Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли

На първо четене парламентът разреши използването им
17 сеп 2024 11:28, Петър Бойчев
61
Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли
Снимка Пиксабей

Фармацевти обявиха стачна готовност заради приетия на първо четене в парламента законопроект, свързан с продажбата на лекарства чрез вендинг автомати, предаде БНТ.

Според представителите на фармацевтичния и аптечния сектор това ще влоши достъпа на пациентите до лекарствени продукти и е възможно неконтролирано разпространение на медикаменти без необходимата консултация.

Законопроектът предвижда хората да имат денонощен достъп до лекарства без рецепта. Фармацевтите са недоволни и от факта, че законопроектът е внесен без да се иска тяхното мнение.

"Прочетох мотивите и така и не можах да разбера кои лекарства ще бъдат с улеснен достъп и за кои хора. Говори се за труднодостъпни честа, но и в момента методиката на НЗОК осигурява възможност и финансиране на фармацевти, които отварят аптеки в такива населени места, включително много сериозно финансиране за денонощни аптеки", каза Любима Бургазлиева, председател на регионалната колегия на Български фармацевтичен съюз-Бургас.

В момента изискването е машините да са разположени на територията на аптека, тъй като това дава възможност за контрол, презареждане с лекарства, както и възможност пациентът да получи консултация.

Не сме съгласни с идеята за безразборно поставяне на автомати, защото лекарствата не са вафли. Лекарствата са специалната стока, за която се изисква консултация със специалист.

Според фармацевтичния съюз издаването на разрешение за аптеки трябва да се извършва на демографски принцип. Разрешение за аптеки трябва да получават само дружествата, които могат да осигурят всички елементи от фармацевтичната грижа

Реалността за хората от малките населени места обаче е друга. Кметът на кюстендилското село Коняво Марияна Александрова обясни, че допреди 10 години са имали аптека. Помещението още стои, но вече няма фармацевт, който да работи в него.

Хората от Коняво и околните села трябва да ходят чак до Кюстендил, където е най-близката аптека.

"Нашето село е централно, около нас има много села, които минават за София, има и много магазини, където също се пазарува и това е в облекчение за хората, ако имаме аптека. Много е затруднено положението, защото имаме хора над 70 години - няма кой да ги снабдява. От разговора, който чух с фармацевта, разбрах, че трябва да имаме над 3000 души. Трябва да се измисли най-добрият начин, ние на село не сме хвърлени някъде. Другите села около нас са още по-далеч от Кюстендил".

Кметът обясни, че в селото има готови сгради, които да се приспособят като аптеки и няма да е нужно да се плаща наем. Въпросът е да се намери фармацевт, дори и за четири часа дневно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от Общество
Двойният убиец от "Соло" иска Върховният съд пак да отвори делото му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ВЕНДИНГ МАШИНИ ЗА ЛЕКАРСТВА ИМА ПО ЦЯЛ СВЯТ! НАШИТЕ СЕГА ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА!!! ВЗЕМАШ, КОГАТО ТИ Е НУЖНО И НЕ ИЗХВЪРЛЯШ ИЗЛИШНО ПРЕЗАПАСЯВАНЕ В ПРИРОДАТА СЛЕД СРОКА НА ГОДНОСТ! ЕКОЛОЗИ????
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ПЕЧАЛБИТЕ НА ФАРМАМОФИЯТА СА ПО- ГОЛЕМИ ОТ ТЕЗИ НА ВОЕННО- ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС ДАЖЕ И СЕГА!!!
19
7
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 дни
А как е при братушките ? Има ли вендинг автомати за патрони ?
18
2
 
7
 
! Отговори
Ветеринар преди 2 дни
Преди години имаше идея да има подвижни аптеки и да се движат по график по селата. Това не се прие . Нямало как да се осъществи хладилно съхранение. Това не е вярно. Има как. Във вендинг автоматите има ли хладилно съхранение ? Това е глупост.
17
2
 
