България вече е високотехнологична IT дестинация

Това трябва да залегне в кампанията "Бранд България"
1 юли 2024 14:08, Анисия Иванова
59
България вече е високотехнологична IT дестинация
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България вече се е трансформирала като високотехнологична и висококачествена IT дестинация, в която може да развиват истински иновации, и това трябва да бъде осъзнато и добре комуникирано. Това предимство на страната трябва да залегне в основата на кампанията "Бранд България", коментира Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Продуктът, който правим, е не просто на световно или глобално ниво - бих казала е на космическо ниво. Ние по никакъв начин не отстъпваме на това, което създават световните компании. Със сигурност сме водещи в много направления, особено в случващото се в момента със създаването на Център за изкуствен интелект, на компании, които се занимават с космически технологии. Имаме много неща, с които да се похвалим и да сме горди."

IT секторът смята, че това което прави, трябва да бъде в основата на "Бранд България" и да бъде показван като основното конкурентно предимство, когато се формира цялостния бранд. Основните предимства на българския IT сектор са високо образованите кадри, много добра инфраструктура, но и дълги години на опит и успешни истории, каза Шидероф.

Няма причина за спад и лошо мислене в IT индустрията в страната на фона на продължаващото развитие, макар да има известно забавяне в световен мащаб, което вече веднага рефлектира в България. Дигитални продукти тепърва ще се създават и светът ще има нужда да дигитализира цялата си икономика, така че потенциалът за растеж остава, каза Шидеров.

Новото издание на формата на БАСКОМ Business Tree с тема „Защо България?“ ще се проведе на 03 юли в София Тех Парк. Целта на събитието е да обсъди новите конкурентни предимства на българската IT индустрия и да даде заявка като една от най-успешните индустрии на България и притегателен център за кариерно развитие. Събитието ще представи данни от специално проучване сред членовете на БАСКОМ по темата.

Повече за новото издание на БАСКОМ Business Tree, как се развива връзката межди IT секторът и образованието, как се развива дигиталната трансформация може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Страната
Два автомобила изгоряха тази нощ в сливенското село Блатец
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 41 - Ем то това е целта бате - Да наоравиш фимуца, да кешаутнеш 50-100 млн и да имаш неква пзиция ци и о ми и о за 2-3 милчета на година и да си живееш като господарче!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 49 - Не е ли малко ... Ретро?
50
0
 
1
 
! Отговори
Т.е преди 1 ден
Западните т..ро..ло..ве СА НИ НАЛАЗИЛИ ЯКО.ДОКАЗАНО САМО КАТО ГЛЕДАМ КАК ТРИЯТ НЕУДОБНИТЕ КОМЕНТАРИ МИ СТАВА ЯСНО,ЧЕ НЯМАМЕ СВОБОДА НА СЛОВОТО!! 50% ОТ ай ти тата се занимават точно с това ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И *** НА ПРОФИЛИ И КОМЕНТАРИ!!!МОГА ДА ВИ ГО ДОКАЖА ДАЖЕ!
49
0
 
1
 
! Отговори
бананa преди 1 ден
Така е Грант-ажио! В момента шишам на React+MobX+NextUI+NestJS. А ти на какво шишаш, анъл грант-ажио?
48
1
 
