"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място

ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС са събрани в половин процент
Обновена: 7 юни 2024 07:54 | 7 юни 2024 07:50, Александър Попов
316
"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще спечели изборите, като за тях ще гласуват 26,5% от хората, които застанат пред урните. За второто място се борят три формации с под половин процент разлика - ПП-ДБ с 15,3%, "Възраждане" с 15,1% и ДПС с 14,9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, сочат данните на "Тренд". Проучването е проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп” сред 1007 пълнолетни граждани.

Според проучването БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а зад нея е "Има такъв народ" с 5,9% от заявилите, че ще гласуват.

Няколко малки формации са с шанс да преминат 4-процентната бариера. Това са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България", която получава подкрепата на 2,1% от гласуващите.

След тях се нареждат ВМРО с 1,4%, “Левицата” - 1,3%, и “Български възход” 1,1%. Опцията “Не подкрепям никого” събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

Електоралната картина се повтаря с незначителни разлики по отношение на изборите за Европейски парламент.

Изследването не отчита сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Поради пренебрежителната дистанция обаче между втория, третия и четвъртия не е изключена различна подредба при резултатите за евровота.

Проучването на "Тренд" е проведено между 29 май и 4 юни чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. Изследването е по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от Избори 2024
Днес гласуваме: 6100 искат да се депутати у нас, над 400 в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
4
 
14
 
! Отговори
РАБОТЕЩ ЧОВЕК преди 3 седмици
Наглостта на д-р Москва от т.нар."Синя България" е голяма.Той беше здравен министър в правителството на ББ и с него пътуваше да реже ленти на "магистралите".Въведе пръстов отпечатък,но какво стана с тези данни той не казва,а и никой не го пита.Как може да убеди българите,че те са унищожени.Какви подобрения направи за здравето-пак мълчи.Опитва се да съживи синята идея,която обаче се оказа творение на ДС и никой не го крие.Не казва и неговата КОД колко привърженици има-нали са партия?
206
7
 
9
 
! Отговори
Тодор Александров преди 3 седмици
Искам да се въведат преференции за опцията "Не подкрепям никого" и там зачертаваш тоя дето изобщо не можеш да понасяш! Например онзи *** и плазмодий Волгин ...
205
13
 
8
 
! Отговори
Само СИНЯ България! преди 3 седмици
Гласувайте за СИНЯ БЪЛГАРИЯ! Да изхвърлим ментетата от ПП-ДБ!
204
1
 
0
 
! Отговори
Хартиен отрязък преди 3 седмици
"хартиения отрязък с "
203
1
 
0
 
! Отговори
Допълнение към 240 преди 3 седмици
да се чете "хартиеният отрязък с "
202
6
 
8
 
! Отговори
Само хартиена бюлети преди 3 седмици
Ако не искате подмяна на вота чрез ала-бала с машините гласувайте като цяла демократична Европа с хартиена бюлетина! Членът на секционната комисия откъсва пред вас бюлетината , поставя печата и ви я подава. Вие отбелязвате вота си в кабинката, връщате се при членът на секционната комисия, той откъсва хартиеният отрязък с пак пред вас и го пуска н определената за това кутия, поставя втория печат и след това вие собственоръчно я пускате в урната! Такава е процедурата и за двата избора!
201
9
 
6
 
! Отговори
ПП-ДБ-СС не са десни преди 3 седмици
Българи не се лъжете, че ПП-ДБ-СС са дясна партия, те дори не са център-дясно! ПП-ДБ-СС са лява партия, провеждаща лява политика! Автентичната дясна партия е СИНЯ БЪЛГАРИЯ!
200
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
100% партия Величие ще прескочи бариерата .. Няма как да повече да крият медиите и социолозите.
199
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ПроСоТо Политиката у нас е игра на селски белот , в такава я превърнаха " любимите " ни политици , които с нищо друго , ни държава , ни народ се занимават , просто си плющат белота ,. Защо и ние да не им покажем , че умеем триконете им . Да им осигурим възможно най-голяма нестабилност , така , че пак да са в позиция " пате в кълчища "
198
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
сега ще напиша МОЕТО мнение ...-НЕ защото ви "интересула",или е "важно" ..Просто защото още не съм изключил компа...Та:..-СЕГА аз ще гласувам за "Възраждане"..А на есен-ЗА "ВЕЛИЧИЕ"...Инерцията на Възраждане е голяма.."Величие" И ДРУГИТЕ ,които също са ми симпатични,тепърва трябва да набират инерция..ТОВА е ,което диктува поведението ми..
197
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 234. И с кой ще изринеш ГЕРБ.:))
196
4
 
17
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 3 седмици
ДА ИЗРИНЕМ герб.
195
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак да кажа. 1007 анкетирани не са представителна извадка. Още повече че са основно служители в държавни учреждения. Удобното на тези "проучвания" е, че точно сите бщрокрация се ослушва къде да се нагласи за да има кариерен ръст при евентуално правителство. Всички останали тенденции в общественото мнение са размити в малкото количество анкетирани и не представиелноста им по отношение на различни групи в обществото ни. А ако избирателната кактивност доближи 60% всички тези изледвания ще се разбия
194
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цял месец пълни зали, срещи с хиляди хора и нито дума за Величие по водеща телевизия.В какъв свят живеем а? Демокрация ли? Честни избори ли? Нека всички подкрепим Величие с номер 25! Нека го направим заради самите нас.
193
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
гласувайте пак за опг герб - стабилната бедност!
192
3
 
14
 
! Отговори
митко преди 3 седмици
Гербаджийските платени социолози не могат да скрия растежа на Величие.Вчера в София хиляди се изправиха в подкрепа на полковника и Ивелин.Бъдещето е пред тези духовни хора.Мутрите от Герб и Дпс скоро ще изтечат в канала на централният затвор.
191
0
 
5
 
! Отговори
2милиона пенсионери преди 3 седмици
ДО 210- Не аз,а ти си *** ка ,гервераст прикрит..
190
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Полковник Марков каза нещо много вярно преди два дни.Ако тези 70%, които не гласуват отидат до урните социологическите прогнози няма да имат никакво значение.Всички знаем че реално за системните партии гласуват общо около 30% от хората с право на глас.Аз лично ще гласувам за полковника и Величие.
189
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нова сглобка.
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Австралия изпраща в Швейцария на срещата за мир в Украйна своя министър по въпросите на хората с увреждания.