10
 
! Отговори
Дед преди 2 дни
По целия свят има такива автомати. В Азия съм виждал цели улици оформени с вендинг автомати, които работят денонощно и това освен по-ниската цена е най-голямото удобство.
16
1
 
15
 
! Отговори
хе хе хе преди 2 дни
Фарма мафията ще стачкува, това не е ли забавно. Иначе са прави по същество. Но това с вендиг апаратите до голяма степен е резултат от собствената им лакомия. Той народът го е казал отдавна "Лаком газ навътре сeрe":)
15
4
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 2 дни
И фармацевтите трябва хляб да ядат.
14
1
 
17
 
! Отговори
Пародия на държава преди 2 дни
В едната аптека лекарството струва 7 лева а в другата 16 лева, гадни твари сте .. в цял свят има машини за лекарства при спешен случай, в България не били вафли, а знаят ли, че в България има места където няма лекар? Даже и линейка не ходи .. за аптека не са и чували .. ама не можело.. защото не били вафли .. нещастници!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ, ФАРМАЦЕВТИ!!? ТОВА СА ЛЕКАРСТВА, КОИТО СЕ ДАВАТ БЕЗ РЕЦЕПТА В АПТЕКИТЕ, А ХОРАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ТЯХ - КАТО АНАЛГИН, АСПИРИН, ПАРАЦЕТАМОЛ, ДОБАВКИ ЗА СТАВИТЕ, ЗА МАЗАНЕ ВЪНШНО И Т.Н. СРАМ МЕ Е ОТ ВАС!!!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Фармацевти с бели престилки, кърлежи и пиявици на обществото! Ревете за всичко, което е в помощ за хората, а когато ви секнат малко от печалбата и ставате в стачна готовност. Да слагате надценки (каквито си искате) не сте в стачна готовност.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Минка - има много истина в поста Ви. Днес в аптеката с редки изключения никой не прави лекартства. Просто ги продават, а ако попиташ нещо ти казват "момент" и после ти изчитат какво пише на опаковката. Та задавам си въпроса (моля, не искам да обидя никого) - за какво ми е на мен тогава аптекар?
10
2
 
29
 
! Отговори
Минка преди 2 дни
Не искате да изтървате кокъла,а?Желаете тотален монопол.Да издевателствате над бедния и болен човек.Дори искахте по едно време и да лекувате,да променяте рецепти.Аптекари бяха до преди 60години.Днес сте едни продавачи на медикаменти.Все едно продавач на авточасти да е машинен инженер.Или продавач на мебели да е завършил Лесотехническия.Никъде няма такова разхищение на образование.Затова и заплатите са никакви.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да направят амбулантна аптека на колела в хладилен микробус. Да снабдява и обикаля веднъж седмично по селата по поръчка да им носи по-рядко търсените лекарства и избор от търсените
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
по селата без ток, без вода, без клетки за телефони, без аптеки, е как да живеят хората там, те не са ли граждани на тази държава?...
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
здравето на хората е по-маловажно от печалбите на фармацефтичната мафия, вендинга им е конкуренция
6
3
 
29
 
! Отговори
:) преди 2 дни
Че да си купя аналгин, какво ме консултирате и в аптеката :)
5
3
 
27
 
! Отговори
pesho преди 2 дни
яд ги е, че ще им падне монопола...
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
мдааа, фармацефтите са като ония с шофьорските курсове, искат лапането да им е осигурено със закон, какви са тези вендинг, ше ми се лекуват по селата...
3
1
 
13
 
! Отговори
Кравар текезесар преди 2 дни
тьпанари-пиявици
2
2
 
25
 
! Отговори
едва ли става преди 2 дни
дума за всички лекарства а тези измислените за настинка и запек и аспирин и защо хората да се редят на опашки. Въпроса е кой ще прибере тлъстата надценка дали оплакващите се или други играчи

Спонсорирани публикации