Тревога: Тийнейджърите пушат най-често трева и друсат синтетика

Синтетичната дрога предизвиква тежки зависимости
Обновена: 11 юни 2024 16:02 | 11 юни 2024 16:00, Александър Попов
96
Тревога: Тийнейджърите пушат най-често трева и друсат синтетика
Снимка: Pixabay

Марихуаната и синтетичната дрога са на първо място по употреба сред тийнейджърите у нас, каза началникът отдел “Борба с наркотрафика” на Агенция “Митници” Стефан Бакалов по време на кампанията на митниците срещу дрогата “Не сте сами”.

Статистиката показва, че българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана, а на второ място са синтетичните наркотици, което е доста притеснително, защото последните предизвикват тежки зависимости, съобщи Бакалов.

Опасностите са много. Освен стотиците нови наркотици тук са и начините на тяхното предлагане, подходът от наркодилърите, както и възможностите на интернет платформите, сред които и ТикТок, които се използват и за зарибяване, посочи Бакалов.

Той поясни, че целта на кампанията на ведомството е децата да бъдат информирани и да им се покаже, че те носят отговорност за изборите, които ще направят.

В момента сме в хипотеза и през социалните мрежи се презентират различни наркотични вещества като безопасни и безвредни, носещи само удоволствие и без да се коментира тяхната вреда, каза директорът на Агенция “Митници” Георги Димов.

Той увери, че институцията му има готовност да изготви план-програма, която да влезе в училищата, за борба с дрогата. Димов обясни, че агенцията не може сама да се справи с проблема.

Зависимостта под каквато и да е форма е пагубна, каза изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов.

В отговор на въпрос за прането на пари от наркотици Спецов уточни, че когато става дума за това, се обследва цялостният процес, за което се изисква добро сътрудничество с други служби и институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да си има специализирани магазини за тия неща, защото гошо наркото няма разрешително и не се знае дали си е мил ръцете като ги е пакетирал. За това за сигурност на хората трябва да има легални дилъри с лицензи.
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма друго решение освен ако не дигнат присъдите на 10-20 г. затвор за притежание. За търговия до живот.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
време е наркотичните вещества и в българия да се легализират.
5
1
 
7
 
! Отговори
ало ало преди 2 седмици
...и чакаш от това да стане народ, нация, и въобще хора.....като цъфнат налъмите!
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За да нямате проблеми в отдела за борба с наркотрафика направете тревата законна като в другите нормални държави и ще се оправят нещата. Само сложете на кутиите, че пушенето на трева убива и причинява сериозни заболявани и всичко ще е законно. А и в магазините по една лепенка, че е забранено за малолетни ;)
3
3
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 2 седмици
Хахаха тъкмо това щях да кажа. Аз като бях тийнейджър всички бяха на трева и синтетика, а вече съм на 40.
2
0
 
12
 
! Отговори
кликбейт преди 2 седмици
ТРЕВОГА ! ТРЕВОГА ! :)))
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че то това е от 30 години, сега ли биете тревога :)))