Експерти оптимисти: Възможно е да мине кабинетът

Радев все пак би предпочел да има правителство в момента, смята Борислав Великов
Обновена: 2 юли 2024 20:57 | 2 юли 2024 20:39, Красимир Ангелов
30
Експерти оптимисти: Възможно е да мине кабинетът

Депутатите ще гласуват утре кабинета "Желязков". На този етап официално ГЕРБ получи подкрепа единствено от ДПС, а всички останали парламентарно представени групи заявиха, че няма да подкрепят мандат с първата папка.

"Твърде зле е да говорим за избор с трикове на тази толкова важна институция в държавата, Много лошо би било, ако утре наблюдаваме един фарс на парламентаризма, ако наблюдаваме пошъл политически театър, защото в цялата тази ситуация, в която избирателите наказаха българските партии с тези изборни резултати и ги поставиха в такава невъзможност за съставяне на правителство, ако тези партии и утре продължат да изглеждат толкова зле като политическо послание, политическо поведение, ще бъде жалко", заяви журналистът Валерия Велева в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Тя бе категорична, че правителство трябва да има, тъй като следващи резултати ще направят ситуацията още по-трудна.

"Ако си припомним думите на Велева преди 15 юни, когато предвиждаше, че Борисов вероятно ще предложи кабинет на малцинството, който ще бъде подкрепен от ДПС, оказа се, че тя е права. Безпокоя се, че има леки разклащания и чистки, и да не се окаже, че са по-малко от 115 тези гласове. Борисов намекна за някакви трикове и може би има предвид, че ще има хора, които ще проявят държавническа мъдрост или на някои ще им призлее в последния момент, ще намалят кворума и в крайна сметка ще мина, което обаче предвещава едно много неспокойно съществуване на един такъв парламент", коментира бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза факта, че Борисов очерта важни точки, по които би могло да се стигне до съгласие и след като те минат, да се разпусне правителството.

По думите на доц. Великов е възможно президентът да създаде собствен проект, но е по-вероятно това да се случи след изтичането на мандата му.

"Президентът Радев като че ли все пак би предпочел да има правителство в момента, дори с краткотраен живот, особено ако смятаме, че той след 2 години ще направи нещо, което е политически проект. На него му трябва това време, за да мине мандата. Аз на негово място бих излязъл от президентската институция, но какво ще направи той, не знаем", заяви доц. Великов.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Общество
Харизанов: На никого не му се иска да е създател на "Орешарски 2"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Само като видя или чуя В. Велева, ми прилошава, просто защото зная как ще славослави Борисов и ГЕРБ и ще плюе по ПП. Експерт по лъжите и промиване на мозъците е Велева.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
и на двамата прав им път!
26
0
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 1 ден
Борисов ще си замине преди Пеевски.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
до 18, пеевски си заминава, помисли се за много важен в ДПС, с ромите и помаците, а дори не знае турски
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Естествено че ще мине , важното е изтърсаците дайбългария и пъленпровал да отидат там дето няма светлина .То всъщност там им е мястото
23
3
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 2 дни
Утре ще ви докажат, че сте чистокръвни горски гъсеници, отивате гласувате винаги за да сгрешите послушно и свободно и 35 г. нищо не ви влезе в празните тикви за да запълни местото освободено от мозък ! Хак да ви е всичката простотия която ви е явно по наследство !
22
3
 
7
 
! Отговори
Дам... преди 2 дни
Дори и да "мине", това ще бъде кабинет скалъпен чрез подкуп и изнудване на депутати от другите групи, за да го гласуват! А предатели и изменници винаги е имало и ще има. Затова такова правителство в никакъв случай не може да бъде стабилно и да изкара повече от Денковата сглобка, пък да не говорим въобще за пълен мандат!
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Избори, избори, избори! Докато им свършат парите за купуване на гласове.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Естествено че ще мине
19
0
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 2 дни
В тази кошара на овце всичко е възможно, а най-възможното е палачите и измамниците да получат управлението ! 30 % активност, 30 % гласували овчари и говедари които са лишени природно от разум решават съдбата на 70 % грамотни и разумни, такъв абсурд може да се случи само в пещерния строй където управлява най-дивият дивак и думата на мнозинството няма никаква тежест ! Пещерняци разделени умишлено от едно малцинство което показва явно продиктуван или купиран "интелект" !
18
3
 
8
 
! Отговори
И какво преди 2 дни
Като мине?Не виждате ли,че това е началото на края на ГЕРБ .Така,както Борисов унищожава ,всеки ,който се докосне до него,така е и Шиши.Ще погълне,сдъвче и изплюе Буци.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Избори докато нищо не остане от саботьорите
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А бе те да лепнат еврофондовете пък вървете да стигнете купения им вот!
15
2
 
2
 
! Отговори
Tенгри кан преди 2 дни
Проблема на българите е, че правителство с е прави чрез игра на кворума, "златни пръсти" и патерици. Всичко тва с времето роди понятия като "неправителство, недържава, неуправление". Уникалното за парламентаризма е, това, че се стига до подобна формулировка на управление чрез отрицание на фундамента на самият парламентаризъм.
14
9
 
4
 
! Отговори
Руси преди 2 дни
Всеки ден едно и също. Ама какво щяло да бъде. Не виждате ли ,че единствената отговорна партия е Герб и що годе можеща. Всичко друго гледа лични интереси и забиват държавата надолу само. Аз не съм съгласен с много неща с герб. Например помощта за Украйна ,еврото ,зелената сделка. Но май няма по-добро.
13
2
 
7
 
! Отговори
Кабинет преди 2 дни
Орешарски 2.Но вместо "златен " пръст на Волен,имаме златен пръст на Величие.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И да мине,няма да е задълго.Ще се сринат с гръм и трясък.Няма кой да ги търпи.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ама моля ви се!Мадам В,както преди време я нарече Доган,какво друго да каже?Толкова си личи,кои журналисти,политолози,социолози и т.н.са били на хранилката и пак се надяват да са там,че ми се драйфа от тях.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще мине, ще мине! Полковникът ще помогне!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Възможно е, но няма нужда.