"Галъп": ГЕРБ-СДС с 26,1% от вота, процент дели ПП-ДБ и "Възраждане"

Седем формации влизат в НС, една на ръба
Обновена: 25 окт 2024 12:22 | 25 окт 2024 12:22, Стела Стоянова
206
"Галъп": ГЕРБ-СДС с 26,1% от вота, процент дели ПП-ДБ и "Възраждане"
Снимка БГНЕС, архив

Преди финалните дни на кампанията 7 формации вероятно ще имат депутати в НС, една е на ръба, а друга има своите шансове за влизане в 51-ия парламент.

Данните се основават на проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети.

Ако заявеното седмица преди вота се възпроизведе и в неделя, резултатите биха изглеждали както следва:

ГЕРБ-СДС ще вземе 26,1% от гласовете.

ПП-ДБ и "Възраждане" – съответно 16,2% и 14,9% – са в пакет и не ясно кой би завършил на второ и на трето място, но към този момент ПП-ДБ има видимо по-добри изгледи.

Трудно е да се оцени ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС, коментират социлозите от "Галъп". Алиансът за права и свободи е на ниво от 7,9%, но възходящият тренд при "ДПС-Ново начало" води до практическо изравняване на подкрепата – 7,6%.

"Последните дни на кампанията обаче могат да променят тази подредба и да изведат "ДПС-Ново начало" пред АПС, ако възходящият им тренд продължи и поради по-високия организационен ресурс за мобилизация, демонстриран от тях", твърдят социолозите. До колебания в резултата може да доведе и вотът от чужбина, който само косвено се отчита в такива проучвания.

"БСП-Обединена левица" биха имали 7,1% подкрепа. Устойчива е подкрепата и за ИТН - 6,2%.

От "Галъп" допълват, че тези няколко формации са в своеобразен "пакет", като към него има определен шанс да се присъединят още една или дори две формации.

Една седмица преди вота на самия ръб на 4-процентната бариера, с добри възможности за нейното преодоляване, са МЕЧ с 4,1% и "Величие" с 3,8%.

"Синя България" е на ниво от 1,2%. Останалите дялове са за формации с по-ниска от процент декларативна подкрепа.

"Очаква се до изборния ден в неделя да настъпят и някои промени в разположението на част от политическите сили, поради различни фактори като например традиционното формиране на окончателно решение на част от избирателите на финалната права, влияние на различни организационни и клиентелни мрежи за мобилизация в изборния ден и др.", коментират социолозите.

Още по темата

От данните им става видно, че очакваната активност за гласуване за Народното събрание е 31,1%, като трябва да се имат предвид условностите на изборните списъци, както и на искреността на отговорите.

Хипотетичното очакване е за около 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните гласове – от днешна гледна точка – има вероятност да са: "Не подкрепям никого".

-------------------------

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: НСизбориГалъп
Още от Общество
Едва 15% от българите биха станали приемни родители
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
8
 
! Отговори
Стига вече преди 5 часа
Тоя Толуп от Гроб стана като Путин, несменяем Диктатор.От 20 години все той си е на власт.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Тези проучвания не интересуват никого освен роднините на кандидатите. Нас не ни интересуват проблемите на партиите и проблемите на журналистите. Защо непрекъснато ни занимават с тези проценти? Всички ще разберем резултатите, които единствено са важни
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Шиши е у Банкя. Там дядо Бойко му разтрива кълките и му прави густо! Научил е иширетите от Мата Хари. Шиши е много доволен!
73
1
 
4
 
! Отговори
Откакто преди 5 часа
Борислав Цеков купи Галъп,така са се разчекнали между Борисов и Пеевски,че се чудя как пазят равновесие.Цеков е редовен "анализатор" в ПИК.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Доган ойде , Шиши --тоже , остана само вожда на герб да оИде , и най-после да започне ''ПРЕХОДА'' ФЪФ Бг !
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Изберете пак Мишо Шамара, Боко Пъдара, Слави Чалгара, Ицо Комара, Пеевски Шопара и Мишо Шамара! Да живее интелигенщината на Чалгария! Слава на Кукубенд парламент!
70
6
 
4
 
! Отговори
Калин преди 5 часа
От всички партии участници в изборите единствено Възраждане се отличава с твърдата си позиция относно отстояване интересите на България. Всички останали са изявени евроатлантици, подвластни на чужди господари. Т.е. останалите са еднакви.
69
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 часа
Типично за ЕС демокрациите е сбирщини, с признание за максимум 5-7% електорална подкрепа и за извършено ала-бала, да постигат резултати 16%.
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Какви проценти , какви избори .Виновните за 35 годишния преход наказани и спешно присъдиняване към БРИКС , иначе няма държава изобщо . Мислете с главите си , не оставяйте Бтв да мисли вместо вас . Имаме шанс .
67
1
 
2
 
! Отговори
мак преди 5 часа
До До 50. Всички се кълнат на полза роду, но само предизборно. Как да разбереш, кой ще работи за драгия бг избирател, а не за началниците отвън? Тези, които не мислят и не действат както наредят фоннещоси и подобни са анатемосвани. Всички избраници се отмятат от обещаното, след като се докопат до власт. Освен това - вечните политици омръзват, новите не ги познаваме и няма гаранция как ще работят. Омагьосан кръг.
66
2
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 5 часа
ти пък какво хубаво си видял от запада и янките, освен красиви обещания, демокрации, ценности? а в момента караш таратайката си с руски бензин, и с руска газ си топлиш д-то!слава на братска Русия, без която сме ходещи трупове!
65
3
 
6
 
! Отговори
До 56 преди 5 часа
По-добре "агонията" да продължи,отколкото "раят" на ГЕРБ.Когато Борисов си пълнеше, чекмеджетата, Шиши фалираше всичко, до което се докопа, Доган си живееше бейски в Сараите,а народа вегетираше с 200 лв.пенсии и 400 лв.мин.заплата.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Фаталнния N 13 ще бъде края на "новото начало" с дъртите ...........и амид Бари амид ,ментата,и техния дерибей.
63
5
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 часа
До КОАЛИЦИЯ ЕВРАЗИЯ Браво, пич. Страхотно попадение. Хайде да го направим #вдупиту, за да дразним от ВгъZ,раждане.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Герб - СДС , са на 1-во място ПАК , но ПАК НЯМА ДА УПРАВЛЯВАТ !
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До 56. Прав сте,ПП са крадци и купуваха избори и цели комисии ,нова ги снима ,имаше арести и ги осъдиха условно с една дума нищо..
60
1
 
11
 
! Отговори
Фен0Мен преди 5 часа
Изборите през Април на коя дата ще бъдат?
59
6
 
6
 
! Отговори
п.п. преди 5 часа
гласувайте за възраждане, братя! че герб и подмяната ще ни продадат и па.рцалите на запада!
58
1
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 5 часа
Недей да лъжеш и заблуждаваш! Само наивниците биха се хванали на лъжите ти! Правителство и сега си имаме! Редовно или не, няма значение, то си работи и изпълнява разпоредбите, които му се спускат от Боко, Шишо и шефовете от Брюксел и Посолството! Докато цялата сегашна полит. класа не бъде изметена завинаги истински българска власт, която да работи в интерес на народа си, както уж се кълнат, няма да има!
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Тия корумпирани печелбари лъжат за ПП крадците ,и за изборите ще имат 4...5 %,мушеници и крадци на 12милиарда от бюджета откраднаха