Спор в НС за въвеждането на еврото

"Възраждане" пак поиска референдум
27 юни 2024 10:50, Стела Стоянова
57
Спор в НС за въвеждането на еврото
Снимка БГНЕС, архив

Темата за въвеждането на еврото у нас предизвика скандал между парламентарните групи на "Възраждане", ДПС и ПП- ДБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново настоя за референдум:

"Нека дадем възможност гражданите да посочат дали България трябва да бърза на всяка цена да унищожи една от най-стабилните валути между другото в момента в света - българският лев, и една от най-старите съществуващи - със 144-годишна история. Ще търсим съдейтвие по тези въпроси както в Народното събрание, така и в Европейския парламент чрез нашите евродепутати и партниращите ни политически сили на европейско ниво, където на 16 юли "Възраждане" ще внесе петиция за провеждане на референдум в България, и за която петиция вече сме осигурили, на този етап, подкрепата на 9 политически партии от всички европейски държави".

Йордан Цонев от ДПС напомни, че преговорите се движат по график:  

"Ние предварително знаехме, че юнският доклад ще бъде негативен по отношение на инфлацията, тъй като това е процес, който не може да бъде коригиран в рамките на няколко месеца или на половин година. През септември-октомври ще има "ъпдейтване" на този доклад и тогава ние ще сме покрили критерия и лошата новина за вас е, че България ще получи решение за въвеждане на еврото догодина юни и ще го въведе на 1 януари 2026 г., както впрочем е правилното. И всички останали, които говорят за въвеждане на еврото по средата на годината, просто не разбират този процес".

Мартин Димитров от ПП-ДБ обвини на свой ред "Възраждане" в манипулация:

"Хърватия, когато въведе еврото, има най-високият растеж на доходите в Европейския съюз. Затова сте против Еврозоната, защото не искате този голям успех за България! В средата на 2025 година, от 1 юли, е напълно възможно, напълно реално, въвеждането на еврото в България. Другото са лъжи и инсинуации", съобщава БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: НСреферендумевро
Още от Общество
Има ли данни дали криптокралицата Ружа Игнатова е жива?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Първо за ЕС и за НАТО рефрендуми. Възраждане играят игрички и уж не евро ама щело да го отлагаме.
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
а ве кретеноидчета, гледа се покупвателната способност на валутата. в русия са топ 5 в света. парното, тока и водата там са без пари. вижте москва на какво прилича, вижте клоаката софия. вижте и провинциалните градове, вижте нашите. младите хора в русия имат по 3 4 деца, тук младите хора бягат или теиз които останат 80% са безбрачни и бездетни. набийте си го сега с еврото и спонсорирайте дойчистанците, французите, италианците и другата ***.
31
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Докато не е минал Референдума всякакви въвеждания на вро са незаконни.
30
19
 
6
 
! Отговори
Да на Еврото! преди 5 дни
Не на руските агенти копейки!!!
29
18
 
7
 
! Отговори
Диди преди 5 дни
Предлагам да има закон и всеки член на Възраждане да е ограничен в сметки и обмяна единствено на Лева и Рубли и пълна невъзможност да боравят с всякакви европейски валути и долар.
28
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Много ще ми е интересен байганети след година, като въведат еврото докато той си кротува. Като му олекне джоба ще ревне, ама ще бъде късно. Ако имаше акъл за 2 стотинки щеше да се запита защо другите източноевропейски държави не искат да въвеждат евро на този етап.
27
0
 
4
 
! Отговори
ъъъъъ преди 5 дни
абе къде е нинова ?
26
15
 
9
 
! Отговори
дедо ви преди 5 дни
нали не вярвате че копейкин защитава българския лев , той просто си следва кремълската заръка и най вече да всява смут в България
25
13
 
7
 
! Отговори
предложение преди 5 дни
я да се въведе рублата в България та костя да се кротне
24
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Докога ще ги търпим да взимат съдбоносни решения за живота ни без да ни питат?! Докога, овце?!!!
23
2
 
15
 
! Отговори
цитат преди 5 дни
Осигуряване, което означава задлъжняване за българската държава, т.е. за всеки един от нас.Вие лично ще го направите ли като физически лица, ще си обедините ли финансите с ваши комшии, които са с голяма задлъжнялост?
22
2
 
31
 
! Отговори
цитат преди 5 дни
Едно време, когато лихвите в еврозоната бяха по-ниски отколкото лихвите в България, имаше някакъв смисъл да приемем еврото. Но сега, когато лихвите в България са най-ниски в целия ЕС, защо ни е да влизаме в еврозоната?Не гледайте всички тези мазни финансови пехливани, които ни поучават от трибуната- техните бизнеси са пряко зависими от лесното финансиране, което еврозоната може да им осигури. Осигуряване, което означава задлъжняване за българската държава>
21
2
 
24
 
! Отговори
Т.е. Чехия, Дания преди 5 дни
Т.е. Чехия, Дания, Швеция, Полша и т.н. са едни бедни просяци защото не са в еврозоната... И ние като влезем в ерозоната ще забогатеем повече от шведите според нашите еврокундури...
20
2
 
21
 
! Отговори
абе преди 5 дни
Така е при демокрацията. Никой не пита народите за нищо. Това да не са ви гадните комунисти, че да ги интересува какво мислите?
19
2
 
19
 
! Отговори
цитат преди 5 дни
, които ще отидат за обезпечение на количествените улеснения, т.е. изкуственото поддържане на стандарта на живот на фалиралите Гърция, Италия, Испания, Франция, Португалия, които пък ще продължават да ни се смеят какви бедняци сме, или пък ще отидат за финансиране на Украйна. Изобщо, на кой *** му минава през акъла от държава с 23% задлъжнялост да се обединим във финансов съюз с държави със средна задлъжнялост от над 90%.
18
3
 
27
 
! Отговори
цитат преди 5 дни
България е в много по- изгодна позиция сега, когато е във валутен борд, отколкото ако приеме еврото. Имаме все пак някаква самостоятелна монетарна политика и в същото време сме застраховани от банковите сътресения от 1994-95 година. И най- важното- в отделение "Емисионно" на БНБ има активи за около 71 милиарда лева, които са добре обезпечени и са си НАШИ. Влезем ли в еврозоната, губим всякаква самостоятелност в монетарната политика, губим тези 71 милиарда
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ментето мартинчо димитров да за пример Хърватия......Ами само преди няколко седмици публикуваха класация за стандарта на живот в европейските страни. Хърватия е на ПОСЛЕДНО място, дори след нас! Благодарение на еврото!
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Никакво приемане на еврото, а отвързване от него.Чакам хипер инфлацията, когато ще купувам имоти с левове.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Явно по въпросите за еврозоната българите и ЕК са на едно мнение. Само крадливите ни управници напъват да прилапат резерва на валутния борд. Като за последно и после хайде към островите.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Никой няма да се реши да приеме еврото. Коя държава с валутен борд е влизала в еврозоната. Ами никоя. Нали първо трябва да се освободи лева и при естествен курс да се обърне в евро. това означава мигновена 20-30% инфлация. Всеки вика ама никой не смее да го направи.