Фондът за безопасност на движението по пътищата не се ползва по предназначение

В България има хиляди места с погрешно поставени пътни знаци
25 окт 2024 16:00, Гергана Попова
10
Фондът за безопасност на движението по пътищата не се ползва по предназначение
Снимка: БГНЕС

Фондът за безопасност на движението по пътищата не се ползва по предназначение. Той на практика е банкова сметка, с която оперира финансовият министър – обикновено за покриване на финансов дефицит. Това заяви за БНР-Радио София Богдан Милчев от Института за пътна безопасност (ИПБ).

Още по темата
"За съжаление, Фондът се е превърнал във фирма, която купува автомобили и консумативи и цели да реализира повече печалба.  В България има хиляди места с погрешно поставени пътни знаци и неправилна организация на движението.

Там се поставят "капани" за шофьорите, а от пътните полицаи се изисква да хващат все повече нарушители. Това по никакъв начин не се отразява на пътния травматизъм. Отчита се намаляване на жертвите, каквото няма в историята на България, дори и по време на ковид пандемията, когато имаше ограничения на движението. Увеличаването на катастрофите и намаляването на жертвите е факт, който изисква специално внимание и анализ", каза още той.

Милчев обясни по-малкото загинали по пътищата в София с честите задръствания. "Като няма движение, няма инциденти и жертви."

Специалистът смята, че Държавната агенцията по безопасност на движението по пътищата в момента не координира дейността на ангажираните с това институции, а в момента стои като паразитна структура.

Проверка на Института за пътна безопасност показва, че от създаването на Фонда за безопасност на движението по пътищата през 2011 г. до октомври 2024 г. от глоби за превишена скорост са събрани повече от 591 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Общество
Блокаж между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е игра с нулев резултат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 53 минути
Напишете нещо хубаво ве,примерно на днешния ден се родиха повече деца от миналата година и са умрели с 1 човек по малко.Само гнусотиии в умрялата територия пълна с овчедушници които им бъркат отзад всеки ден и те нямат проблем с това.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
20 години ГЕРБ се занимава само с това да слага лежащи полицаи и пластмасови колчета, които издържат по 2 месеца. А за лежащите полицаи колко стотици милиони са дадени, колко коли са се потрошили преждевременно и колко изгорели газове допълнително са издухани в атмосферата, не могат да се изчислят. Но банкянския нерез с Бойко и Иван си живеят на чист въздух, а ние в центъра се тровим.
8
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 час
Хилчди места с неправилни знаци......това е напълно достатъчно за българската некадърност в строителството.
7
0
 
2
 
! Отговори
шмatka преди 1 час
Че то кое е нормално в тази ненормална държава!?!От 35г се живее в една лъжа с безкрайно крадене от външни и вътрешни хитреци!
6
0
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 час
Трябва да има добре прикрити знаци за ограничение на скоростта и скрити патрулки в храстите или гората до тях.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
честно би било да започнем да си плащаме глобите, когато пътищата стават за каране, да заобикаляш кратер в насрещното не е ли предпоставка за птп?... но иначе те спират за щяло и нещяло
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
маркировка няма, ако има, не е светоотразителна боята, но иначе яко гърбят шофьорите
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Това е патент на Кокорчо, да бърка там където не му е работата и да прави ала-бала с бюджета.
2
0
 
7
 
! Отговори
Въпрос: преди 2 часа
У нас има ли някой фонд, чийто средства не са окрадени, а са използвани по предназначение?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
е как милиционерите си купиха луксозни беенвета!