Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС

Смолян се гордее със своя земляк
2 юли 2024 11:53, Петър Бойчев
344
Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС
Снимка БГНЕС

Смолян е горд от избора на техния земляк Даниил за патриарх. С постове в социалните мрежи управници и редови миряни не спират да отправят благопожелания за голямата чест родопчанин да оглави Православната ни църква, пише Марица.

Роденият в Смолян през 1972 г. със светското име Атанас Трендафилов Николов бъдещ божи служител Даниил е поредният родопчанин сред висшия ни клир, след Екзарх Стефан и Видинския митрополит Дометиан.

„Посрещнахме с огромна радост новината за избора му начело на Българската патриаршия. Пожелаваме му здраве, дълголетие и благополучие. Вяра, любов и мъдрост да съпътстват духовните му дела за благото на светото Православие! На многая лета, Светейши Владико!", поздрави го веднага след новината кметът на Смолян Николай Мелемов.

"Даниил е истински монах, млад човек, който е за пример на много духовници", заяви отец Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на Смолян. Той се е срещал с настоящия патриарх, когато е бил Видински митрополит.

"Разговаряли сме с него на богословски теми и аз съм удовлетворен от това, че е много по-млад, но богословски подготвен, философски ориентиран, научно обоснован“, каза отец Димитър. Той подчерта, че е бил впечатлен от смиреността на тогавашния митрополит Даниил, неговата подготвеност за висш духовник, милосърдие и желание да се отнася с любов и уважение към хората.

Под името Атанас Николов днешният патриарх завършва основно и средно образование в родния си град. Напуска Смолян, след като е приет да следва английска филология в Софийския университет. Във втори курс обаче решава, че призванието му е друго, и се мести в Богословския факултет.

Баща му Трендафил Николов е родом от смолянското село Кремене. „Той се  пенсионира като полковник от милицията. После през 2006 г. написа книга за Кремене“, сподели отец Димитър.  През 2016 г.  от община Смолян е публикуван документ от проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, в който се обявява за установена принадлежност на Трендафил Николов към ДС.

В документа пише, че Трендафил Тодоров Николов, с дата на раждане 23 март 1939 г. в с. Кремене, е работил в структурите на ОУ на МВР ​- Смолян - ДС като щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен. Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.

Майката на новия патриарх - Златка, дълги години е учителка, преподавала е информатика в Икономическия техникум „Карл Маркс" в Смолян, който сега е професионална гимназия по икономика. Това обясни пред "Марица" Мария Горанова, счетоводител и роднина на семейството на Даниил.

„Трети братовчеди са с моите синове. Бащата и майката на Златка - дядо Атанас и баба Шина, бяха много трудолюбиви хора. Дядо Атанас се занимаваше със земеделие и горско стопанство, гледаше и животни. Цялата фамилия са много точни и трудолюбиви хора. Здрав корен са, с много ценности. Майката на новия патриарх е изучила десетки смолянчани“, разказа още Мария Горанова.

Патриарх Даниил има един брат - Петър, който е семеен и живее в Смолян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 12 часа
Ролята на църквата в България е точно никаква.Така,че не знам кой ли толкова се вълнува от личността на патриарха.От младото поколение никой не ходи на църква.Ходят ей така, заради ритуалите-венчаване,кръщаване и....толкова. Но не вярват. И това ще продължи. А в църковните среди всичко е както в политиката-гледат да се докопат до висок пост и пари. Така,че - не се вълнувайте.Безсмислено е. Всяко чудо за три дни!
302
1
 
3
 
! Отговори
Правец преди 1 ден
Погледа говори. А е и белязанъ. Хубаво ли е...?
301
5
 
7
 
! Отговори
След преди 1 ден
Премиер който не се отказа от БКП,Б.Б.след президент син на ок.секретар Р.П. и кмет на София израснал в жилищна сграда на 6то,що ми не пука че бащата на патриарха бил милиционер, или викате не достатъчно украински настроен, и вие сте едни лицемери...
300
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всеки,който е за мир го обявяват за "проруски".Това е,защото искат война да подпалят.Ако успеят после Господ ще ги пита :"Вие за война ли бяхте и плюхте ли по божиите наместници?".И от там директно в казана в ада...
299
4
 
11
 
! Отговори
всяка държава преди 1 ден
си има служби за сигурност.............преди имаше ДС, сега има ДАНС!!!
298
6
 
14
 
! Отговори
отличен избор преди 1 ден
за патриарх.................Господ здраве и сили да му дава!!!
297
5
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 1 ден
Ами хубо, ко..
296
19
 
5
 
! Отговори
Гост 072 преди 1 ден
В Смолян не са ли помаци.
295
7
 
21
 
! Отговори
Каил преди 1 ден
Като гледам писанията на някои форумци, мога да кажа с голяма доза увереност, че българите сме мръсен и долен народ!
294
19
 
18
 
! Отговори
ДС преди 1 ден
Баща полковник от ДС безспорно доказва, че е възпитан в "духа на православието" и стриктно "спазване на канона"Как все така се оказва????Абе , то съвсем случайно бе.....
293
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Дълги години хората гледаха с надежда към политиците и бяха излъгани. Сега когато надеждата дойде от неочаквано място някои не я разпознаха. Имаме си духовен водач за да се справим сами. Патриархът ще се моли за нас българите . Ще се моля духовната му сила и вяра да стават все по силни. Бог да пази България и негово Светейшество.
292
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ДОСТОЕН !!!
291
13
 
17
 
! Отговори
Силвия преди 1 ден
Знам, че тези от църквата НЕ работят и НЕ са в полза на хората , както и политиците в България !! Има неравенство между българите !! Никой не подпомага бедните българи !!
290
2
 
10
 
! Отговори
287 do 289 преди 1 ден
Отново подхождате опростенчески и на махленско ниво. И говоренето на "ти" ви показва като неадекватен. Всички ВСИЧКИ култури са развили степени на дистанция. Натрапването е липса на култура, ЛИПСА.
289
8
 
19
 
! Отговори
Истината преди 1 ден
Само ГОСПОД е най-велик !! КЪДЕ бяха всички служители на БПЦ , когато хората бяха гладни и излъгани от управляващите през 90-години ????? Имаше гладни и отчаяни хора и такива, които ОГРАБИХА държавата !! Това НЕ трябва да се случва при нито един режим !! КЪДЕ бяхте от БПЦ и за КОГО служихте ?????
288
5
 
14
 
! Отговори
Тово го знаех преди 1 ден
Преди да знам вообще ни най малко за биогрофията му ,всички са такива и в политика и на всякаде по държавните ясли?
287
9
 
28
 
! Отговори
Лего преди 1 ден
Незнам вие които коментирате патриарха , кога последно сте вземали причастие , ходили на богослужения, и молили се за прошка на греховете. Явно от всичко разбирате. Бог да дава сили на Патриарх Даниил да води право нашата православна църква.
286
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
287 Успокой се, ти си най-великият!
285
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
277 "Печели" на баба ти шушоните. Даниил много добре знае кой е. И че ще му бъде много трудно с този товар, който носи. Знае, че е зависим от руските и старите българки служби.
284
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
284, 285, човеко, пишете фрази, много далеч от понятие и съшност. МНООООГо далеч. И нямате капацитет даже да допуснете колко сте повърхностен, НО категоричен в съденето. проблемът НЕ е личен, а застрашаващ същността на обществото, затова Ви пиша.