Спор в НС за въвеждането на еврото

"Възраждане" пак поиска референдум
27 юни 2024 10:50, Стела Стоянова
57
Спор в НС за въвеждането на еврото
Снимка БГНЕС, архив

Темата за въвеждането на еврото у нас предизвика скандал между парламентарните групи на "Възраждане", ДПС и ПП- ДБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново настоя за референдум:

"Нека дадем възможност гражданите да посочат дали България трябва да бърза на всяка цена да унищожи една от най-стабилните валути между другото в момента в света - българският лев, и една от най-старите съществуващи - със 144-годишна история. Ще търсим съдейтвие по тези въпроси както в Народното събрание, така и в Европейския парламент чрез нашите евродепутати и партниращите ни политически сили на европейско ниво, където на 16 юли "Възраждане" ще внесе петиция за провеждане на референдум в България, и за която петиция вече сме осигурили, на този етап, подкрепата на 9 политически партии от всички европейски държави".

Йордан Цонев от ДПС напомни, че преговорите се движат по график:  

"Ние предварително знаехме, че юнският доклад ще бъде негативен по отношение на инфлацията, тъй като това е процес, който не може да бъде коригиран в рамките на няколко месеца или на половин година. През септември-октомври ще има "ъпдейтване" на този доклад и тогава ние ще сме покрили критерия и лошата новина за вас е, че България ще получи решение за въвеждане на еврото догодина юни и ще го въведе на 1 януари 2026 г., както впрочем е правилното. И всички останали, които говорят за въвеждане на еврото по средата на годината, просто не разбират този процес".

Мартин Димитров от ПП-ДБ обвини на свой ред "Възраждане" в манипулация:

"Хърватия, когато въведе еврото, има най-високият растеж на доходите в Европейския съюз. Затова сте против Еврозоната, защото не искате този голям успех за България! В средата на 2025 година, от 1 юли, е напълно възможно, напълно реално, въвеждането на еврото в България. Другото са лъжи и инсинуации", съобщава БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: НСреферендумевро
Още от Общество
Има ли данни дали криптокралицата Ружа Игнатова е жива?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
30
 
! Отговори
ъ преди 5 дни
Какво значи "Възраждане" пак иска референдум? Поискаха го 600 000 българи преди повече от година, но в НС се правят на луди. На управниците в България не им пука какво мисли населението, важно е какво ще кажат началниците. Но накрая ще видят другия референдум. Дум-дум.
12
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
БНТ ВОДЕЩ КЪМ КОПЕЙКИН КАНДИДАТ ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ- НА ВАС В КАКВА ВАЛУТА ЩЕ ВИ ПЛАЩАТ АКО ВИ ПРИЕМАТ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА- В ЕВРО- КАЗВА ГОРДО КОПЕЙКАТА- НО ТАМ В БРЮКСЕЛ НЯМА ПРОБЛЕМ...ТА ПИТАМ А ТУК В БГ КЪФ ВИЕ ПРОБЛЕМА КОПЕЙКИ ПРОБИТИ...
11
6
 
14
 
! Отговори
До пияница мистик преди 5 дни
демек валутният борд някакси прави лева нестабилен, така ли? отделно искам да чуя мнението ви за Споделеният Европейски Дълг (най общо казано задължение да изкупуваме ценни книжа на задлъжняли държави - в момента май са Италия и Португалия ама Германците ги "покриват" ежедневно). отделно искам да споделя че популизъм не идва от английското popular а от латинското populus... та в тоя ред на мисли...според вас е лошо да се говори на обществото, така ли? :)
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Измествате спора. Не ни трябва еврозона. А с евро всеки инднес може да плаща.
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
гражданята няма капацитет да решава такива въпроси..справка гласуване герб, двуличие, възраждане
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Те,не ни искат в еврозоната, а вие обсъждате ,щото ни лъжехте че ще влезем.Да ама НЕ! Сега ялови обсъждания за пред народа. ,,Мижи да те лажем"!
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
КОГАТО ВИДЯ ЧЕ НА КОПЕЙКИТЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ИМ ПЛАЩАТ В РУБЛИ ЩЕ ПОВЯРВАМ В ТЯХНАТА ИСКРЕНОСТ!
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нека напуснем валутния борд и всички тия дето не искат евро да понесат народната любов след това? Дали са готови на това ? Или само демагогия
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Т.е. Чехия, Дания, Швеция, Полша и т.н. са едни бедни просяци защото не са в еврозоната... И ние като влезем в ерозоната ще забогатеем повече от шведите според нашите еврочукундури...
4
11
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 дни
""Нека дадем възможност гражданите да посочат дали България трябва да бърза на всяка цена да унищожи една от най-стабилните валути между другото в момента в света - българският лев" === Ахахахахахаха :)))) Този е чисто луд популист и платен пyтюпитek. Левът е стабилен благодарение на Иван Костов, който ни вкара във ВАЛУТЕН БОРД след Жан Виденовото БСП и е ОБВЪРЗАН пряко с еврото. Но 80 процентовите deби.л.и разбира се ще му повярват на глупостите :)))
3
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Може да се запази Лева и да се въведе Еврото едновременно. Двете валути могат да съществуват едновременно при условието че левът бъде обезпечен със злато. Еврото ще бъде разплащателна валута, а левът ще бъде спестовна валута. Но за да се направи това трябват политици с топки и акъл. А ние такива нямаме.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ешо не питат денков,Киро Василев ,те са в час винаги,)))))
1
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Приемането на еврото ще означава да поемем тежестта на дълговете на други страни, където той е много по-висок от българския и някъде гони 100% от БВП. Но това никой никъде не го казва.... На мен ми е все тая принципно в каква валута ми се плаща заплатата, но не ми е все тая когато трябва да покривам дълга на гърците, италианците, испанците и т.н.!!!