Каримански: Бъдещият кабинет може да напише програмата си по докладите на ЕЦБ и ЕК за готовността ни за еврозоната

Не трябва да се фиксираме върху дати, а инфлацията да се намали устойчиво
30 юни 2024 14:32, Елка Василева
7

Защо отново не покрихме критериите за еврозоната и какво ни казват докладите на ЕК и ЕЦБ? В предаването БРЮКСЕЛ 1 гостува Любомир Каримански, бивш председател на Бюджетната комисия в НС.

“Докладите са два - на Европейската комисия и на Европейска централна банка. Винаги са били два, но този път в двата доклада има различия, няма съгласуваност между референтните стойности на инфлацията и референтната стойност на лихвения процент. Тоест, от четирите критерия имаме разминаване между двата доклада. Доколкото аз съм запознат дори е имало напрежение между нашата и Европейската централна банка при обсъждане на докладите точно за това разминаване. Разминават се първо, защото все пак Европейската комисия е един много по-политизиран орган, не можем да разглеждаме Европейската централна банка като орган, който се влияе от различни политически лобита - той е независим орган и затова лично аз много повече вярвам на всички онези референтни стойности, които са в доклада на ЕЦБ, защото там работят и повечето професионалисти. Да не забравяме, че Европейската комисия беше в края на мандата си, когато подготвяше този доклад”, коментира Любомир Каримански.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че едно от изискванията на Европейската комисия е да имаме стратегия за начина, по който ще развиваме инфраструктурата, инвестициите, капиталовите разходи страната, а няма постоянно да ползваме капиталовите разходи за да постигнем бюджетния дефицит. Не може за три години ръстъта на издръжката на един зает за единица продукция при нас е 27,4%, докато в Европа е 9,5%. Европейската централна банка обръща особено внимание на това как ни вкараха в сивия списък за пране на пари,” анализира Каримански в разговор с Милена Милотинова.

“Инфлацията е единственият проблем, аз откроявам факторите, които също така са съпътстващи спрямо четирите критерия, защото и ЕЦБ, и Европейската комисия са помощни органи към следващото решение, което трябва да бъде от всичките 27 държави-членки. Те трябва да гласуват България влиза ли в Еврозоната или не, това е редът, а не означава, че щом имаме положителен доклад за изпълнените критерии, че веднага можем да бъдем приети. Бих препоръчал на едно бъдещо правителство в България четейки доклада и анализите вътре да седнат и да си напишат програмата. Вътре има толкова направени изводи за пропуските, за това какво трябва да се направи в България, какви планове ни трябват, къде трябва да се инвестират парите. Няма нужда сега тепърва да пишат програма”, заяви гостът.

На въпроса на Милена Милотинова можем ли да постигнем изискванията за инфлацията до края на годината, Каримански отговори, че според него не трябва да се фиксираме върху дати повече. Инфлацията не трябва да бъде намалена само за един или за два месеца, а трябва да бъде устойчива.
“В ЕЦБ за инфлацията се изисква да имаме 3,3%, а в Европейската комисия за инфлацията изискват референтна стойност 4,1%. Ние с 5,1% сме по-близки до изискванията на комисията, който орган е по-политизиран и чисто политическото лоби може да действа по-активно, а сме доста по далеч, близо 2%, от ЕЦБ. Трябва да имаме някаква рамка, в която да кажем, че ще се приеме една референтна стойност между двата доклада”, заяви гостът.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Общество
Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
1
 
! Отговори
Всичко е ясно! преди 1 ден
. . . едно от изискванията на Европейската комисия е да имаме стратегия за начина, по който ще развиваме инфраструктурата, инвестициите, капиталовите разходи страната, а няма постоянно да ползваме капиталовите разходи за да постигнем бюджетния дефицит. . . Даже и стратегия за крадене на пари няма и затова го ловят като за последно! Управляват ни пълни про фа ни!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Този е експерт колкото шефа му певец
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Каримански я оди при братчед си Карамански айдее