Връщат тленните останки на цар Фердинанд в България

Той ще бъде погребан в семейната крипта на двореца „Врана" в София
11 май 2024 14:05, Елка Василева
289
Връщат тленните останки на цар Фердинанд в България
Снимка: архив, БГНЕС

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните му останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщи фонд „Цар Борис и царица Йоанна“.

След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град.

В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа въпреки голямото му желание и това на близките му.

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех въпреки добрите намерения на организаторите им.

Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана" в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни.

Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт, посочиха от фонда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко ве умник???
63
3
 
5
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
Аве, улавец, улав... Я погледни великата държава испания колко години е била под робство на маврите, и пак се изкажи... ===)))
62
3
 
7
 
! Отговори
Фют преди 4 месеца
Фѐрдинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски, е княз на България от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България от 22 септември 1908 до абдикирането му на 3 октомври 1918 година. Той управлява България в продължение на 31 години и по този начин се превръща в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава.По негово време, 1912 година Пиринска Македония е освободена от турско робство.
61
8
 
14
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
Заради тоя шфаба, България губи ПСВ, а зарад сина му, бащата на симо крадеца губим и ВСВ.... Тъй че изобщо не ни е притрябвал... ===)))
60
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До Фердинанд - 1913 г Тодор Александров открито заплашва Фердинанд с разстрел ако войските ни не тръгнат към Македония . Eуфорията в България е била такава не е виновен само Царя.
59
7
 
22
 
! Отговори
Анархист преди 4 месеца
Заради тоя губим изконните български територии, хиляди българи по фронтовете, накрая се изниза с цял вагон злато. Айде нема нужда... Да седи където е.
58
6
 
6
 
! Отговори
БАЛАМА НАРОД СТЕ преди 4 месеца
До Христо Христов............-----Около 1982 година Тодор Христов Живков въвежда НОВ РЕД в Държавна сигурност към БКП с ВОЖДОВЕ Митьох Гестапото и директен ВОЖД отговарящ за ръководството на разузняавачи и агенти на ДС в Лондон и на територията на АНГЛИЯ милиционерът от ДС АКТѝОРЪТ ТОДОР КОЛЕВ СПЕЦ по АНГЛИЯ и АНГЛИЧАНИТЕ 1983-1989 описван от колеги милиционери като:"ГЕНИАЛЕН МИЛИЦИОНЕР ВИНАГИ СЕРИОЗЕН И НИКОГА НЕ СЕ УСМИХВАШЕ" а след 10.11.1989 НЕ ИСКАЛ В АНГЛИЯ а ИСКАЛ В КАНАДА СПЕЦА АКТьОР
57
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма значение кой има повече ядрени бомби , важното е поне една да падне върху тази септична дупка българия
56
2
 
13
 
! Отговори
добра преди 4 месеца
лоша за това е историята която трябва всеки български гражданин да знае и да извлича поука за да не се повтарят грешките ,за това са и паметниците ,но всеки новодошъл на власт в БГ се мисли за велик и несменяем и започва да плюва,бута и руши предишните -учете се и взимайте пример -вижте в Рим какво се е съхранило и през какви периоди на управление е бил ,но нико не си е позволил да руши и бута паметници ,а само се гради и надгражда ..........
55
9
 
7
 
! Отговори
Фют преди 4 месеца
До 54. А войните на Путин са умни и там не умират невинни хора:))))))
54
6
 
24
 
! Отговори
До Фердинанд преди 4 месеца
Ти луд ли си бе....Виновник за две национолни сатастрафи, натирен и згонен неслучайно. Да си стоят там костите му. Тук не са изпотрябвали. За ади амбициите на тоя иидиииот измряха стотици хиляди и съществуването на България беше на карта. Орязаха ни отвсякъде, заради него. Той дори не е българин.
53
7
 
17
 
! Отговори
OZZY преди 4 месеца
Фердинанд затри българския генофонд с огромните загуби във глупавите войни,които води!Да не говорим ,че загубихме и огромни територии с преобладаващо българско население!Иначе, да си го погребват където искат!
52
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цар Фердинанд е част от нашата история .
51
24
 
11
 
! Отговори
Фердинанд преди 4 месеца
За мен Фердинанд като български владетел е наравно със Симеон Велики, Крум Страшни, Калоян и Иван-Асен Втори. Един от нашите велики царе.
50
9
 
10
 
! Отговори
Фют преди 4 месеца
Трябва да донесат тленните останки на Путин в България, защот нашите чебурашки имат нужда да се кланят на чужди агресори. Те "познават " много добре чуждата история и приемат всички войни и жертви, но се отричат от българската история, която въобще не са чели и, даже народен съд сънуват:)))))
49
6
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 4 месеца
А на кралицата,дето ни държи златният резерв кога ша у докарате кокалите.И нейното мясо е тук.
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Христо Христов - Ицкоо , пак акаш фекалии наляво и надясно .
47
17
 
7
 
! Отговори
А дали? преди 4 месеца
Дали не е добре да бъде погребан в мавзолея на княз Александър Батемберг? Като заслужил български цар. Един от най-великите ни владетели!
46
4
 
11
 
! Отговори
Влади преди 4 месеца
Той, като владетел си е бил точно за нас - владетел-парвеню на държава-парвеню. По-старите монархии и държави се обединяват срещу такива като нас и Втория Германски Райх. Последиците....
45
11
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Георги Димитров е българин, поставил немците на мястото им конския *** от дето са дошли. Факт!

Спонсорирани публикации