"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара

Засилва се натискът срещу американският президент в борбата му за втори мандат
Обновена: 29 юни 2024 10:15 | 29 юни 2024 10:05, Красимир Ангелов
153
"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара
Снимка: БГНЕС

Редакционната колегия на големия американския вестник "Ню Йорк Таймс" призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил "възхитителен президент", либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи кампанията си.

Още по темата
"Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън", пише вестникът. "Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи", добавя нюйоркското издание.

"Ако рискът от втори мандат на Тръмп е толкова голям, колкото той казва - а ние сме съгласни с него, че опасността е огромна - тогава неговата отдаденост на тази страна оставя на него и на партията му само един избор", посочва "Ню Йорк Таймс".

Редакционната статия беше публикувана два часа след като Байдън пристигна в Ню Йорк за двудневна обиколка за набиране на средства за кампанията си.

Тя последва ден на хаос и объркване сред демократите, след като Байдън многократно замръзна, говореше неправилно и губеше мисълта си по време на първия от двата планирани дебата срещу своя републикански съперник в Атланта.

Още преди публикуването на материала на редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс", двама от най-изтъкнатите колумнисти на вестника също призоваха Байдън да се оттегли. "Демократическата партия разполага с някои изтъкнати фигури, които според мен биха били в добра позиция да победят Тръмп през ноември", написа Никълъс Кристоф късно в четвъртък след дебата.

"Това ще бъде труден избор. Но, господин президент, един от начините, по които можете да служите на страната си през 2024 г., е като обявите оттеглянето си и призовете делегатите да ви изберат заместник, защото това е най-сигурният курс за нашата нация", добави той.

Томас Фридман, който нарече Байдън "мой приятел", заяви, че гледайки дебата се е разплакал и призна, че "Джо Байдън е добър човек и добър президент, но няма работа да се кандидатира за преизбиране".

Вече текат и спекулации да евентуалния заместник на Байдън, като сред интересните имена е и това на бившата първа дама Мишел Обама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от Русия
Москва: Расте рискът от пряка конфронтация между алианса и Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Защо медий те не пишат че Байдън се нсраа, наистина се нассраа на сцената преди няколко дни. Трябваше да го изкарат но всички видяха как насранн пионка управлява ФАЩ.
136
0
 
3
 
! Отговори
Джо Бидона преди 1 ден
Кукуригууу!
135
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
Емблемите...
134
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
Или ните на САЩ: Байдън, Боинг, ми ту...
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Нито Байдън, нито Тръмп са нужни на американската олигаррхия да управлява. И без президент войни ще има.
132
2
 
10
 
! Отговори
КИРЕ преди 1 ден
И в САЩ не могат да намерят човек, на който да припишат простотиите, които ще сътворят истинските управляващи!!!
131
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А даже не се знае кой ще е този заместник. Демонократическата секта извади най-доброто, което има - неадекватната деменция Байдън. Следващият даже няма да сме го чували, но със сигурност ще е по-лош. Иначе да бяха тръгнали от началото с него.
130
1
 
3
 
! Отговори
До не може да бъде преди 1 ден
Или не познавате възможностите или сте отвратен от Интернет, защото Интернет е яма бездънна в много случаи на надменна п р о с т а щ и н а. Просто напишете в прозореца на търсачката "Джо Байдън" или каквото се сетите за него и отворете от списъка със сайтове сайта на Уикипедия за биографията на Байдън - и воалла,чудото се случва... Включително кога е имал аневризма...
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
105 - Сигурно няма демокрация. Щом Путин изтрита разните НПОта, секти, мекти и др. темподобни.
128
1
 
3
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 ден
До До не може да бъде 129 Напълно съм съгласен че това е възможно,още повече че нямам и не бих могъл да имам какъвто и да е достъп до данни за здравословното състояние на Байдън ...но винаги съм се питал как е възможно Бърни Сандърс ,настоящ сенатор и бивш кандидат за президен,около 1 г.по-възрастен от Байдън да е толкова по-енергичен и адекватен -физически и ментално!?Затова ми се струва че заболяване от рода Алцхаймер/Паркинсон изглежда логично...
127
2
 
7
 
! Отговори
До не може да бъде преди 1 ден
Аневризмата в мозъка и Алцхаймера са братовчеди,резултата от които го виждаме... Така,че има ли значение,освен за патоанатомите??!... Байдън е имал аневризма...
126
8
 
3
 
! Отговори
Хи хи преди 1 ден
Ню Йорк Таймс са путлерасти и копейкаджии
125
1
 
14
 
! Отговори
Винаги преди 2 дни
Съм знаел, че истинските лица на кукловодите НЕ се показват по телевизията. Но за първи път, моето съмнение има такъв размах.
124
3
 
21
 
! Отговори
Бай Дрън Дрътия преди 2 дни
Абе знае ли някой тук какъв е този украински език, някой тук чувал ли е за украински език преди 1991г. Каква е тая държава, която няма даже дума за "език", ами използва полската дума мова (mowa - на полски: обикновена, селска реч, реч от окрайнините) Изобщо да е чувал някой за украински писатели, поети, драматурзи които са творили на така наречения украински език?
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Предизборната кампания на Джо Байдън събрал 14 милиона долара с началото на телевизионните му дебати с Тръмп. Екипът на Байдън продава бутилирана вода: "Тайният сос на Тъмния Брандън". Това е просто вода в алуминиева кутия, но на етикета със съставките са отбелязани 34-те наложени на Тръмп присъди и се подчертава, че основната съставка в алуминиевата кутия е Сълзи на МАГА (съкращение на лозунга на Тръмп Да направим Америка отново велика, на английски MAGA. 4,60 щ.д. е бутилката
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какво стана с укронацисткото контранастъпление бе русофоби? Колко пари профукахте и 0крадохте бе? Какво стана с икономиките на германия и швеция? Кажете колко заем взеха до сега сглобката за да държи страната на повърхността? Какво е заложила сглобката за тия пари? Сглобката да каже колко до сега са дадени безвъзмезно на укронацягите? По кои тропически острови ще се крият шефовете на сглобката, когато народа започне да ги търси?
121
1
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 дни
Спожред мен в резултат от дебата има един подрезултат който е скрит но много важен!Всички казват,че проблемите на Байдън идват от възрастта,но според мен съвсем очевидно лъжат!Проблемите на Байдън не са от възрастта а от прогресиращ Алцхаймер-това не е мое предположение,а на различни хора на които не се дава думата,а само понякога просто пропускат поради недоглеждане техни изказвания!?Свалям шапка на американските лекари и персонала който поддържа Байдън!Но е невъзможно да се предвиди всичко!?
120
1
 
3
 
! Отговори
Ама моля преди 2 дни
Нека Байдън спечели! Нека целият свят да разбере истината. Всички гледат, и много виждат. Има и слепи.
119
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защо да се отказва ? Тръмп казва - По добре да няма сделка отколкото лоша сделка с ЕС . В България това го казва Възраждане . Тръпм иска напускане на нато в България това го иска Възраждане . Единствената тръмписка партия в България е Възраждане . Останалите партии в България са на Байдън и се борят да няма референдуми за членстъвото в Ес и нато . Антидемократичните партии печелят изборите в България . Тогава защо си мислите че в САЩ ще победи Тръмп ? Американското Възраждане .
118
6
 
3
 
! Отговори
Американофил преди 2 дни
Двете старчета са кой от кой по-добре! Говори се, че след дебата и двамата са били в ***, взаимно са си бърсалu geiските дупета наcpани.