"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място

ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС са събрани в половин процент
Обновена: 7 юни 2024 07:54 | 7 юни 2024 07:50, Александър Попов
316
"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще спечели изборите, като за тях ще гласуват 26,5% от хората, които застанат пред урните. За второто място се борят три формации с под половин процент разлика - ПП-ДБ с 15,3%, "Възраждане" с 15,1% и ДПС с 14,9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, сочат данните на "Тренд". Проучването е проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп” сред 1007 пълнолетни граждани.

Според проучването БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а зад нея е "Има такъв народ" с 5,9% от заявилите, че ще гласуват.

Няколко малки формации са с шанс да преминат 4-процентната бариера. Това са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България", която получава подкрепата на 2,1% от гласуващите.

След тях се нареждат ВМРО с 1,4%, “Левицата” - 1,3%, и “Български възход” 1,1%. Опцията “Не подкрепям никого” събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

Електоралната картина се повтаря с незначителни разлики по отношение на изборите за Европейски парламент.

Изследването не отчита сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Поради пренебрежителната дистанция обаче между втория, третия и четвъртия не е изключена различна подредба при резултатите за евровота.

Проучването на "Тренд" е проведено между 29 май и 4 юни чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. Изследването е по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от Избори 2024
Днес гласуваме: 6100 искат да се депутати у нас, над 400 в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
7
 
6
 
! Отговори
Хектор преди 3 седмици
И аз съм за Величие...
166
4
 
4
 
! Отговори
1280 преди 3 седмици
Че ГЕБ ще са първи е ясно. Въпроса е какво от това, ако Възраждане са втори или трети? Пак ще се ходи на избори. А дотогава пак ГЕРБ си управлява, пък жълтопаветния планктон да си мрънка, той и без това само това може.
165
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гледах полковник Марков тези дни.Интересни неща казва този човек.За първи път чувам думи от политик, които ме докоснаха и звучаха истински.Както каза той просто отидете до урните, останалите рискове са за нас.Мисля да гласувам за Величие.Харесвам и числото 25.
164
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
такова голямо ПОМПАНЕ на печелбарите от т.н."социологически агенции" не е имало до сега !...Явно умиращите гропари са развързали яко кесията ..Нашите гропари са като укрите:-Виждат,че губят позиции,но вместо да посвият знамената,тия побесняват в яростта си..Но дет вика "бай Иван" :...-АЙДЕ ПЪТЕКИТЕ!..След Девети ..
163
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Баце е разтворил чекмеджетата !
162
4
 
3
 
! Отговори
смесваш нещата преди 3 седмици
До БАЧКАТОР Живеят зле глупаците!Умните са си много добре!А кой за кого гласува няма значение!
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кофти е , да си 1-ва политич. сила , а да не можеш да управляваш !
160
2
 
6
 
! Отговори
ха-ха преди 3 седмици
ГЕрП се откъсват .... ха-ха , явно в Костинброд вече всичко е готово !
159
3
 
3
 
! Отговори
T преди 3 седмици
Гробарите ще ни заровят и ще отлетят.Борисов не мога без да изтрие кръвта от ръцете си.Много млади славянски момчета загинаха заради него
158
4
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 седмици
Разбрахе,че една част от българите искат да живеят зле,с ниски заплати и пенсии,с разбито здравеопазване,образование,социални услуги,лоша среда за живеене и пр.После обаче затварят пътища,които построени от ГЕРБ вече са разбити.Никой не пита ББ защо БДЖ фалира-защото там явно по-трудно се краде.Щели да правят достъпно здравеопазване-ами 12 г.какво правиха,освен да фалират държавните болници?Мафията така е оплела д-вата,прокуратура и съд,че ще трябва много сила и енергия,за да бъде унищожена.
157
3
 
6
 
! Отговори
2милиона пенсионери преди 3 седмици
Помнете какви обидно мижави пенсии ви даваше Боко ,но преди всичко мислете за МЛАДИТЕ.Вие сте огромна изборна СИЛА,ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРАВИЛНО ГЛАСА СИ.
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
мислим да са испразним варху парче амбалажна хартия?
155
0
 
7
 
! Отговори
истината преди 3 седмици
Не позволявайте да ви напазаруват като ж.ив.отни!
154
3
 
12
 
! Отговори
РАЗБРАХМЕ преди 3 седмици
Разбрахме от всички социолози,че мутрите ще са първи.Да,ама ББ от сега поставя условие,че ако няма мнозинство пак ще ходим на избори,защото ще му са виновни ПП+ДБ.На предишните избори пак беше първи,ама отстъпи на ПП+ДБ управлението,защото го беше страх да управлява в тези смутни години.После не само ги плюеше(както прави и сега),но ги обвиняваше за всичко несвършено от него в мирните 12г.Пропагандата си изигра ролята да бъдат очернени тези,които въпреки всичко успяха да направят правителство.
153
4
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
Полковник Николай Марков може да говори убедително, но не става за политик. Не може да убеди хората да гласуват за него.
152
4
 
6
 
! Отговори
бе не знам преди 3 седмици
Но до тук най-смислена кампания водят Величие!Без изхвърляне и на човешки език!Май тоя път няма да ходя за гъби!Ще видим!
151
1
 
6
 
! Отговори
Човек преди 3 седмици
Време е Боко и Шиши да ни го набият с 200. Това е истински кеф за техните избиратели.
150
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Очаквам на 10 юни жалните вопли на Баце за коалиция, но само Шиши ще е насреща, пък може и Тошко Африкански да пристане, но срещу много кеш!
149
11
 
7
 
! Отговори
СМЕХ преди 3 седмици
ДА НЕ СТАНЕ ТАКА САМО, ЧЕ ТИКВИТЕ ЩЕ СА ТРЕТИ, А ВЪЗРАЖДАНЕ И ПП - ПЪРВИ И ВТОРИ?
148
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За кое лъже копейката?