Путин залага на севернокорейските войски да си върне Курск

Контингентът бележи първото разполагане на чужда армия във войната
24 окт 2024 21:30, Гергана Попова
143
Путин залага на севернокорейските войски да си върне Курск
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици севернокорейски войници са заснети във военни бази в Далечния изток на Русия, трениращи преди това, което Киев и неговите западни съюзници казват, че е разполагане за участие във войната на Владимир Путин срещу Украйна, пише Financial Times.

Още по темата
Контингентът бележи първото разполагане на чужда армия във войната, откакто президентът на Русия нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г., въпреки че Москва също се обърна към съюзници, включително Северна Корея и Иран, за оръжия в отговор на западната военна подкрепа за Украйна.

Преди това Пхенян достави на Русия артилерийски боеприпаси и други оръжия, като балистичната ракета KN-23, която беше придружена от севернокорейски офицери, изпратени да наблюдават използването им на бойното поле.
Силата вероятно е твърде малка, за да обърне хода на войната , тъй като Русия ще трябва да удвои своя контингент от 50 000 души в Курск, за да изтласка украинските войски и да проведе нова вълна от мобилизация, за да постигне големи успехи по украинската фронтова линия, според пред украински анализатори.

Но способността на Северна Корея да помогне да компенсира числеността на Русия може да създаде повече проблеми на Украйна, каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник за сухопътна война в Кралския институт на обединените сили.

„Може да имат доста добра кохезия. Може да имат разумен морал. Те може да са в състояние да действат в мащаб, който руснаците се борят да [постигнат]“, каза Уотлинг. „Това е доста ниска летва да бъдеш по-добър от това, което руснаците имат в момента.“

Севернокорейските подкрепления идват на фона на признаци, че Русия се бори да попълни силите си в лицето на зашеметяващите жертви в Украйна, които западни служители оценяват на над 600 000 убити и ранени.

Според представители на западното разузнаване Путин се е противопоставил на молбите на висшето си ръководство да разпореди нов кръг от мобилизация, като вместо това е предлагал огромни бонуси на доброволците за записване.

Въпреки че това помогна на Русия да поддържа темп от 30 000 новобранци на месец през по-голямата част от тази година, няколко руски региона драстично увеличиха размера на изплащанията през последните месеци, което показва, че армията може да се бори да привлече повече мъже.

Белгородска област, която граничи с Курск, повиши бонуса си при подписване за новобранци трикратно от Rbs800 000 ($8300) през август до Rbs3mn през октомври – сума, променяща живота, когато средната месечна заплата в региона миналата година беше 55 000 Rbs ($570) .

Вътрешните борби са накарали Русия да подсили силите си от чужбина, казаха представители на западното разузнаване. „Северна Корея е новият най-добър приятел на Русия“, добави един от официалните лица.
"Въпреки че Русия вероятно ще се сблъска с очевидни проблеми с командването и контрола, нейният опит в ръководенето на операции с правителствени войски, подкрепяни от Иран сили и милиции в гражданската война в Сирия би дал на командването на Москва очевиден модел, върху който да надгражда", каза Уотлинг.

Войските, изпратени в Русия, са от Единадесета армия на Северна Корея, елитна част, известна като „Корпус на бурята“, според Националната разузнавателна служба на Южна Корея.

„Това не са обикновени севернокорейски войници, повечето от които никога не са получавали адекватно бойно обучение“, каза Го Мьонг-хюн, старши сътрудник в южнокорейския държавен Институт за стратегия за национална сигурност в Сеул. „Това са добре оборудвани, добре обучени мобилни леки пехотинци.“

За разлика от украинската фронтова линия, където войските се защитават и атакуват от установени позиции, в Курска област фронтовата линия не е определена. Това означава, че Русия не може да използва своите най-изпитани методи: непрекъснати пехотни атаки, придружени от постоянна артилерия.

Но Русия се възползва от предимствата на въздушната си мощ в района на Курск, като бомбардира собствените си села, където засече украинско присъствие, принуждавайки тези войници да бягат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от Русия
Лукашенко: Войски на Ким в Украйна ще ескалират конфликта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 37 секунди
Ама някой виждал ли ги е или една жена им го е казала на financial times?
135
1
 
0
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 3 минути
Някаква миcиpkа, която разбира само от e6анe написала нещо поpъчково и алкохолизираните пенсии сepaт през нощта защото цял ден са хайлазували. Нищoжeства.
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
Планът на Путин е да активира всичките си приятелски държави и по някакъв начин да ги въвлече във войната, за да отклони вниманието и ресурсите на запада. Нищо чудно скоро да чуем за позабравени герои като Венецуела, Куба и др. Арабелите вече изядоха боя в Газа и Ливан, сега е ред на Иран. Виж с Китай ще е сложно ако реши да напада Тайван, за да му гепи бизнеса с процесори. Работата върви към много голям бой.
133
0
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 9 минути
До 132: проблемът е в това, че след като се намесва трета страна с армия значи вече дори Просия няма как да го нарича СВО, а пълномащабна война каквото реално си е.
132
2
 