5
 
! Отговори
Българинъ преди 1 ден
Евтина работна ръка. Другото - плява.
47
1
 
1
 
! Отговори
ДО 46 преди 1 ден
Гърция особено островите са курорти за висок клас туристи, Турция - нисък клас туристи, бедни, прощляци, турция разчита на бройката, не на качеството
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Kласи сме над турците по информационни технологии, IT, качество на интернета, ходих в Турция в Анталия - много съм разочарован, жената -двойно повече, 4 500 лв двамата за 7 дни, но не ни хареса почти нищо, храната в хотела също занемарена, да не говорим че цените са двойни сравнение с предни години. ГЪРЦИЯ Е МНОГО ПО-ДОБРЕ ОТ ТУРЦИЯ ЗА МОРЕ, ЗАТОВА ДЖЕФ БЕЗОС, ДЖОРДЖ БУШ, ФЛОЙД МЕЙУЕДЪР, КРИСТИЯНО РОНАЛДО, СТЕФ КЪРИ ХОДЯТ В ГЪРЦИЯ , А НЕ В ПРЕХВАЛЕНАТА ТУРЦИЯ, АНТАЛИЯ ГЪЗЗЗ ДО ГЪЗЗЗ, МИРИЗМИ
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да бе, да!:))))) Хахаха. Днес не е 1ви Април, а 1ви Юли! Високотехнологична държава, в която ентусиасти събират капачки, за да купи болнично обзавеждане за децата, като в пещерните времена. И тънеща в мизерия нация.
44
1
 
1
 
! Отговори
Алън Грант преди 1 ден
До бананaНито разбираш от Информационни технологии, нито от шиене, защото си *** ***, който се е продал за жълти стотинки да шише коментари под статии.
43
0
 
8
 
! Отговори
О, божке преди 1 ден
Цитат: "Продуктът, който правим, е не просто на световно или глобално ниво - бих казала е на космическо ниво". Хора, слезте на земята и се огледайте, не говорете празни приказки. Истината е, че големи компании ни заобикалят. Идваха в началото на века, заради евтиният труд и квалифицираната работна ръка, образована едно време. И двете вече ги няма като предимства. Качеството е една идея над индийското, с тази разлика, че там ще наемат трима за тези пари и все някак ще свършат работата.
42
3
 
6
 
! Отговори
бананa преди 1 ден
В БълГЕЙрия ИТ-то са просто високо платени шивачки! Имаме само 1 (словом един) световно известен продукт и той е 3D рендера на Chaos Group. Всичко останало се разпродаде(терлик, мустафа-софт), да храни чуждите пенсионери.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Страшно много ни бива да лъжем и да се хвалим инак сме гола вода! Ниски заплати и пенсии най вече в производствения сектор - политиците и държавните и общински служби са добре.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
аман от тези лигочи от баском
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
България е гетото на ЕС. Българите са белите роми на Европа. Не знам изобщо за какви технологии говорим при положение че няма нито един разпознаваем успешен български продукт или услуга на световния пазар. Нашите ИТ специалисти са само изпълнители. Обслужващ персонал и евтина работна ръка за западните компании.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Спрете й пиенето на тая !
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ДА ТАКА Е И НАПРАВО СЕ ЧУДЯ ЗАЩО ПРИ 60 000 ТАФЕРНИ IT БГ-ГЕНИИ, БИЛ ГЕЙТС, ИЛЪН МЪСКА, ДЖЕФ БЕЗОС, ДЖАК ДОРСИ, МАРК ЗУКЪРБЪРГ НЕ СА СЕ НАРЕДИЛИ НА ОПАШКА В СОФИЯ СЛЕД ФАЛИТИТЕ ИМ??!!!...
36
1
 
4
 
! Отговори
БисерГъскатаБелене преди 1 ден
Пазарът си се ***, вие говорете глупости...
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 34 - Някой чатбот ще им каже, как да го оправят!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 30 - Моят не е минал още, но минваше в едни мега "woke" офиси в чужбина, деот не си знаеха парите и беше някаква пародия на работно място.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На АЕЦ му е спукан парогенератора и няма кой да го оправи . Това е най обикновена серпентина . Вместо да заварят дупката в тръбата те искат да затапят цялата тръба а парата да минава през останалите тръби . Ще топлоотдава по лошо и по малко ток ще дава ама та щели да я ,,опраят,, :) На ПАВЕЦ Чаира не могат да оправят една помпа . А ТАЯ МИ РАЗПРАВЯ -,,БЪЛГАРИЯ СЕ ТРАНСФОРМИРАЛА КАТО ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА ,, Ужассс .! Що не каже че се събират да се напият с нашите пари в технопарка платен пак от нас