"Галъп": ГЕРБ-СДС с 26,1% от вота, процент дели ПП-ДБ и "Възраждане"

Седем формации влизат в НС, една на ръба
Обновена: 25 окт 2024 12:22 | 25 окт 2024 12:22, Стела Стоянова
164
"Галъп": ГЕРБ-СДС с 26,1% от вота, процент дели ПП-ДБ и "Възраждане"
Снимка БГНЕС, архив

Преди финалните дни на кампанията 7 формации вероятно ще имат депутати в НС, една е на ръба, а друга има своите шансове за влизане в 51-ия парламент.

Данните се основават на проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети.

Ако заявеното седмица преди вота се възпроизведе и в неделя, резултатите биха изглеждали както следва:

ГЕРБ-СДС ще вземе 26,1% от гласовете.

ПП-ДБ и "Възраждане" – съответно 16,2% и 14,9% – са в пакет и не ясно кой би завършил на второ и на трето място, но към този момент ПП-ДБ има видимо по-добри изгледи.

Трудно е да се оцени ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС, коментират социлозите от "Галъп". Алиансът за права и свободи е на ниво от 7,9%, но възходящият тренд при "ДПС-Ново начало" води до практическо изравняване на подкрепата – 7,6%.

"Последните дни на кампанията обаче могат да променят тази подредба и да изведат "ДПС-Ново начало" пред АПС, ако възходящият им тренд продължи и поради по-високия организационен ресурс за мобилизация, демонстриран от тях", твърдят социолозите. До колебания в резултата може да доведе и вотът от чужбина, който само косвено се отчита в такива проучвания.

"БСП-Обединена левица" биха имали 7,1% подкрепа. Устойчива е подкрепата и за ИТН - 6,2%.

От "Галъп" допълват, че тези няколко формации са в своеобразен "пакет", като към него има определен шанс да се присъединят още една или дори две формации.

Една седмица преди вота на самия ръб на 4-процентната бариера, с добри възможности за нейното преодоляване, са МЕЧ с 4,1% и "Величие" с 3,8%.

"Синя България" е на ниво от 1,2%. Останалите дялове са за формации с по-ниска от процент декларативна подкрепа.

"Очаква се до изборния ден в неделя да настъпят и някои промени в разположението на част от политическите сили, поради различни фактори като например традиционното формиране на окончателно решение на част от избирателите на финалната права, влияние на различни организационни и клиентелни мрежи за мобилизация в изборния ден и др.", коментират социолозите.

Още по темата

От данните им става видно, че очакваната активност за гласуване за Народното събрание е 31,1%, като трябва да се имат предвид условностите на изборните списъци, както и на искреността на отговорите.

Хипотетичното очакване е за около 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните гласове – от днешна гледна точка – има вероятност да са: "Не подкрепям никого".

-------------------------

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: НСизбориГалъп
Още от Общество
Тристранката се събира извънредно в понеделник
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
От Германия преди 35 секунди
До 153В голяма грешка си отворко. Даже и в Германия е пълно с русофили, за разлика от твоето село, дето сте все върли атлантици
157
0
 
0
 
! Отговори
. преди 1 минута
До140 Анонимен..."Всичко което има днес в България е построено при комунизма"...от хора родили се , израснали и изградили се като личности по царско време , а твоите "евроатлантици" са все комсомолци и партийни секретари , ченгета и ДС-та , продукт на соца и най-вече безпределно отдадени и верни на КПСС и СССР.
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
не, не е надеждата в нито една от тези партии, въZраждане искат да ни вадят от ЕС и НАТО, искат да връщат казармата, защото все някак трябва да се отбраняваме като не сме в отбранителен съюз, другите 2 са вече едно - мафия
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
ППДБ вместо да построят АЕЦ с двата реактора ги дават на Украйна, от което никой не печели освен фотоволтаично-ветропарковата им М А Ф И Я, КОЯТО ЩЕ НИ ДУШИ СЪС ПРЕСКЪПИЯ И ТОК. Руснаците ще думнат още празните реактори в Украйна и мачът свършва. Ако реакторите са тук, ще можем да дамаве ток без пари на укрите да им помогнем реално. ОБАЧЕ ППДБ са евроатлантици колкото и Бойко и еничарския евроатлантик. ПЪЛНИ МЕНТЕТА ЗА СРАМ НА ЕМБАСИТО.
154
0
 
