Връщат тленните останки на цар Фердинанд в България

Той ще бъде погребан в семейната крипта на двореца „Врана" в София
11 май 2024 14:05, Елка Василева
289
Връщат тленните останки на цар Фердинанд в България
Снимка: архив, БГНЕС

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните му останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщи фонд „Цар Борис и царица Йоанна“.

След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град.

В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа въпреки голямото му желание и това на близките му.

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех въпреки добрите намерения на организаторите им.

Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана" в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни.

Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт, посочиха от фонда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГРЕШКА, Иберийскиераства са били под арабско не испания има разлика цър.вули бугарски
83
5
 
7
 
! Отговори
Незнаещ преди 4 месеца
До Знаещ Трябва да благодариш не на Русия, а НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ. Той открива Фердинанд в една виенска кръчма и той го налага на българите. Същият СТАМБОЛОВ отива в Истанбул да се кланя на султана, който преди това е пращал аскера да ни коли. А сетне пък коли македонците по времето на Илинден. Същият Стамболов ОБЕСВА героите ни от Сливница. Които разбиват сърбите в 1885 година. После оставаме без тях и при Чаталджа турците ни разбиват в 1912 година. Ако не беше Чаталджа, нямаше да има и 1913 г
82
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фердо лисицата :)))
81
8
 
5
 
! Отговори
до фют и нане преди 4 месеца
Българите сте най старата държава във вселената, от 1300 години история 700г сте били роби и 600г корумпирани торби за смет.Бравос
80
6
 
1
 
! Отговори
до фют преди 4 месеца
Колко века Иберийския полуостров е бил под робство????? Не повече от два казва чичо гугъл , отивай да пасеш офц.ете ***.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И защо. И за какво. Не бива да се нарушава спокойствието му. Той и без това не е българин.
78
5
 
11
 
! Отговори
7 преди 4 месеца
Монархията носи на България само беди и катастрофи!Нищо полезно !Но да се погребе тук-все пак у Оправлявал- като бай Тошо-все по чужди интереси и команд,и както сега Посолството!Каква е разликата?Пак сме под робстсво завоалирано като НАТО!Въпросът е докога?
77
5
 
3
 
! Отговори
До Фют преди 4 месеца
Азис е пряк наследник на Султан Мурад които е разпостранил българската култура и проЗвета
76
0
 
1
 
! Отговори
до нане преди 4 месеца
Историята не ти е силната страна , първо се научи да четеш със разбиране и после бълнувай колкото щеш
75
3
 
6
 
! Отговори
Фют преди 4 месеца
До 74. Чел недочел се изказва. В Андалусия все още има места с арабски имена. В музеите им се пазят всички документи. Ако знаеш какво е музей и въобще си посещавал:)))
74
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дал? Тоя ***? Най-вредната личност в историята ни, доказан бългромразец, докарал ни две национални катастрофи и положил основата за третата? Гробът му ще е любим keнeф за народа.
73
2
 
14
 
! Отговори
Знаещ преди 4 месеца
Заради Фердинанд губим големи части в Беломорска Тракия, защото в личен разговор не се договаря с гръцкия крал, заслепен от големеене и не разсъжада трезво. Ако Борис или Батенберг бяха царе по негово време сега щяхме да сме наистина Швейцария на Балканите, но не било писано явно. Аз съм много благодарен на Русия за Освобождението, но дваж повече са ни навредили премахвайки Батенберг. Обичам руснаците като хора, културата им, но мразя руската имперска политика! Както и американската, все е шит!
72
5
 
2
 
! Отговори
БАЛАМАБЪЛГАРИ преди 4 месеца
БАЛАМА произлиза от ВОЖДА НА ХУНИТЕ БАЛАМБЕР от което се родил девиза АЛА-БАЛА... БЪЛГАРИТЕ никога не са имали каквото и да е общо с ХУНИТЕ а сме ПОДХВЪРЛЕНИ от град РОМА през 374 година като СЕМИТСКИ НАРОД на Константинопол които впоследствие ни назначават за Етноса на Последният Вожд на Хуните Ромул Авгостул-ДЕТЕНЦЕТО които си е на 100% РИМЛЯНИН управлявал САМО с РИМЛЯНИ съюзници на АТИЛА и ХУНИТЕ в битката на Каталунското поле........АЛА-БАЛА ХуноРИМСКОБЪЛГАРСКИЯТ народ ПЪЛНИ БАЛАМИ
71
1
 
11
 
! Отговори
Нанр преди 4 месеца
турците, кога създават държава ве улавец улав, и знаеш ли колко години са били роби на монголите... ===))) знаеш ли, че прословутият завладяващ България, баязид светкавицата е роб на Тимур, който една година го разкарва в дървена клетка из империята си докато не умре в изпражненията си...
70
9
 
5
 
! Отговори
Василий Българоубиец преди 4 месеца
Българките са най дашните робини, факт.
69
0
 
8
 
! Отговори
6 преди 4 месеца
Едни събарят за да строят други!Времена!
68
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чул недочул дивака че Испания била под робство ХА ХА ХА
67
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Виновника за две национални катастрофи и Ноьйския договор няма място в БЪЛГАРИЯ за която са загинали десетки хиляди българи.
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди това са били кралства , испания съществува след като се обединяват Арагон и Кастилия.
65
4
 
11
 
! Отговори
Знаещ преди 4 месеца
Нека "благодарим" на Русия, че именно тя премахва милеещия за България и превърнал се в един от нас, сражавал се на фронта рамо до рамо с дедите ни княз Александър I. И така идва това недоразумение Фердинанд, който ни докарва 2 национални катастрофи, който е главен виновник да не смачкаме Гърция и Сърбия и да си имаме Македония договаряйки се с най-читавите ни и принципни съседи - Османската империя и Румъния. Не ни трябват останките му, да, история е, да помним я, но няма нужда да я натрапваме!

Спонсорирани публикации