0
 
! Отговори
Изпързалян преди 11 минути
А аз се чудя каква е тая истерия около Северна Корея и че нейни войници се сражават за Русия.Като прочетох заглавието ми стана ясно поне една от причините.Нещо се умалчахте за Курск последно време и предположих че нещата не вървят добре за отбора на атлантиците.Сега ще четем атлантически приказки от 1001 нощ като заглавието само говори за това статията ще я пропусна.
131
0
 
2
 
! Отговори
Баба преди 15 минути
ХАХАХАХАХАХАХА, значи скоро Курск няма да е обратно в пРосия.
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
Някак ми се струва, че Вовата успя да вкара не много умния Ким в много коварен капан, който може да му коства много. Ако се ступа с юга, нито Русия, нито Китай ще му ударят рамо, както през 50-те години. Американците ще минат през него като валяк през люцерна и набързо ще донесат демокрацията и на север.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
кой каза че са корейци , някой видяли ги
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
В бг всичко е жълта преса всичко ,политици ,журналисти , драскачи всякакви, така и не се научиха в чужда купа да не гледат , бг скоро ще е като Украйна всички ще . Кой не скача е червен .
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Положението е наистина много сериозно. Двете Кореи са пред война, в която САЩ моментално ще трябва да се намесят, за да предотвратят завземане на Южна Корея, която им е стратегически съюзник. Ще им станат много конфликти наведнъж за тях, което е мноого лоша новина за Украйна. Израелците не ги мислим, те са зли кучета и ще продължат да мачкат наред и сами.
126
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
125
0
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 26 минути
До 123 много по лесно е да изпратиш севернокорейци да умират в Русия ако заплашиш семействата им със смърт отколкото да убедиш европейци да ходят да умират някъде си за нещо си. Това е. Просто Ким може да убеди всеки севернокореец да отиде да умре където и да е когато му покаже семейството му засадено в оризище което ще е мишена за обучение на севернокорейската артилерия.
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
Тия 30 хиляди севернокорейци я изкарат два три месеца на фронта, я не. Толкова някъде губят руснаците на месец. Че другаря Ким ще изпрати още е ясно, но въпросът е колко още войници ще е готов да пусне в мелачката на руснаците, преди да реши, че май са му по-важни да си седят вкъщи и да пазят да не го нападнат южнокорейските империалисти. А и подозирам, че сега САЩ и Южна Корея набързо ще му спретнат едни маневри по границата, за да го дразнят и респектират.
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Не съм склонен да подценявам северно-корейците. Ким засвидетелства дружбата си с Путин като ги праща да умират. Никой западен лидер не е направил същото за Украйна. Причината е, че запада никога няма да възприеме Украйна като равноправен партньор. Това важи и за нас между другото.
122
0
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 29 минути
До 116: а в Ардените ги спасява това, че на немците им свършва горивото и, че небето се прояснява и авиацията им може да се включи в боя, *** никой не ги е молил за нищо, тя цялата битка за Ардените е няколко седмици! Ти явно си близал тази история от похлупака на мумията на Ленин.
121
1
 
2
 
! Отговори
квичат на умрело преди 30 минути
пикат газ, cepaт крьв - The Telegraph - Путинския гротесков самит... присъствието на Гутериш показа провала на ООН... Казан столица на древното казанско ханство анексирано от руснаците...Russia is on the verge of collapse. Europe cannot abandon targeted sanctions.
120
0
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 31 минути
До Юлиян: да си чувал за ленд лийс? Дето дори храната с която се хранят солдатите е от Америка? А да си чувал за битките в Северна Африка където англичаните се бият с Ромел още преди първият солдат да види немец на живо? А за кампанията в Италия? Като ще четеш история поне я чети като хората, а не да приемаш комсомолеца днес с белина.
119
0
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 33 минути
Скоро в руската армия ще гледат на руснаците като на екзотика защото няма да са останали живи такива. Явно новата армия на Путин ще е от севернокорейци, монголи, татари, чеченци, араби и африканци. Все народи защитници на християнските ценности според фашиста Путин.
118
1
 
1
 
! Отговори
натОвците фантазират преди 36 минути
пише Financial Times.
117
1
 
0
 
! Отговори
Юлиян до 115 преди 42 минути
Украинците са в такова положение,че ще са доволни да хванат каквото и да било,сигурно даже и на "твоя".