2
 
! Отговори
сКалъп ЕООД : преди 4 минути
Греб-ДъПъСъ 99,99%ПуПуДейБъ + 5%(стъкмистично-атлантическа грешка)ОПГ Беефффски & ДоганСарай-порциите 900%Евроатлантично е нек'си...
153
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
Знаете ли кой е най-редкият вид русофил? Русофил живеещ в Русия хахаха
152
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Надеждата е във Възраждане. Останалите всиките са клоуни и марионетки. Възраждане са принципни и последователни. Затова е скимтенето срещу тях от страна на статуквото
151
0
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 6 минути
"сКалъп" : Промихме ви мозъчетата (доколкото ги имате),всъщност за което ни и платиха, представихме ви измислените "проучвания" и сега с нетърпение чакаме неделя , та да видим дали сме си заслужили парите . "Досега било ,каквото било , отсега нататък - както е било !" Което е основната ни цел , нали ?! ...
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Партии, които раздават България за чертежи и за военни укростремежи, от което България обеднява, защо не се откажат от българско гражданство и да ходят при кораба майка.
149
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Ало брикетаджиите (БРИКС), долара се опитват да го заобикалят от 200 години ама не им се получава. Ако имахте и малко финансова култура щяхте да знаете разни работи включително ЗАЩО няма как да заобиколиш валутата на най-развитата демокрация в света.Всеки който твърди обратното е или глУупав или манипулатор.Четете история!! Там пише всичко. Къде точно? Еее аз да не съм Е-маг:):)
148
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Другари, бутнахте ли Запада днес или го отлагате за утре?
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
МАФИОТСКАТА СТАБИЛНОСТ Я ЗНАЕМЕ НЕ НИ ТРЯБВА ПРАВИТЕЛСТВО. ТРЯБВА НИ ПОСТЕПЕННО МАЛКИТЕ ПАРТИИ ДА НАБЕРАТ СИЛА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА ПОРАСТАТ И ДА ИЗМЕТАТ ОЛИГАРСИТЕ ОТТАМ. хРИСТАНОВ, ВЕЛИЧИЕ, МЕЧ, А НЕ пп - ПРОКОПИЕВЦИТЕ ПРОСТИИПрочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2024/10/25/ekzakta-71-ne-viarvat-che-e-vyzmojno-stabilno-upravlenie-sled-izborite.624614#comment-newest
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Синя България по други проучвания е с 3-3,5 процента. Явно са много опасни за Прокобиевщинската ветропаркова сганн
145
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
"Всичко което има днес в България е построено при комунизма." - На теб девизът ти със сигурност е "Една лъжа повторена 100 пъти става истина." Толкова относно горното твърдение.
144
4
 
3
 
! Отговори
До заблудени 113,114 преди 9 минути
Как можете да сте толкова наивни, слепи и заблудени от неонацистката фашистко-комунистическа про-руска, про-палестинска про-терористична антидемократична, антисемитска антихристиянска антибългарска измамна партия с фалшивото нацистко име "Възраждане" но "Възраждане" на какво? по примера явно на техния дяволски идол Хитлер и сталинист неонацист Путин и подкупени от ООН извратените масови убийци изнасилвачи ислямски арабски турски ирански джихадисти от Палестински терор съюз Хамас, Джихад, ИДИЛ
143
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
"Китай, и Северна Корея са единствените страни в света където има истинска демокрация, където лидерите на страните реално работят за народа." - Тогава ти пожелавам скоро да живееш в една истинска демокрация като Северна Корея. Амин.
142
0
 
7
 
! Отговори
Валю Мъниту преди 12 минути
Кой колкото си е платил толкова % му дават!
141
1
 
4
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА ПОЛИТИЦИТЕ преди 13 минути
ЦИК ДА ДОКЛАДВА за регистрираните за изборите " НАрочно създадени доказано престъпни групи маскирани като партии " вкл ДПС от 1993, СДС от 1995, БСП от 1993/ щети за над 500 000 000 000$ ..в съучастие ,ГЕРБ създадена от ДПС доказано престъпна от 2008. Вижте масовите убииства на крави , овце и кози в Странджа проведени нагло от БОРиСОВ И МИРО МЪРШАТА/ МИрослав Найденов/ПП И ДБ нарочно създадени доказнао престъпни групи от 2020.
140
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Всичко което има днес в България е построено при комунизма. Евроатлантиците за 35 години нищо не направиха.
139
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Ако влезете в руски супермаркет свят ще ви се завие от такова изобилие и разнообразие на хранителни продукти. Всичките руски, качествени, местно производство. Без субсидии, на пазарен принцип. А какви български продукти има в българските супермаркети? А при комунизма малка България снабдяваше цяла Русия с някои продукти. И получаваше за това това нефт, нефт за лютеница, а не за долари. Почти всяко руско семейство ежедневно имаше на масата българска лютеница. А днес България умира от глад ако ЕС спре кльопачката, 100% зависими от ЕС дори за най-елементарни неща.