Орбан: ЕС е империя, която е поставила "марионетно правителство" в Полша

Сега искали да свалят и него от власт
25 окт 2024 17:37, Нели Христова
48
Орбан: ЕС е империя, която е поставила "марионетно правителство" в Полша
Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан предположи, че правителството на Полша и неговият премиер Доналд Туск са били поставени на власт от ЕС като част от заговор за отстраняване на предишното дясно популистко ръководство на страната.

Правителството на Туск беше избрано през 2023 г. на избори, които отбелязаха избирателна активност от близо 74%, което е рекордно високо.

Орбан, който е изправен пред национални избори в началото на 2026 г., сравни това, което според него е намесата на Брюксел във вътрешната политика, с тази на бившия Съветски съюз.

"Те ще работят по това", каза той за Брюксел в радио интервю в петък. "Те се нуждаят от марионетно правителство. Нека говорим ясно, всяка империя е такава. Съветите бяха такива, нали?"

Орбан отправи обвинението си два дни след изнасяне на реч, в която твърди, че Брюксел заговорничи да свали неговото самоопределящо се като нелиберално националистическо правителство и да установи марионетен режим в Будапеща.

В петъчното интервю Орбан изрично се нахвърли върху председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и лидера на най-голямата политическа група в блока, президента на Европейската народна партия Манфред Вебер.

Той каза, че двамата се стремят да направят в Унгария това, което той твърди, че са направили в Полша през 2023 г., когато коалицията на Туск победи управляващата Право и справедливост - дясна националистическа партия, която споделя много от неговите възгледи.

"Това дори не е таен заговор срещу Унгария, това е открито представен, обявен план", каза Орбан, без да предложи доказателства. "Същото се случи и в Полша. Поляците също тръгнаха по свой път, те също поеха независима полска политика по отношение на миграцията, пола и икономиката."

Той твърди, че Фон дер Лайен и Вебер са "нпаравили всичко по силите си и открито са обявили, че консервативното полско правителство трябва да си отиде и да бъде сменено с ново".

"Ето как нашият приятел Туск стана министър-председател в Полша. Същият сценарий се случва сега в случая с Унгария."

Орбан често влизаше в конфликт с ЕС, който задържа милиарди финансова подкрепа от Унгария заради предполагаемите нарушения на стандартите за върховенство на закона и демокрация.

Предишното националистическо-консервативно правителство на Полша също прекара години в спорове с ЕС за демократични недостатъци.

В отговор Орбан възприе все по-борбен подход към блока, към който Унгария се присъедини през 2004 г., и обедини евроскептичните партии в целия ЕС, за да създаде крайнодясна политическа сила в законодателния орган на блока.

Той също така приближи Унгария до автокрации като Русия и Китай, търсейки чуждестранни инвестиции и заеми от Москва и Пекин, докато фондовете на ЕС пресъхнаха заради поведението му.

Правителството на Туск се стреми да възстанови демократичните институции на Полша, които според него са били демонтирани при предишното правителство, съюзник на Орбан, но поддържа някои консервативни политики, като например твърда позиция по отношение на нелегалната имиграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от ЕС
Гръцкият държавен бюджет надхвърля целите с излишък от 8,7 млрд. евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
В ЕС с фес преди 1 минута
Зомбирани безмозъчни същества си мислят, че членството в ЕС е панацея :)))) всъщност вредите са много повече, отколкото ползите, ако става въпрос за суверенна държава. Тъй като нашата свобода ни беше подарена от братския руски народ, ние не можахме да се възползваме от нея и приехме, че е по-добре да сме васали на лицемерни западняци вместо да се опитаме да имаме истинска държава
43
2
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 минута
ами никой не те кара насила да останеш в Европа....ей там е вратата...Путин те чака да те гушне...присъедини се към Брикс...те са много по-развити и демократични от Европа...
42
0
 
1
 
! Отговори
БРИКС - СИЛА преди 8 минути
А в Брюксел сега четат Казанската декларация и сменят памперсите един след друг :)))))
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
И в София е поставено марионетно правителство от Брюксел, но пък самите брюкселски зелки са също марионетки на тези, които управляват САЩ и Британия. Ах, колко жалко е да си марионетка на марионетка на марионетката
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
ЕС не е империя, а колония на САЩ точка.
39
4
 
1
 
! Отговори
sd преди 32 минути
Членството в ЕС не е задължително - Орбан да напуска, никой не го спира, даже едно текме ще му ударят за изпроводяк!
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Храни ку че да те лае"
37
6
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 38 минути
А русия е империя на злото, която е поставила угодния й путинист Орбан на власт в Унгария.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
Истината е точно обратната на казаното от Орбан.
35
6
 
5
 
! Отговори
анти еволюция преди 50 минути
унгарския путинкантроп
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Не виждам пречки пред Маджарската реСпублика на ***-управлявана от васала му оРби-да напусне ЕС!! Пътят бе показан от Албиона, щом толкова не го кефи ЕС-да започнат веднага подготовка за референдум и да изчезват от съюза!! БРИКС ще ги приеме с радост!! Клоуни смотани!!
33
4
 
6
 
! Отговори
Iron Maiden преди 53 минути
Този "особа" Орбан, за съжаление е някакво политико/икономическо ***, непознато по земите европейски!!! Сега се бил загрижил за Полша и какви огромни злини им бил причинил ЕС! Абре товаришч Орбан, защо вместо да се вторачиш в малкото езерце Полша не се вгледаш в огромното блато което представлява сега Унгария със най-високата инфлация във Европейския съюз!!!След като не ти харесва ЕС, ами направи като Великобритания, просто напусни ЕС по тяхната рецепта!!! И тогава без фондове от ЕС!!!!
32
3
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 57 минути
1. ЗА НЕЯ. 2. Победих цру 3. Веднага предупредете Костадинов от партия В 4. Настоявам да има тежка охрана но не от тук. 5. 100 държави ми дължат услуги да говори в няколко посолства 6. Не искам да се рискува. Говори против САЩ 7. Последните 10 г бяха АД използваха всичко 8. Спешно. Тук САЩ е купила всичко
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ЕС не е империя, а колония на САЩ.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нищо ново. Светът е един и същ от древни времена. Може би сега повече хора проглеждат. Информацията е навсякъде, макар понякога подправена, но не може да бъде скрита. Ако има Желязна завеса, то тя изглежда еднаква от двете страни.
29
2
 
5
 
! Отговори
мак преди 1 час
До Анонимен26. Ще се задавиш от злоба и вулгарност. България и тя закъса всячески, но управляващите не искат да напуснат "семейството".
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ах, то щото Русия не е империя...!?!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Германци и французи открадната идеите на Орбан. Орбан трябва да се присъедини към антиимигрантската политика на Италия, Германия, Франция. Ако продължи да води самостоятелна антиимиграционна политика, ще получи санкции.
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Махай се от ЕС бе, мазен гАвняр путлерастки!! Маджарската ти *** закъсва икономически, съсипваш я допълнително и политичесйи!! Смотан и гаден Джаба Хатянина си ти, гАвно смърделиво!!!
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Че това и слепите го виждат....