Тревога: Тийнейджърите пушат най-често трева и друсат синтетика

Синтетичната дрога предизвиква тежки зависимости
Обновена: 11 юни 2024 16:02 | 11 юни 2024 16:00, Александър Попов
96
Тревога: Тийнейджърите пушат най-често трева и друсат синтетика
Снимка: Pixabay

Марихуаната и синтетичната дрога са на първо място по употреба сред тийнейджърите у нас, каза началникът отдел “Борба с наркотрафика” на Агенция “Митници” Стефан Бакалов по време на кампанията на митниците срещу дрогата “Не сте сами”.

Статистиката показва, че българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана, а на второ място са синтетичните наркотици, което е доста притеснително, защото последните предизвикват тежки зависимости, съобщи Бакалов.

Опасностите са много. Освен стотиците нови наркотици тук са и начините на тяхното предлагане, подходът от наркодилърите, както и възможностите на интернет платформите, сред които и ТикТок, които се използват и за зарибяване, посочи Бакалов.

Той поясни, че целта на кампанията на ведомството е децата да бъдат информирани и да им се покаже, че те носят отговорност за изборите, които ще направят.

В момента сме в хипотеза и през социалните мрежи се презентират различни наркотични вещества като безопасни и безвредни, носещи само удоволствие и без да се коментира тяхната вреда, каза директорът на Агенция “Митници” Георги Димов.

Той увери, че институцията му има готовност да изготви план-програма, която да влезе в училищата, за борба с дрогата. Димов обясни, че агенцията не може сама да се справи с проблема.

Зависимостта под каквато и да е форма е пагубна, каза изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов.

В отговор на въпрос за прането на пари от наркотици Спецов уточни, че когато става дума за това, се обследва цялостният процес, за което се изисква добро сътрудничество с други служби и институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 седмици
Стига глупости. ВСИЧКИ наркотици водят до зависимост. По-бързо или по-бавно. Затова е наркотик. Атакува центъра на удоволствието в мозъка, който пък затова иска още и още. Кое не е ясно? Внушавате, че джойнтът е гот, но синтетиката не. Много евро-джен-дърско. А иначе всеки има глава на раменете - да мисли. Ако иска се дрогира, никой не може да го спре!
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бабините ти трънкини. Тревата вече ще е легална почти навсякъде, ама щото Баба Пена казала, че е отрова и поколения напред сляпо вярват и повтарят като папагали, че е вредна. В България обаче мутрите държат пазара на трева, затова и правителството няма интерес да се легализира.
46
1
 
7
 
! Отговори
Каква трввога преди 2 седмици
Ориенталски селяни тука внушавате на всичките че най-големия проблем е тревата в същото време никой не се грижи за проблема свързан със сериозните наркотици хероин синтетични наркотици и прочие според евростат България на първо място по употреба на синтетична дрога да ви е** майката *** комплексирана промита
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Статистиката показва, че българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана" - докато се усетите, 400,000 българи от статистиката напуснаха България и си пушат на спокойствие на гурбет в Холандия, Дания, Люксембург, Германия, Испания, Португалия и Чехия. Тук ги оценяваме като престъпници и болни, а там ги оценяват като зъб/колело в икономическата им машина. Кой печели от цялата работа осъзнавате и сами.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Синтетика и трева . Разликата между двете е магаре и космос..
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На ''ЖЕНСКИЯТ'' пазар в столицата преди седмица излезе ИНФО , че вече се продава дрога и на ЕД-РО !Защо МВР --СПИ ?До кога ще ни дават само СТАТИСТИКИ , тая държава само със статистики не се управлява , иска се и РАБОТА ...
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От дрогата се изхранва народонаселението, то това е от доста отдавна, не знам как 30 години по-късно биете тревога :))) Забранено уж, ама и държавата се храни от каналите за дрога :)))
41
0
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 седмици
Въпросният Стефан Бакалов е един от най-големите наркодилъри в България.. много ясно, че знае какво друсат невръстните му клиенти..
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-напред , дрога се продаваше , в заведенията на съпругата на негово високо мошеничество , БАЩАТА НА КОРУПЦИЯТА , единственият политик БЕЗ АВТОБИОГРАФИЯ , лицето , др. И. Й. Костов !!!От неговото управление , започна и РАЗПАДАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА !
39
0
 
