"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място

ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС са събрани в половин процент
Обновена: 7 юни 2024 07:54 | 7 юни 2024 07:50, Александър Попов
316
"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще спечели изборите, като за тях ще гласуват 26,5% от хората, които застанат пред урните. За второто място се борят три формации с под половин процент разлика - ПП-ДБ с 15,3%, "Възраждане" с 15,1% и ДПС с 14,9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, сочат данните на "Тренд". Проучването е проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп” сред 1007 пълнолетни граждани.

Според проучването БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а зад нея е "Има такъв народ" с 5,9% от заявилите, че ще гласуват.

Няколко малки формации са с шанс да преминат 4-процентната бариера. Това са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България", която получава подкрепата на 2,1% от гласуващите.

След тях се нареждат ВМРО с 1,4%, “Левицата” - 1,3%, и “Български възход” 1,1%. Опцията “Не подкрепям никого” събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

Електоралната картина се повтаря с незначителни разлики по отношение на изборите за Европейски парламент.

Изследването не отчита сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Поради пренебрежителната дистанция обаче между втория, третия и четвъртия не е изключена различна подредба при резултатите за евровота.

Проучването на "Тренд" е проведено между 29 май и 4 юни чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. Изследването е по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от Избори 2024
Днес гласуваме: 6100 искат да се депутати у нас, над 400 в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
11
 
! Отговори
Стар и мъдър преди 3 седмици
Борисов е на 65 години, тежи към 200 кила. Колко мислите, че му остава? Без него ГЕРБ няма да вземат и 100 000 гласа. Трябва по-бързо да се отървем от него.
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грузия одобри закона за чуждестранните агенти.
185
0
 
14
 
! Отговори
Боко с дупето широко преди 3 седмици
Защо не пускат документалният филм в който едни баби от пазара "Димитър Петков" разказват как Боко ги е рекетирал да плащат "застраховка" на СИК за сергия. Още се помнят зулумите на Боко от 90-те.
184
2
 
12
 
! Отговори
Брех преди 3 седмици
ГЕРБ пак са в л.айната - след като процентите са около 20 тва значи че отново гласовете идват от ония дето лапат кинти благодарение на гербаджийски шефове - т.нар твърд електорат. И сеа кво пак ще има вой че нямали 120 депутати - щот хората просто не ги щат и не гласуват за никой - победа а ? Нема победа тука
183
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормално, Урсула чак до Пловдив летя, за да ги подкрепи.:)):)):))
182
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
1 трлн. загуби от ЕС заради отказа от руски газ. Около 700 млрд. евро вече загуби Европа, отказвайки се от газа от Русия. До края на годината тази сума ще се увеличи до 1 трилион евро
181
1
 
5
 
! Отговори
До 210 преди 3 седмици
Ами гласувай тогава за М.айна.та си, герберастино прикрит.
180
3
 
9
 
! Отговори
Деди преди 3 седмици
Така се "откъсват" Герберите , че току-виж са се "скъсали" в деня на избора! Жална ни майка, ако отново ще сърбаме попарата им! 12 години "сърбахме" от казани им, последните 2-3 години се хранеха от "общия" казан на сглобката за прикритие, сега остава отново на им слушаме "умниците" чрез ***- джурнали!
179
5
 
5
 
! Отговори
:))) преди 3 седмици
До Анонимен 204 Нищо не е ясно!От как се помня Герб все го пращат в г ро бищ ата,а той все печели изборите!:)))
178
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гербаджийските трафиканти много печелят. Ама тъй като гласуват само умрелите за тях, ги е страх да излязат на улицата измежду живите. Заблудени зомбита пълнят зали и гледат изцъклено
177
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Даже Рундю бута за Копейките по заповед от Мордор. Колкото и да се напъват всички мордорци няма как да вкарат друг освен Волгата в Европарламента :))))))))))))))))))
176
2
 
3
 
! Отговори
До 2мипиона пенсионе преди 3 седмици
А ти да помниш днешната инфлация по онова време с мижавите, според теб, пенсии? Абе, много елементарен народ сте това платените тролчета. Излязъл акъл да дава на два милиона пенсионери, а не може да отчете, че на него му липсва такъв. И за протокола, не съм гербаджия и не гласувам за Герб.
175
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 3 седмици
Работил е контрабандист от 90те до сега. Участвал е в СИК трафик по време на Юго ембаргото. Имаше камера на ЦРУ в един от влаковете, които не се върна в България и там е заснет Борисов. Освен това преди две години госпожа Меркел беше разпитана от БНД заради контрабандните медицински материали от Борисов. Освен това преди 4 години Ердоган беше разпитан след като Пилето каза на всеослушание, че контрабандистът се е обаждал на границата. После Бойко яде бой от Маргин
174
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според неофициалните данни за около един месец кампания полковника и Величие са събрали между 4 и 5 процента.Повече от половината от електората на БСП.
173
5
 
7
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 3 седмици
ПРОТИВ герб и дпс.
172
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като гледам прогнозите явно си заслужаваме съдбата...
171
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Схемата която полковник Марков описа при Карбовски за купуването на изборите и следенете ден по ден на нагласите е впечатляваща.Ще запомня думите му и за тези 150 лв, който ще вземеш какво могат да ти струват.Според полковника в момента ДПС играе яко за ИТН. Идеята е след изборите ГЕРБ, ДПС и ИТН да направят някакво правителство.
170
3
 
5
 
! Отговори
от киреча преди 3 седмици
До Анонимен 192 Бе какво е разтворил баце ти не знам,но в момента Възраждане харчат луди пари за кампанията,над два пъти повече от Герб и ПП ВЗЕТИ ЗАЕДНО!!Ако тия вярват че ще ги пуснат във властта значи нещата са много зле!За тях!
169
3
 
3
 
! Отговори
задругата преди 3 седмици
Ще победи този. който плати най много на социолозите!
168
7
 
7
 
! Отговори
против герб преди 3 седмици
задължително гласувам против гербавите - че са крадлива пасмина. ДПС са същите и освен това са етническа партия. итн/бсп/изpаждане/солидарна България са путински фашисти. пп-тата ме разочароваха. Ще гласувам или за Хаджигенов или "синя България". Може би за "синя България" ,че поне ми харесва икономическата им програма.