Тревога: Тийнейджърите пушат най-често трева и друсат синтетика

Синтетичната дрога предизвиква тежки зависимости
Обновена: 11 юни 2024 16:02 | 11 юни 2024 16:00, Александър Попов
96
Тревога: Тийнейджърите пушат най-често трева и друсат синтетика
Снимка: Pixabay

Марихуаната и синтетичната дрога са на първо място по употреба сред тийнейджърите у нас, каза началникът отдел “Борба с наркотрафика” на Агенция “Митници” Стефан Бакалов по време на кампанията на митниците срещу дрогата “Не сте сами”.

Статистиката показва, че българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана, а на второ място са синтетичните наркотици, което е доста притеснително, защото последните предизвикват тежки зависимости, съобщи Бакалов.

Опасностите са много. Освен стотиците нови наркотици тук са и начините на тяхното предлагане, подходът от наркодилърите, както и възможностите на интернет платформите, сред които и ТикТок, които се използват и за зарибяване, посочи Бакалов.

Той поясни, че целта на кампанията на ведомството е децата да бъдат информирани и да им се покаже, че те носят отговорност за изборите, които ще направят.

В момента сме в хипотеза и през социалните мрежи се презентират различни наркотични вещества като безопасни и безвредни, носещи само удоволствие и без да се коментира тяхната вреда, каза директорът на Агенция “Митници” Георги Димов.

Той увери, че институцията му има готовност да изготви план-програма, която да влезе в училищата, за борба с дрогата. Димов обясни, че агенцията не може сама да се справи с проблема.

Зависимостта под каквато и да е форма е пагубна, каза изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов.

В отговор на въпрос за прането на пари от наркотици Спецов уточни, че когато става дума за това, се обследва цялостният процес, за което се изисква добро сътрудничество с други служби и институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
2
 
! Отговори
Do47 преди 2 седмици
Само, поясни това си го написал преди или след като си се напафкал
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Легализация на марихуаната, дано стане.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако сега мислите, че се друсат, спомнете си 90те, бяха страхотни години, за който ги помни поне малко. Ще им мине и на тия, да си друсат
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само неудачниците и комплексарите употребяват наркотици, а след време като ги няма мама и тати да ги издържат стават клошари
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 62 Аз от тревичка съм се чувствал по-зле, от колкото да шмръкна кристали. А това че била полезна за болни от рак и тем подобни, ти болен ли си от нещо, че употребяваш всеки божи ден блаженната тревичка :))) - не съм болен от нищо, обикновен наркоман съм си. Не заблуждавам бaлъци, че тревата не е наркотик. В продължение на десетилетия знаех кога всеки тревоман в квартала взима заплата и кога да му звънна за да му прибера парите и кога да не му вдигам за да не му давам "напред". ;)
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"С тия пари дето си направил за толкова време трябваше да си направил оранжерии вече." - не съм направил никви пари, пушех по 50 грама на седмица. Продавах колкото с приятелите ми да пушим за без пари. Тревоманите не се интересуват от пари. Интересуват се от трева, а в последствие от картони, ЛСД, гъби и т.н. И точно там идва голямата разлика. Наблюдавах как над 300 човека набор 88-93 в София изпушиха младините си, апартаментите на децата си и екскурзиите до Малдивите на приятелките си. ;)
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 62 Аз от тревичка съм се чувствал по-зле, от колкото да шмръкна кристали или *** например, направи си сметката мен :))) А това че била полезна за болни от рак и тем подобни, ти болен ли си от нещо, че употребяваш всеки божи ден блаженната тревичка :)))
61
1
 
1
 
! Отговори
До 62 преди 2 седмици
С тия пари дето си направил за толкова време трябваше да си направил оранжерии вече.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Какво му е тревожното ? Това да си дръпнеш една тревица вече е най-нормалното нещо, около мен почти всички хора пушат." - и около мен беше така като бях на 15 и бях дилър и продавах на над 300 човека, но като наблюдаваш един системен пушач в продължение на 15 години, неминуемо осъзнаваш, че в дългосрочен план тревата вреди. Много. Дори и не можеш да си го представиш, ако не си дилър толкова дълго колкото мен. ;)
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали им купиха стотици БМВ-та на полицаите!? Защо не си свършат работата като проследят кой снабдява младите с дрога ??!!
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тревата води до промени в мисленето. Изключително опасен наркотик. Неслучайно част от либералните партии пропагандират легализация на тревата, за да печелят лесно зомбита-гласоподаватели. После те си представляват спонсорите на кеша олигарсите а тревоманите да ***.
57
2
 
1
 
! Отговори
Иво 4б клас преди 2 седмици
До Лекар "Коментарите пак са пълни с тревомани" - "В коментарите, пак, е пълно с тревомани." Догодина ще съм пети клас, пуша и съм от безмозъчните, но пиша по-добре от теб. Смятай!
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така се произвеждат избиратели гласуващи срещу себе си и своето собствено бъдеще и на децата им за фалшивите либерали, а в действителност диктаторска партия ППДБ. Анатема на тази прослойка от най-лъжливи политици.
55
3
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 седмици
А така затрийте го тоя народ по бързо!
54
2
 
3
 
! Отговори
До Лекар преди 2 седмици
Просто всички млади пушат, дори и такива като теб дето следват медицина.
53
2
 
3
 
! Отговори
Учител преди 2 седмици
Всички тревомани рано или късно минават на тежки наркотици щото привикват към тревата и вече не им прави кеф
52
2
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 2 седмици
Коментарите пак са пълни с тревомани
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 46 Тревата също е зарибяваща, тя даже е по-вредна от цигарите, бие много по белите дробове мен :))) Все едно тревоман да ти каже, че винаги може да е спре, обаче не е прекъсвал от 5 години, например :))) Иначе има синтетика всякаква, или ще те прецака тотално, да не може да мръднеш, или такива дето се чувстваш като супермен :))
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво му е тревожното ? Това да си дръпнеш една тревица вече е най-нормалното нещо, около мен почти всички хора пушат. Мога да ви кажа, че много по-сериозни щети си причиняват хората, които пушат цигари и алкажват всеки ден.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Синтетика и трева . Разликата между двете е магаре и космос.." - Това, че марихуаната е "чиста и от природата" са опорки от преди 18 години. Днес, 99% от тревата на пазара е чиста химия. Дори и онези, които гледат в домовете си на лампи блъскат химикали на богато.