Не е ясно дали черната кутия на разбилия се военен самолет може да бъде разчетена у нас

Майор Петко Димитров е пилотирал самолета във фаталния ден
17 сеп 2024 19:13, Нели Христова
69
Не е ясно дали черната кутия на разбилия се военен самолет може да бъде разчетена у нас

Майор Петко Димитров е пилотирал самолета в момента на катастрофата показват събраните данни досега.

Това съобщиха от военната прокуратура в Пловдив. Все още не е разчетена черната кутия на самолета и няма яснота дали това ще може да бъде направено в България, предаде БНТ.

Черната кутия на разбилия се учебно-боен самолет е изпратена в поделението в Долна Митрополия и експертите се надяват да бъде разчетена у нас.

"Ако стане в България ще е добре, защото ще е скоро и да не е днеска, ще е скоро, ако трябва да се праща в Чехия вече там нещата ще се забавят", каза майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

На този етап разследването сочи, че в момента на катастрофата самолетът е управляван от майор Петко Димитров.

"Пилотирал е по-възрастният, само че това пак ви го казвам е, което е установило до момента, винаги може да се окаже, че е нещо различно", каза майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

Вече са разпитани близо 20 военни от състава на авиобаза Граф Игнатиево и към момента там продължава събирането на свидетелски показания.

"И хората които отговарят за поддръжката, и командния състав на полета. Съответно ще бъдат разпитани и хората, които отговарят за поддръжката в Долна Митрополия, където е била базата на самолета. Изисквани са документите, паспорта на самолета от Долна Митрополия вече е тука, което е нужно за експертизата, която ще бъде назначена", каза майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

Работи се и по трите възможни версии за настъпилата катастрофа.

"В крайна сметка нашата цел е да открием истината - някой иска да е пилотска грешка, друг иска да е проблем в техниката, трети да е тези, които са ръководили полета, те да са сгрешили, наша грижа е да установим всичко", каза още майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

Готова е вече съдебно-медицинската експертиза за причините за смъртта на двамата пилоти. След удара те са получили несъвместими с живота травми. Телата на загиналите вече са предадени на семействата им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от Общество
Инфраструктурата на границите ни е от 80-те години на миналия век
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 2 дни
Колкото на мига дадоха обяснение на близките какво е станало така и тука.Нямате морал дори да изпратите хората подобаващо.да се закрива козината и да се изколят до едно прасетата в нея.
45
0
 
14
 
! Отговори
Али Реза преди 2 дни
В армия като нашата трябва да има не повече от 3-4 генерала. Пък те са повече от сержантите. Горе-долу същото е и с професорите
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Знае се - НЕМОЖЕ . Булгарската армия е армия от нищо неможещи генерали които и един ден не са били войници . Нооо Важното е да няма реформи и дърт *** да унищожат нацията . Само членството *** ва опрай а не реформи които членството няма да удобри . Вервайте пак .
43
0
 
10
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 2 дни
Записите от кулата ***?????! Къде са записите ? Черната кутия си я запазете за себе си! Дайте записите от кулата не е много 13 минути са !!!!!
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И без черна кутия е ясно ,че положението в БА е трагично,а във ВВС-безнадеждно!Основна вина има Зеления Чорап Хвалипръцко!
41
0
 
20
 
! Отговори
Ppp преди 2 дни
Онзи ден казаха, че е в Чехия за разчитане. Вчера казаха, че днес ще излезе информацията, а днес вечерта се почва замазване...
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Станало му е лошо 99%, но въпроса е тогава вторият пилот защо е там сложен?
39
0
 
6
 
! Отговори
Патаклама сандък преди 2 дни
Що бя? Тука нали има всякакви експерти? Експерти ама по кражби
38
4
 
5
 
! Отговори
Гарбидж русофили преди 2 дни
Рундю 6ундата ,що открадна жената на свиленски,оная рунтавата,така правят в халифата
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Радев - Пеевски те издирва !! Скоро ще има доказателства ,за бъканото с руски шпиони в Президентството !!
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Има човешка намеса в навигацията и системата за управление . Пилотите са супер експерти - те обучават нови пилоти и не биха направили грешка ...Диверсия ...
35
4
 
10
 
! Отговори
Зелен Чорап преди 2 дни
Друга история хаха, нали видя как главния зелен чорап се кара на журналистите да не му задавали тъпиВъпроси, демек широко отворен чадър над виновните за трагедията. И щом журналисти не могат да питат какво остава за хора чиито близки са си заминали поради немарливост и липса на отговорност и правосъдие. Оставки и затвор и стига прах в очите и мъгла в ушите кутии мутии три дни пата кюта и лека нощ деца
34
0
 
15
 
! Отговори
абе преди 2 дни
тая кутия на древнокитайски ли е че не може да се разчете.....ади стига номера!
33
0
 
10
 
! Отговори
Сержант преди 2 дни
Големи шмекери са тези измислени военни прокурори. То пък в България, цялата прокуратура са шмекери.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До 28 от Зелен Чорап 31. Еми така е, но всичко е наред щом всички си траят. А с това "зелен чорап" правиш определени препратки и излиза друга история.
31
1
 
11
 
! Отговори
До 28 от Зелен Чорап преди 2 дни
Досега не съм чул и видял някой в БГ да понесе отговорност все сухи излизат военни, полицаи, доктори и престъпници. И докато е така ще *** по болници и пътища като пилци и ще чувате само Ах грешка стана Сори Аре че бързам имам клиенти
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 29. Туй да не ти е кутия за обувки ?
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тия пък една кутия не могат да проверят десет години...сигурно се чудят как да лъжат и да скрият истината. Жалка история.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Зелен чорап 26. Твоите глупости са наистина нескончаеми. Твърдо ри си решил на всички да се покажеш колко си невероятно глупав ? Измисли някоя друга глупост понеже черната кутия е намереа и тая глупост не върви. Чак толкова ли си безпросветен ?
27
0
 
1
 
! Отговори
Fena преди 2 дни
Добре, защо БА не поддържа само теляци и баняджии? Там поне се справяме.

Спонсорирани публикации