Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка

Според мнозина хората не бива да плащат за глупостта на политиците
28 юни 2024 21:30, Красимир Ангелов
936
Всеки втори признава: Не би бранил родината с оръжие в ръка
Снимка: БГНЕС

Младите хора в България да получат базова военна подготовка, която да се провежда от запасняци и резервисти. Подобна идея лансира президентът Румен Радев преди 2 седмици по време на четвъртия национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

"Преди всяко семейство бе свързано по някакъв начин с армията. Днес това вече не е така", заяви тогава държавният глава.

Още по темата
Думите на президента срещнаха възмущението на председателя на ДПС Делян Пеевски, който отсече, че младежите на България няма да ходят в задължителна казарма.

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба“, посочи Пеевски.

В разгара на дискусиите дали трябва да има военно обучение за всички мъже, които не са ходили в казарма, Dnes.bg ви попита: Готови ли сте да защитавате България с оръжие, ако се наложи? В традиционната ни анкета гласуваха точно 3329 души.

Едва 13% от анкетираните декларират, че ако се наложи ще го сторят, защото това е дълг на всеки българин. Други 26% казват, че ще го сторят, но само и единствено ако има пряко нападение срещу България и са категорични, че няма да се бият в подкрепа или за интересите на чужди държави.

На фона на тези цифри цели 45% са категорични, че няма да хванат оръжие, защото настоящите военни конфликти са единствено плод на глупостта и болните амбиции на световните политици и хората не трябва да плащат заради тях.

Други 5% отчитат, че дори и да искат да защитят страната си няма как да го направят, защото нямат дори и елементарна военна подготовка. А 11% от анкетираните са категорични, че просто ще напуснат страната и ще потърсят спокойствие другаде, ако някога се стигне до такъв тежък момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


936
Още от ЕС
Не изпълняваме само един критерий за Еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
832
0
 
2
 
! Отговори
РодинО преди 15 часа
Във време на война действат военовременните закони. Първи се изчистват предателите. Да му мислят, кой на чия страна е. За родината - да, но за чужди интереси - не. Това са имали предвид анкетираните.
831
1
 
6
 
! Отговори
Ко? Не! преди 16 часа
Всеки втори - дръжки. Да ви имам и анкетите. Имаше едно анонимно проучване преди 3..4.. години, което си каза, че 90% от военния състав на армията ни, би дезертирал при реални военни действия.И ви говоря за военни на заплата. Вие, от къде изкарахте, че има чак пък толкова ббаламурници сред цивилното население? Аз лично си имам разработен, готов евакуационен план. За 24 часа жената и децата ще напуснат страната. До седмица, ако успея и аз отивам при тях.
830
3
 
9
 
! Отговори
Компютърен Патриот преди 18 часа
Аз винаги бих бранил Родината си със моята стара и похабена клавиатура.Но виж,надеждата ми е в тези които сътвориха и извършиха приватизацията.От тях наистина има какво да се вземе.Все пак това е трудът на един цял народ за 45 години.нали така другари?
829
1
 
9
 
! Отговори
Юлиян преди 18 часа
Не искаме да ставаме втора Украйна.Но англосаксонците дали мислят по същия начин?Те и повечето украинци,с изключение на членовете на безмозъчните футболни агитки не искаха,но никой не ги попита.Хвърлиха ги в казана за "курбан" и толкова,все дела.
828
4
 
9
 
! Отговори
Юлиян преди 19 часа
Всеки втори,осем от десетима искат да ви кажат:няма да воюваме срещу Русия,за да браним англосаксонските интереси.А Русия,..тя нека заповяда!
827
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Нали като раздадат оръжие първо трябва да оправим вътрешната си бъркотия. Защитата на Родината е срещу ВЪНШЕН и ВЪТРЕШЕН ВРАГ! Нас ВЪТРЕШИЯ ВРАГ ни гази от десетки години.
826
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Млади хора като Бенковски и Волов дадоха живота си за свободата на българите за да бъдат завзети от Боко и Шиши.
825
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Така е. Какво да брани? Пеевски и Борисов и милиардите им ли?
824
4
 
12
 
! Отговори
съсел преди 1 ден
Има ли смисъл да давам коментар в тъпите български медии...бълващи западна пропаганда .
823
2
 
16
 
! Отговори
БОКО И ШИШИ преди 1 ден
Кой кой да браня Боко тиквата и Пеевски свинята. Никога! Те съсипаха България. *** народ слаба държава.
822
2
 
23
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 ден
За имотите на разбойниците от ГЕП-СДС-ДПС-ПП-ДБ и олигарсите Домуса ,Прокопиев ,шишо и Доган не бих си мръднал малкия пръст!!!България е превърната в краварска колония и се пази от църнилявите кравари в незаконните 4 краварски бази.Строи се и пета.Искам да видя синовете на олигарсите и политиците как отиват към казармата и едва тогава бих се замислил.Но това няма как да се случи.В Оссрайната няма нито един син или дъщеря на политик на фронта.НИТО ЕДИН.ТЕЗИ МЕРЗАВЦИ СА ПО КУРОРТИТЕ ОТ 3 ГОДИНИ!
821
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ми нормално. Българите са патрЕоти само на приказки....и най-вече като заседнат на маса. Всъщност сегашните българи нямат нищо общо с онези българи, които с оръжие в ръка браниха България и в спечелени битки, и в загубени войни!
820
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всеки втори ? Ще имате да вземате. От 100 човека я има 4-5 будали, които биха бранили (!) угодната бащиния на разбойниците, самонарекли се представители на народа. Парчето земя, което наричам възлюбена България и моя родина - ще браня със зъби и нокти. Палатите на разни продажници - НИКОГА !
819
7
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 ден
Всички македонци трябва да бъдат избити !!!
818
0
 
5
 
! Отговори
До бате иван преди 1 ден
Нека позная,разнасяш бира с пикап, нали? И си патриот? Евала!
817
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Какъв е тоя зор за войни, военно обучение и подобни, кога в Бг ще се живее по спокойно. От ковид насам се почна, а газ, а кризи, а ел енергия, а наводнения с градушки, а.., а..., как така изведнъж се случи всичко.:))
816
3
 
5
 
! Отговори
Бих ритал преди 1 ден
Македоноци
815
0
 
28
 
! Отговори
Pipi преди 1 ден
Затрихте хубавата ни държава продажници за жълти стотинки
814
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това са пълни глупости. Просто никой, ама никой, абсолютно, не може да победи съвременните крилати ракети, дронове, умни бомби и т.н. с калашникова кашимерия. Само хората ще загинат зян, затова няма смисъл да ходиш да се гърмиш с калашникова пушка. Справка - Украйна.
813
27
 
8
 
! Отговори
Бате Иван преди 1 ден
Аз пък бих я бранил! И бих разстрелял като куче всеки безродник, който не иска да я брани! В крайна сметка родината има нужда от мъже, не от женчовци, дето ги е страх сами да отидат за хляб привечер!