Екзакта: 71% не вярват, че е възможно стабилно управление след изборите

ГЕРБ води убедително, ПП-ДБ "на кантар" с "Възраждане"
25 окт 2024 12:06, Стела Стоянова
86
Екзакта: 71% не вярват, че е възможно стабилно управление след изборите
Снимка БГНЕС, архив

71% от българите, участвали в проучване на "Екзакта", не вярват, че е възможно след изборите на 27 октомври страната ни да има добро и стабилно управление. 29% от интервюираните са оптимисти.

По-често допускат, че е възможно добро управление избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ. Подобен отговор изразява очаквания техните партии да участват в управлението на страната.

Силно скептични към възможността да има добро и стабилно управление на страната са избирателите на "Възраждане" (три четвърти от тях), както и привържениците на МЕЧ и на "Величие". 42% от заявяващите категорично намерение да гласуват на 27 октомври, посочват, че е възможно след изборите страната ни да има добро и стабилно управление. Болшинството от твърдо решилите да не гласуват, отхвърлят възможността у нас да има стабилно управление след изборите.

Според данните на "Екзакта", 7 партии намират място в следващия състав на парламента. За участие в 51-вото Народно събрание се борят и 3 по-малки формации, които остават под 4-процентовата бариера. Най-близо до четирите процента е ПП "МЕЧ".

ГЕРБ без съмнение ще победи в предстоящата изборна надпревара. От изследването е видно, че няма обществена група или прослойка, в която ГЕРБ да не получава първи резултат. Процентите, които тя получава според проучването, са 26,7 на сто.

Предвид оспорваната надпревара за второто място между коалицията ПП-ДБ и "Възраждане", данните от изследването показват, че "Възраждане" имат по-голяма подкрепа от ПП-ДБ сред мъжете и сред най-възрастните избиратели, а ПП-ДБ имат по-добри позиции от "Възраждане" сред младите и образовани българи, както и сред живеещите в по-големите населени места – столица и градове-областни центрове. Гласовете за ПП - ДБ са 14,6 на сто, а за "Възраждане" - 14,3%.

Трудно е да се прогнозира как ще приключи в изборния ден надпреварата между АПС (8,1%) и ДПС-"Ново начало" (7,3%), коментират социолозите. В хода на кампанията, "ДПС-Ново начало" е успяла да стопи част от преднината на АПС на Ахмед Доган.

Още по темата

"БСП - Обединена левица" (7,5%) се явява във формат, който цели да обедини левите избиратели. Предстои да установим как ще бъде приета тази формация и ще успее ли да привлече периферен вот, коментират от "Екзакта".

ПП МЕЧ, "Синя България" и ПП "Величие" имат електорални дялове, които ги поставят непосредствено след формациите, които с висока вероятност попадат в следващия парламент. ПП "МЕЧ" и "Синя България" имат по-твърди електорални ядра, отколкото ПП "Величие".

Протестният вот най-силно се олицетворява от негласуващите българи, чийто дял расте. Няма партиен електорат, който през последните години да не попълва периодично /макар и в различна степен/ "армията" на негласуващите у нас, коментират социолозите.

В същото време намаляват хората, които отиват до урните, за да гласуват с опцията "Не подкрепям никого".

Националното изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода от 19 до 22 октомври 2024 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю “лице-в-лице”. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта Рисърч Груп" като част от изследователската програма на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Общество
Фондът за безопасност на движението по пътищата не се ползва по предназначение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Българи, гласувайте! преди 30 секунди
Гласувайте масово и тогава обществото ще управлява чрез гласа си! Има за кого да се гласува! Партии и коалиции бол! Има системни, популистки и откровено екзотични! Избор на избирателите е дали ще предпочетат системна партия или коалиция, носеща редовно управление на страната или от другите, носещи хаос и разруха!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
Стига с тези социолози! Интервюирали 1000 човека и веднага влияят на останалите!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ех леле леле, сума пари се хвърлят да се разпитват тия 500 - 700 хиляди дето изобщо ще гласуват, за кой ще пуснат. Не могат да си ги поделят направо. Лесно става бе чушки, качете малко цената на глас над тарифите на конкуренцията и всички ще са при вас. ПП - ДБ например цяла българия ги чу че имали "пачки" ама май им се свиди да ги раздават сега.
51
1
 
3
 
! Отговори
Доган султан преди 3 часа
От мен зависи всичко!
50
0
 
0
 
! Отговори
Предложение преди 3 часа
Предлагам да поверваме, че от некаде ще ни дойдат некакви отговорни политици които да работят за нас и да ни осигурят един нормален живот, да си живееме леко и приятно един нормален живот, да си имаме дом, работа, достойно заплащане, достъпно и качествено здравеопазване, сигурност и безопастност, функциониращи държавни институции, социален пакет - мед-обслужване, пенсии и грижа за възрастните и децата, ей така да си живеем леко и приятно. Ей такива хубави неща да поверваме, а?
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До анонимен "Напук на всички Галъпи, Сови, Трендове и Екзакти, в неделя да излезем и да гласуваме всички, по съвест!" - и по съвест и без съвест, и 101% и 20% да гласивате политиците вече са определени, това е качеството на народа, такива политици може да излъчи, така че това ще получите на изборите и със съвест и без съвест, няма от къде да дойдат други политици до неделя.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен "Хората не верват, че нещо ще се промени към по добро , едни и същи са дълги години в парламента, едни и същи разпределят порциите, едни и същи усвояват и немат наяждане" - а защо да се променя към по-добро, дори и сега това си е точно за тези хора, точно това заслужават, тия в парламетна които нямат наяждане от Марс ли са дошли, от кой народ са тия политици които нямат наяждане? Искали да им се промени към по добро моля ти се, това щяло да стане с демокрация и избори - ха ха ха
47
0
 
