Линията за бедност 638 лв., 1500 лв. на месец са нужни за съществуване

48% от домакинствата са под линията на бедност преди социалните плащания
17 сеп 2024 11:13, Гергана Попова
87
Линията за бедност 638 лв., 1500 лв. на месец са нужни за съществуване
Снимка: БГНЕС

Важно е социалните плащания да не бъдат прекалено високи или прекалено ниски. Затова е нужен тристранният диалог между държава, синдикати и работодатели”. Това каза за Нова Нюз икономистът Михаил Кръстев.

Още по темата

Повод за думите му е идеята на служебното правителство да увеличи линията на бедност със 112 лева - от 526 на 638 лева.  Според Кръстев начина, по който се определя бюджетната рамка за идната година, е непрогнозируем.

"Преди социалните плащания трябва да се направи разчет. Проблемът не е в отчета, проблемът е в броя на хората, които са бедни. Бедността е прекалено голяма. Събираме капачки, даряват се раници, учебници – това означава бедни хора. Бедността създава прекалено много сътресения”, каза икономистът на КТ „Подкрепа” Атанас Кацарчев. 

По думите на Кацарчев 48% от домакинствата са под линията на бедност преди социалните плащания. Той определи тази линия като „смешна сума”.

"Едно цивилизовано общество не би трябвало да допуска да има бедни, болни. Няма как в едно семейство да оставиш едното ти дете да гладува за сметка на другото”, каза синдикалният икономист. Той сравни изчисленията - 1500 на човек месечно е минимумът на човек за съществуване, а линията на бедност е 600 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Общество
Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"1500 лв. на месец са нужни за съществуване" А за живеене колко са нужни ?
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Заплата 1300 лв. в София, с висше образование от СУ, квартира ли да плащам, да живея ли

Спонсорирани публикации