Екзакта: 71% не вярват, че е възможно стабилно управление след изборите

ГЕРБ води убедително, ПП-ДБ "на кантар" с "Възраждане"
25 окт 2024 12:06, Стела Стоянова
84
Екзакта: 71% не вярват, че е възможно стабилно управление след изборите
Снимка БГНЕС, архив

71% от българите, участвали в проучване на "Екзакта", не вярват, че е възможно след изборите на 27 октомври страната ни да има добро и стабилно управление. 29% от интервюираните са оптимисти.

По-често допускат, че е възможно добро управление избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ. Подобен отговор изразява очаквания техните партии да участват в управлението на страната.

Силно скептични към възможността да има добро и стабилно управление на страната са избирателите на "Възраждане" (три четвърти от тях), както и привържениците на МЕЧ и на "Величие". 42% от заявяващите категорично намерение да гласуват на 27 октомври, посочват, че е възможно след изборите страната ни да има добро и стабилно управление. Болшинството от твърдо решилите да не гласуват, отхвърлят възможността у нас да има стабилно управление след изборите.

Според данните на "Екзакта", 7 партии намират място в следващия състав на парламента. За участие в 51-вото Народно събрание се борят и 3 по-малки формации, които остават под 4-процентовата бариера. Най-близо до четирите процента е ПП "МЕЧ".

ГЕРБ без съмнение ще победи в предстоящата изборна надпревара. От изследването е видно, че няма обществена група или прослойка, в която ГЕРБ да не получава първи резултат. Процентите, които тя получава според проучването, са 26,7 на сто.

Предвид оспорваната надпревара за второто място между коалицията ПП-ДБ и "Възраждане", данните от изследването показват, че "Възраждане" имат по-голяма подкрепа от ПП-ДБ сред мъжете и сред най-възрастните избиратели, а ПП-ДБ имат по-добри позиции от "Възраждане" сред младите и образовани българи, както и сред живеещите в по-големите населени места – столица и градове-областни центрове. Гласовете за ПП - ДБ са 14,6 на сто, а за "Възраждане" - 14,3%.

Трудно е да се прогнозира как ще приключи в изборния ден надпреварата между АПС (8,1%) и ДПС-"Ново начало" (7,3%), коментират социолозите. В хода на кампанията, "ДПС-Ново начало" е успяла да стопи част от преднината на АПС на Ахмед Доган.

Още по темата

"БСП - Обединена левица" (7,5%) се явява във формат, който цели да обедини левите избиратели. Предстои да установим как ще бъде приета тази формация и ще успее ли да привлече периферен вот, коментират от "Екзакта".

ПП МЕЧ, "Синя България" и ПП "Величие" имат електорални дялове, които ги поставят непосредствено след формациите, които с висока вероятност попадат в следващия парламент. ПП "МЕЧ" и "Синя България" имат по-твърди електорални ядра, отколкото ПП "Величие".

Протестният вот най-силно се олицетворява от негласуващите българи, чийто дял расте. Няма партиен електорат, който през последните години да не попълва периодично /макар и в различна степен/ "армията" на негласуващите у нас, коментират социолозите.

В същото време намаляват хората, които отиват до урните, за да гласуват с опцията "Не подкрепям никого".

Националното изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода от 19 до 22 октомври 2024 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю “лице-в-лице”. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта Рисърч Груп" като част от изследователската програма на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от Общество
Фондът за безопасност на движението по пътищата не се ползва по предназначение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 3 часа
Имайки предвид кои партии и личности ще влязат ПАК в НС, то по-добре да няма стабилно правителство, а пак да се ходи на избори!
31
0
 
12
 
! Отговори
Фен0Мен преди 3 часа
Изборите през Април на коя дата ще бъдат ,някой знае ли?
30
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 3 часа
не че нещо ама кога се падат следващите избори
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Хората не верват, че нещо ще се промени към по добро , едни и същи са дълги години в парламента, едни и същи разпределят порциите, едни и същи усвояват и немат наяждане, но за сметка на народа намиращ се все още на тази територия който едва преживява. Така, че нови избори април - май 2025г. са неизбежни.
28
3
 
1
 
! Отговори
Ицо преди 3 часа
Оше фрагментация - итн, величие, меч, две депесета, ако и взраждане се разделят на пасивни и активни и съвсем. Ще имам парламент бе няма проблеми, гласувайте за тея и всичко ще е наред. Трижде проклети да бъдат всички под-човеци които пускат гласче за тези.
27
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 часа
Напук на всички Галъпи, Сови, Трендове и Екзакти, в неделя да излезем и да гласуваме всички, по съвест! Да покажем на партиите, на екзитполовете, даже и на президента, че искаме редовно правителство, и ние избирателите сме държавата, а не разни случайници, попаднали с шарлатания в НС и високите постове в страната! Хора, мислете, зависи и от нас!
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
ГЕРБ за Пореден път,няма да бъдат Допуснати до реалната власт в България!!-:) Печели,не печели все е тая!-')
25
2
 
4
 
! Отговори
Тъй, тъй! преди 3 часа
Идва Новото начало с нов началник - Глиган Дебелян! Чака ви диктатура, защото само това заслужавате!
24
1
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 3 часа
До Анонимен,това което прдължава с правителство и без правителство е увеличението на пенсии и заплати,затова народа не иска редовен кабинет,освен това доста добре българина лови риба в тези мътни води,така че ако имаш в предвид краденето на народа,крадене със задните си части,си прав
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Щом казват, че са 71%, значи са поне 91%.
22
2
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 часа
Ще Ви кажа какво е възмож о.Логичното е да се извърши ПОГРОМ НАД ЕВРЕИТЕ В МИЛАТА НИ РОДИНА.За което всички църкви,джамии,синагоги,чолитически централи,банки,театри,кина,Молове,Академии,Университети,шаломаджийници и други еврейски организми на перверзията ТРЯБВА ДА БЪДСТ ИЗГОРЕНИ С ПРЕЖИВАВАЩИТЕ В ТЯХ. Днес приключих с дългогодишно наблюдение поведението на евреите. В правата директна са на органическото си самоунищожение са. От наши органи,кръв,. .зло. Абсолютно неадекватни ще са следв.година.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Разграбването продължава, с парвителство, без правителство, не можете да ги спрете.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Цяла година държите снимката на 10 л. туба с вода и заглавие "Как се пази паркомясто". В цяла Бг слагат туби, да пазят местата пред гаражите си или магазините си. Какво станало чак толкова, че и снимка в Днесът?!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
С ГЕРБ никой Не желае да " управлява" повече!!! ГЕРБ точно са проблема в България!!! Опозицията си знае работата!!!-:)
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Стабилно временно правителство за стабилно разграбване. Разграбването продължава.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 3, това с ковида вече остаря и се изтърка, но иначе съм съгласен че глас за Величие е добра опция
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Герп са мафия!
15
5
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 часа
В неделя в 7,30ч. с бюлетина номер 8 за Цар Дилян Шишман.
14
0
 
10
 
! Отговори
Прост преди 3 часа
Продажни и прости избиратели = продажни и прости политици. Нищо учудващо
13
1
 
11
 
! Отговори
Софиянка преди 3 часа
И този път няма да се получи. Да се готвим за следващи избори.