6
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 седмици
Според най-големия Исторически парк в света до Варна, МВР продава дрога на децата ви!
38
0
 
3
 
! Отговори
А бе преди 2 седмици
Стефан Бакалинов, ти като началник отдел Борба с наркотрафика кажи с какво и как се пребори! Чакаш си датата за заплатата и нищо друго! Лаладжия мръсен.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Някоя си..Защото всички са на ХРА-НИЛ-КА-ТА , от дилърите , до най-най-високите постове , които заповядат на митниците , да пропускат дрогата без ПРОВЕРКА !Има ЧАДЪР , колко пъти го каза и Иван Гешев ,колко дела се държат , на ТРУПЧЕТА ???
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Масово младите хора се дрогират и марихуаната въобще не е най-страшния проблем. Смъркат яко, каквото има и скъпо и евтино. Гълтат бонбони, като тик-так и стой та гледай. Да не говорим за алкохола. Балоните също дори не ги броя. Който сравнява сега с преди 15-20 години е много назад с материала. Това е огромен скрит проблем.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Упадакът на България започна след 1995г. , БАЩАТА НА КОРУПЦИЯТА , ДАДЕ ПРЪВ ТОН ЗА РАЗГРАБВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА !
34
1
 
5
 
! Отговори
Някоя си преди 2 седмици
След като се предлагат наркотиците и след като има толкова зависими, те идват от някъде? Въпросът е защо не се хващат крупните дилъри? Защо никъде по границите не чухме за открити наркотици? Изключително интересен въпрос!!! Хващат се мижавите дилъри, а големите риби не се пипат!!!
33
1
 
3
 
! Отговори
Leed преди 2 седмици
А ти какво направи когато наркотиците, чалгата и икономическия и морален пропадък настъпваха? Младите от Луната ли паднаха или вие ги отгледахте?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бг-''атлантиците'' ни , и това ни ДОКАРАХА , също и всичко ОТРИЦАТЕЛНО , от ЗападЪ !За капак , в България всичко е ПРОДАДЕНО , И НЕ ОСТАВА НИЩО БЪЛГАРСКО , ЩОМ ПОСЕГНАХА И НА ДЕЦАТА НИ !Сред ''атлантиците'' ни , няма никакъв морал , няма и правила , но са НАЙ-МЪРЗЕЛИВИ , И НАЙ-НАГЛИ ,... МНОГО ПРИКАЗКИ , БЕЗ ВСЯКАКВО ПОКРИТИЕ !Това го показват и доказват , вече 34г. , че те са от УТАЙКАТА НА Бг-ОБЩЕСТВО , ИЗВОЮВАХА СИ И ,... НЕДОСЕГАЕМОСТ , УЗАКОНИХА СИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА !
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма няма и почнат да плашат с някакъв апокалипсис как видите ли масово се дрогирали. А дъртите вампири които всяка вечер са на черешат много високо след да кажем литър ракия,водка и джин ? В блокът в който живея имаше един наркоман.Всички го знаеха умря от свръхдоза. Обаче има и над 20 алкохолика които живеят,ходят на работа за да се напият като животни всяка вечер.Няма делник няма празник-всяка вечер твърдо пред входа шишетата и до последно.Това не е ли по-зле или щото са алкохолици може?
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Leed - Това е така от 30+ годии и ... ами вижда се ясна корелация между наркотиците, чалгата и икономическия и морален ПРОПАДЪК на страната ни!
29
0
 
2
 
! Отговори
Гризел преди 2 седмици
До Ти сиЕ,влезли са,защото на някои им трябват безволеви,зависими и лесно управляеми хора,за да властват.Само че,точно тези злодеи ще загинат и коренът им ще изчезне.