"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място

ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС са събрани в половин процент
Обновена: 7 юни 2024 07:54 | 7 юни 2024 07:50, Александър Попов
316
"Тренд": ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще спечели изборите, като за тях ще гласуват 26,5% от хората, които застанат пред урните. За второто място се борят три формации с под половин процент разлика - ПП-ДБ с 15,3%, "Възраждане" с 15,1% и ДПС с 14,9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, сочат данните на "Тренд". Проучването е проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп” сред 1007 пълнолетни граждани.

Според проучването БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а зад нея е "Има такъв народ" с 5,9% от заявилите, че ще гласуват.

Няколко малки формации са с шанс да преминат 4-процентната бариера. Това са "Солидарна България" с 3,4% и "Синя България", която получава подкрепата на 2,1% от гласуващите.

След тях се нареждат ВМРО с 1,4%, “Левицата” - 1,3%, и “Български възход” 1,1%. Опцията “Не подкрепям никого” събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

Електоралната картина се повтаря с незначителни разлики по отношение на изборите за Европейски парламент.

Изследването не отчита сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Поради пренебрежителната дистанция обаче между втория, третия и четвъртия не е изключена различна подредба при резултатите за евровота.

Проучването на "Тренд" е проведено между 29 май и 4 юни чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+. Изследването е по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от Избори 2024
Днес гласуваме: 6100 искат да се депутати у нас, над 400 в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гешев нещо много си е отворил устата,след атентата и уволнението.Знае много тайни за сикаджията и може да го изрине,ако не бяха урсулските защитници,които ужким се борят с корупцията.
226
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И какво като гласувате освен да правите богати депутатите друго няма да направите
225
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оказа се че от мен нищо не зависи и какво като тичате да гласувате какво променяте в собственият си живот от 3 год насам едни грабят неистово
224
19
 
13
 
! Отговори
Боримечката преди 3 седмици
Ако искате синовете ви да умират за чуждите каузи на оня зелен гущер от Украйна гласувайте за партиите на "евроатлантическите ценности". Те ще се покрият в бункерите си като мишоци, а ще страдат обикновенните хора. Така, че мислете с главите си.
223
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега се сблъсках с шепа облачните раздават агитационни материали НЕ искат да говорят и чуят мнението ми Повтарят едни и същи опорки ЧУДЯ се кой и вярва след като 3 год разрушиха всичко до което се докоснаха ОСВЕН алчни са и нагли жадни за лесни пари с лъжи изкарани
222
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
УСПЕХ НА БОРИСОВ И ГЕРБ НАЙ СТАБИЛНАТА ПАРТИЯ ШАРЛАТАНИ ВЪН
221
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този народ съвсем е изтрещял.Да гласуваш за този,който те остави на последно място в Европа по всички показатели е лудост,която ще ни излезе много скъпо.
220
0
 
6
 
! Отговори
Чукчев преди 3 седмици
Ало коментаторите . Къде го дават мача ?
219
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лойко е най-лошото нещо което може да се случи на България - застой заради некадърност на вожда.
218
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Крайно време е да се промени закона за разпределение за да се създаде устойчиво правителство, което да управлява със съответните обявени политики и обещания пред изборателите си. Как.Като в Гърция: там победилата партия или коалиция на изборите получава допълнително 50 места в парламента, а останалите 190 депутатски места се разпределят според класирането на вота. Така чуждо вмешателство на външни сили и НПО-та като лобита се минимизира. Логично и просто.
217
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма да има правителство сега избори докато тези наглеци облачните оттечат в канала
216
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Задкулисието ще прави и прави неимоверни усилия за да няма стабилно управление за да манипулира такова.
215
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
УСПЕХ НА ГЕРБ И БОРИСОВ
214
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лойко пак надлъга лошия матрял. Ще налее още малко пари на българските червени олигарси, докато ГЕРБ са начело.
213
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имам чуството, че гербавите, ако физически набият по един кол в дупките ви, пак ще скачате да гласувате за тях. Много повреден народ!
212
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ може да отидат и на второ место което е твърде вероятно защото корупцията е при тех.Не искаме жипката пак да обикаля из страната и да ръси пари , а народа да мизерува. Не искаме едни които немат наяждане да лапат от хлеба на бедните, от пенсионерите, всички проекти да са техни и да се разполагат в страната като бащиния.
211
3
 
5
 
! Отговори
до 243 преди 3 седмици
Мятай мазния Москов та гръб и - право на банкянския дувар да скимтите в очакване СИКаджийската мутра да ви покани на карето, ако Златевия Вальо или някой авер на Мутрата от подземния свят отиде да пикае! Московия Петър и Лиликовия Вили са слузести предатели! Как така сега станахте много "сини" бе, ***?! Нали и двамата бяхте върли костовисти и основатели на ДСБ! Ай сиктир и наглите предатели! Всеки глас за двамата наглеци е загуба за наистина Синя България!
210
3
 
7
 
! Отговори
позор! преди 3 седмици
Позор бе, Московия Петре! Досега сколасваше да прилъжеш двама-трима нещастници да се качат на твоя КОДаджийски файтон, интересно как този път успя да излъжеш доста повече хора?! Но твоята и на Лилковия Вили "Синя България" е аут и подведени от лъжите на мазната ти мутра, хиляди десни избиратели ще останат непредставени в новия Парламент! Българи, опомнете се, българи, нито един глас за предателя Москов, българи! Нито един глас за банкянския лакей, който заби нож в гърба на Радан Кънев!
209
10
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Ще гласувам за Величие... всички ги крият и не говорят за тях, защото ги е страх.... Идва видов ден .... С Вас сме полковник Марков.
208
13
 
7
 
! Отговори
Shark преди 3 седмици
Пред вариатите втори да бъдат ПП-ДБ, а не дай си боже ДПС, предпочитам Възраждане. А и е хубаво да се внесе още объркване, да ги видим доклоко са кадърни и дори могат да си преодолеят егото нашите политици за доброто на България. Затова, при създалата се ситуация, моят глас е за Възраждане!