"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място

ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС са събрани в половин процент
Обновена: 7 юни 2024 07:54 | 7 юни 2024 07:50, Александър Попов
316
"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще спечели изборите, като за тях ще гласуват 26,5% от хората, които застанат пред урните. За второто място се борят три формации с под половин процент разлика - ПП-ДБ с 15,3%, "Възраждане" с 15,1% и ДПС с 14,9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, сочат данните на "Тренд". Проучването е проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп” сред 1007 пълнолетни граждани.

Според проучването БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а зад нея е "Има такъв народ" с 5,9% от заявилите, че ще гласуват.

Няколко малки формации са с шанс да преминат 4-процентната бариера. Това са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България", която получава подкрепата на 2,1% от гласуващите.

След тях се нареждат ВМРО с 1,4%, “Левицата” - 1,3%, и “Български възход” 1,1%. Опцията “Не подкрепям никого” събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

Електоралната картина се повтаря с незначителни разлики по отношение на изборите за Европейски парламент.

Изследването не отчита сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Поради пренебрежителната дистанция обаче между втория, третия и четвъртия не е изключена различна подредба при резултатите за евровота.

Проучването на "Тренд" е проведено между 29 май и 4 юни чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. Изследването е по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от Избори 2024
Днес гласуваме: 6100 искат да се депутати у нас, над 400 в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То голяма новина! Всички агенции пеят едно и също! 10% разлика, оспорвана борба за второто място, кой ще влезе, кой ще излезе...! Голям избор при гласуването нямаме, но все пак, всеки сам си ПРЕЦЕНЯ!
6
6
 
36
 
! Отговори
ПП ДБ - ВЪН преди 3 седмици
Кой нормален човек ще гласува за ПП ДБ след всичките им изцепки? Някой изпаднал джен дър, на който чавка му е излила мозъка вероятно.
5
4
 
6
 
! Отговори
???????????????????? преди 3 седмици
Хубаво е че направилите българите най-бедните в ЕС с най-ниски заплати и пенсии и най-лошо здравеопазване и образование с най-ниска раждаемост и най-малка продължителност на живота се откъсват.
4
9
 
27
 
! Отговори
Пропагандатор преди 3 седмици
Спрете с тази изборна пропаганда. Последните два дни, тенденциозно се пускат статии със заглавие, че ГЕРБ е сигурен победител. Правят се внушения. . .
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и след изборите ще гледаме същият филм.....
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кукубенд парламент! Изберете Кукубенд или нищо!
1
22
 
14
 
! Отговори
пропаганда преди 3 седмици
гласувайте за герб, пп,дб и те за благодарност веднага ще ви изпратят на фронта, защото така са им казали козяците.