0
 
! Отговори
Koko преди 3 часа
Замислете се, какво работят социолозите. А сега се замислете кой им плаща? Логично е този, който има интерес от продукта който произвеждат. Този продукт са съответно проучвания- такива или онакива, за който каквито си плати.
46
0
 
2
 
! Отговори
СПОКО,БЕ преди 4 часа
...НЕМА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО----ЩОТО МАЙМУНИТЕ У ПАРЛАМЕНТА ШЕ СЕ ИЗТЕПАТ, БЕ....КОЙ ДА ВОДИ СТАДОТО...ХАХАХА
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Цените на хранителните стоки у нас са по-високи от тези в ЕС !!! На другара Копейкин все са му виновни САЩ, ЕС и НАТО. Ние сме за лева, гласуваме с охота за руски партии. Ами това ще е. Голяма част от българите мразят силно Украйна и украинците, искат да живеят като в Русия в домове с външна тоалетна на двора.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
ЕКЗАКТА ИСКА СТАБИЛНИ ТРАНШОВЕ ОТ ДАНЪЦИТЕ НА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ, 4 ГОДИНИ ДА ПАПКА ЗА ДА ЛЪЖЕ НАРОДА. ОБАЧЕ НАРОДА НЕ МУ ПУКА ЗА ЕКЗАКТА И ЕКЗАКТНАТА И НУЖДА ОТ ДЪРЖАВНА СОФРА. БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО Е КЪДЕ КЪДЕ ПО-ДОБРЕ, С ГЕРБ ИЛИ ПЪК СЪС СГЛОБКА КЪДЕ КЪДЕ ПО-ЗЛЕ.
43
1
 
2
 
! Отговори
ДВОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 4 часа
МАФИОТСКАТА СТАБИЛНОСТ Я ЗНАЕМЕ НЕ НИ ТРЯБВА ПРАВИТЕЛСТВО. ТРЯБВА НИ ПОСТЕПЕННО МАЛКИТЕ ПАРТИИ ДА НАБЕРАТ СИЛА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА ПОРАСТАТ И ДА ИЗМЕТАТ ОЛИГАРСИТЕ ОТТАМ. хРИСТАНОВ, ВЕЛИЧИЕ, МЕЧ, А НЕ пп - ПРОКОПИЕВЦИТЕ ПРОСТИИ
42
0
 
2
 
! Отговори
Смех... преди 4 часа
ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕКАДЪРНИЦИ--- НИЩО НЕ СТАВА...А, ВИЕ ИСКАТЕ ЧАКИ...." ПРАВИТЕЛСТВО"...ХАХАХА
41
0
 
2
 
! Отговори
АЙДЕ, ПАК КАПРИЗИ... преди 4 часа
"НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО"--- ЩЕ Е КАТО СТАРОТО....ШЕ НАПРАВИ У МОРЕТО ДУПКА...ХАХАХАААА...ЩОТО Е САМО ОТ КОМУНИСТИ И РУСОФИЛЧЕТА....ХАХАХАААА
40
0
 
4
 
! Отговори
Кирчо преди 4 часа
Вие не разбрахте ли ,че не желаем стабилно правителство в предвоенно положение..... айде пътя. Ще бутаме така и това е по добре за нас !
39
5
 
6
 
! Отговори
Стига експерименти! преди 5 часа
След като спечели изборите в неделя, партия Възраждане ще свормира кабинет начело с д-р Костадин Костадинов. С екипа си от тесни специалисти, д-р Костадинов ще изведе България от тресавището на колониализма и ще я постави отново редом със световни сили - там, където й е мястото. Стига експерименти! Време е за Възраждане!
38
0
 
0
 
! Отговори
Господин преди 5 часа
А трябва ли да вярват? Само с вяра или с факти се управляват финанси на държава?
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Шиши пазарува шведите на Боко! Боко е бесен!
36
2
 
12
 
! Отговори
Зевс преди 5 часа
Има качествени и умни българи с голям капацитет,но те още в началото на така наречения "преход"се отдръпнаха и не желаят по никакъв начин да се занимават с управление на държавата.Във водовъртежа на събитията остана да се върти само мръсната пяна.Народа няма избор.Народа иска ярки,грамотни и представителни личности.Такива днес няма.Единствено Костадинов говори по всякакви теми и отговаря на въпроси без да заеква и без да чете.Той се откроява с бистро съзнание.За сега.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Как да вярват, като Бг от 35 години върви само надолу?