Седма година отлагат вдигането на такса смет, общините не са готови

На места тя щеше да скочи до 10 пъти от 2025 г.
18 сеп 2024 19:15, Анисия Иванова
24

Депутатите отложиха за седми път новия механизъм за формиране на такса смет. Основният мотив според вносителите от ГЕРБ-СДС е, че общините не са готови за въвеждането му.

"Реформата се отлага за седма поредна година. С постановление на Министерския съвет от тази година беше изготвена Наредба за план сметката - разходите на общините за чистота. Разходите се покриват от приходите на такса битови отпадъци и новите основи на изчисление - въвеждането на принципа "замърсителят плаща". Общините не бяха изцяло готови. Наредбата е от април. От общините се изискваше в края на годината да бъдат готови с новите начини за определяне на такса битови отпадъци", коментира председателят на Общинския съвет в Ловеч Стефан Тихолов пред Bulgaria ON AIR..

Той обясни, че в България е в действие реформа в сектор "Екология". Такса битови отпадъци е една част от тази реформа. Анализите на общините показват, че новите методи на определяне на такса битови отпадъци са почти изцяло неприложими.

"Очакваме работа съвместно с държавата. Работим много добре с Министерството на финансите. Депутатите избраха по-малката от двете злини. Ще ни коства някаква санкция. Но, ако тези промени бяха влезли от 1 януари 2025 г., общините нямаше да имат готовност. Нямаше да можем да съберем 1 ст. от такса битови отпадъци", каза Тихолов.

Той прогнозира, че ако беше влязла в сила от началото на 2025 г., щеше да струва от три до седем пъти повече, а в някои общини и до 10 пъти.

"В нестабилната политическа обстановка щяхме на причиним нездравословни нива на обществен стрес. Хората щяха да бъдат недоволни, защото таксата се увеличава, без да се подобрява качеството на услугата през първата година. Държавата ни щеше да се зарине с боклук и да се създадат трудни за управление кризи в екологията. В този разговор трябва да се намеси и Министерството на околна среда и водите", призова Стефан Тихолов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: такса сметBulgaria ON AIR
Още от Общество
Икономист: Инвестициите в България се увеличават
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Пробвайте да счупите Мерцедес Бенц 124 и после Тесла и ще разберете.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Защо трябва да е лесно и ефективно, като сегашния закон, когато може да е скъпо и сложно и да ограбим още населението, а да въведем комунизъм за бизнеса и при сметта. Бизнесът всеки ден работи срещу населението и си прокарва лобистките закони.
16
0
 
0
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 18 часа
Само знаят да вдигат, без капка свършена работа, да не говорим за организация! Къде са им жълтите контейнери, къде са им изобщо контейнерите по малките населени места, защо се товарят собствениците на УПИ, от които с години ни се изхвърля даже и листо от дърво или тревичка, защо за вече заплатени с ЕКО такса найлонови пликчета и пвц бутилки от магазина, трябва да се плаща отново такса за извозване!??? Защо, защо, защо! Много защо!
15
1
 
2
 
! Отговори
ВСЯКО УВЕЛИЧЕНИЕ преди 19 часа
НА ДАНЪЦИ И ТАКСИ Е САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО ПЛАЩАТ ...
14
1
 
3
 
! Отговори
ДОКОГА SS преди 20 часа
ТОЕСТ СОЦИАЛНО-СЛАБИТЕ НЯМА ДА ПЛАЩАТ ТАКСА-СМЕТ, ДАНЪК-СГРАДИ, ТОК, ВОДА
13
2
 
2
 
! Отговори
пак този преди 20 часа
За седем години не са готови? Май само вземат заплати и нищо не правят. Аз може ли да не плащам данъци седем години?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Първо да накарат търговците да махнат стоте опаковки в които си слагат продуктите. Едно малко парфюм е мушнато в три опаковки за да добие по голям вид, бисквити, бонбони примери много. Някога кофата се изхвърляше на 5-6 дни, сега е всеки ден.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
И трите предложени начина са неправилни. Такса смет трябва да се плаща от производителите/ потерителите на конкретната стока. При огромно количество стоки за ежедневна употреба цената на опковката е по-висока от цената на съдържанието. Произежда се безумно количество бокл.ук, койо не може да се рециклира, защото ъдържа лакове и бои, те от своя страна са много сериозни отрови,не по0малко сериозни от въглеродните емисии, носа белег на ЛУКС , на ФУКНЯ....И тровенето създава хиляди работни места
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Законът е лобистки и се прокарва от бизнеса, който не иска да плаща такса смет.
9
3
 
7
 
! Отговори
Трайте бе !!! преди 21 часа
Така се става европейци. Евтиното беше по социализма.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Ще ми увеличат такса смет, а по улиците всякакви зарази от бездомните кучета и котки, за които никой не предприема нищо, вкл. бълxи, в.шки и др. *** сред разлaгaщитe се oтпa.дъци. Кoшчeтa за бokлyк има само в централните зони, извън центъра си събираш хартийките в джоба. Никаква xигиeна, няма условия да спазваш хигиена, няма елементарно миене или oбeзпapaзитявaне.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Иганин да си плати нещо виждали ли сте?
6
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 21 часа
пред избори няма да се вдигат цените след това гледаите какво става
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Сметосъбирането стана една бездънна яма и много сладка хапка за определени кръгове, а градовете ни като в Индия.
4
1
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 21 часа
Крайно време е закона за такса смет да бъде променен. Не е правилно досегашното изчисление на база квадратурата на имота. Не квадратите произвеждат смет, а броя живеещи върху тях. Не може живеещ сам в 90 м2 да плаща повече от пет членно семейство живеещо в гарсониера 40 м2.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
А репортажа за схемите на сметищата и как източват общински пари? Или такива неща не показваме
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
До ЗАЩО РОМСКИТЕ ГЕТА 1 Някой събира ли смет от гетата? Там тънат в...
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Градовете тънат в мръсотия, *** се валят по улиците, контейнерите преливат от смет, а около тях какво е, не ми се пише. Не помня, откога не се мият улиците. Чакаме да завали, че дъждът малко да поизмие тротоарите. На какво отгоре ще повишават такса смет?!

Спонсорирани публикации