Затова предпочитам той да ми е премиер, а не друг. бг.
240
0
 
2
 
! Отговори
FINAL COUNTDOWN преди 3 седмици
АКО ДОПУСНЕМ,ЧЕ ЧИСЛАТА НА "БЛЕСТЯЩИТЕ" СОЦИОАГЕНЦИИ СА ВЕРНИ,ТЕ ПОКАЗВАТ,ЧЕ ДОРИ С ОТВРАТА НА ПАРТИИТЕ ДА ОГРАНИЧАТ ГЛАСУВАЩИТЕ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ ЗА БУДА И КОМПАНИЯ СЕ ПОЛУЧАВА РЕЗУЛТАТА: ГЕРБ-СДС - 75 ; ПП-ДБ - 45 ; ДПС - 40 ; ВЪЗР - 40 ; БСП - 25 ; ИТН - 15 ДЕПУТАТИ, КАТО СЕ ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ "МАЛКИТЕ" ФОРМАЦИИ НЕ ПРЕСКАЧАТ ПРАГА 4%. АКО НЯКОЯ ОТ ТЯХ ГО ПРЕСКОЧИ (ЗАЛАГАМ НА СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ),НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ОЩЕ ПО-ДРАСТИЧНО!!! ХАЙДЕ ДА ВИДИМ НЕСГЛОБКАТА И ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА!
239
0
 
4
 
! Отговори
FINAL COUNTDOWN преди 3 седмици
ХЕЙ,ТРАНДАФОРИТЕ ЩО НЕ СТЕ ДАЛИ 103% ЗА ГЕРБ БЕ, ТРАНДАФОРИТЕ??!!!...
238
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"СРАМОТА Е ПАРТИИ НАЧЕЛО С ДОКАЗАНИ ПРЕСТЬПНИЦИ КАТО БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ ДА УПРАВЛЯВАТ БЬЛГАРИЯ !!!!!" - с под 70% избирателна активност алтернатива няма. Народа абдикира от функциите си и заради това държава няма.
237
0
 
2
 
! Отговори
СУФ преди 3 седмици
Дъртанян и тримата мускетари ли ше е "филма" този път? Скука.
236
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Намерихме нашия нов Тодор Живков и повече няма да търсиме. Става все по-опитен и познат на нашите европейски партньори и все по-подходящ за дългогодишен европейски лидер.
235
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 3 седмици
БЕЗ ГЕРБ И ДПС !!!!
234
4
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 3 седмици
СРАМОТА Е ПАРТИИ НАЧЕЛО С ДОКАЗАНИ ПРЕСТЬПНИЦИ КАТО БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ ДА УПРАВЛЯВАТ БЬЛГАРИЯ !!!!!
233
5
 
8
 
! Отговори
Матев преди 3 седмици
Значи са напазарували яко както винаги.
232
3
 
2
 
! Отговори
THE BEST преди 3 седмици
Излиза , че сблъсъка ще е между малките партии. Водещите партии небутнати - значи хората искат още да продължаваме така. Е в крайна сметка - нито магистрали, нито стадиони, нито никаква инфраструктура няма да имаме. И не вярвам и някой да се оплаче и от е-рецепти вече. Да видим когато всичко по рецепта стане с е-рецепта - каква песен ще се пее.............
231
6
 
18
 
! Отговори
Троскот преди 3 седмици
Боко е троскот , а борбата с тоя плевел е трудна и продължителна.
230
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз ще гласувам за Божков!Умен,интелигентен,успял!Писна ми от ***,чалгари и всякаква друга фауна с мераци за власт.
229
4
 
6
 
! Отговори
Деди преди 3 седмици
"Тренд" съвсем изгуби "посоката" в изборите! Хората казват - да бе мирно седяло, не би "чудо" видело! Та и с "трендовете" на "Тренд"!!! Оше може да налива "масло" в трендовете!
228
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Галсувайте за толупа, гурото на лошия матрял.