Тодор Тагарев: Записите от черната кутия трябва да бъдат анализирани

Трябва да се изключи вариантът за техническа повреда
Обновена: 18 сеп 2024 20:47 | 18 сеп 2024 20:45, Инна Ангелова
25
Тодор Тагарев: Записите от черната кутия трябва да бъдат анализирани
Снимка: Bulgaria ON AIR

Черната кутия на самолета, който катастрофира край авиобаза "Граф Игнатиево", няма да бъде разчетена в България. В студиото на "Денят ON AIR" бившият военен министър Тодор Тагарев сподели, че записите от черните кутии се свалят след всеки полет, анализират се веднага след него.

"С такива средства разполага всяка една наша авиобаза. След като беше първоначално обявено, че тя е открита и е в добро техническо състояние, не виждам никакъв проблем тук да бъдат свалени и тук да бъдат анализирани тези данни", заяви Тагарев.

Бившият военен министър подчерта, че записите от черната кутия и други данни трябва да бъдат изцяло анализирани, за да се установят причините за инцидента. Въпреки това, има съмнения относно навременността и качеството на разследването, като Тагарев отбеляза, че често подобни разследвания се забавят и в крайна сметка не довеждат до установяване на отговорността или предизвикват адекватни мерки за предотвратяване на бъдещи инциденти.

"За мен най-притеснителното е, че в нашите Военновъздушните сили се е наложила една култура, при която първо се поощрява по такъв начин предприемане на полети с риск по-висок от полагаемия, поради невисоката подготовка и в последствие, когато се случи инцидент, не се търси отговорност от никого", каза проф. Тагарев за Bulgaria ON AIR.

Според него Военновъздушните сили трябва да се фокусират на подобряване на организационната култура, включително на обучение и подготовка на пилотите, за да се предотвратят бъдещи инциденти. Тагарев акцентира, че плановете за демонстрационни полети трябва да бъдат внимателно планирани и осъществявани със специално внимание към безопасността.

"Трябва да се изключи вариантът за техническа повреда и оттам да се търсят проблемите в организацията на подготовката, в планирането на този демонстрационен полет, в ръководството на този полет и в крайна сметка в изпълнението", коментира проф. Тагарев.

Гледайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Общество
1971 г.: Пак на 13 септември, пак на "Графа", загива пилот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Укра преди 6 часа
Тоя неприятник защо не е на фронта в Украйна , да брани демокрацията
22
0
 
1
 
! Отговори
И предателя преди 8 часа
Маг ар-ев ли се изказва по случая. Тоя освен да върши предателства и държавна измяна за нищо друго не става. Дупка в нищото е тоя че р ве й. Когато и колкото пъти да го обесят все ще е късно и все ще е малко.
21
0
 
4
 
! Отговори
асдаа преди 16 часа
Тоя що още го показвате бе? Срам за България! Къф е тоя че да дава мнения? Бай НИКОЙ нищо не може да казва! Да заминава за Окрайна!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Какъв българин е тоя бе?
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
При Тагарев не падаха самолети като при Запрянския фашуга!
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
До Анонимен Защо да заминава след като е българин? Ти ли ще го пращаш?
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Тагарев, какво правиш още тук? Заминавай за Украйна, национален предател!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Пак съм аз дет плюя наще псевдогенерали . Объркал съм . Хоризонталния стабилизатор е близо да центроплана . Двигателя е разработен от някой си - Иванченко ОКБ от СССР и е правен за Як 40 а не за този самолет . После е преправян с наманена двуконтурност . Жертвана е мощност за сметка на скорост . А наще нямаха достатъчна мощност при тази маневра и хоризонталния стабилизатор не можа да го обърне . Този самолет не е подходящ за такива маневри .
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Ако наще ,,генерали,, смятат че изтребителя трябва да служи само за авиошоу ще им трябва друг самолет . Този е крайно неподходящ . Вертикалния стабилизатор е много близо до центроплана и не е от най модерните а двигателя не е достатъчно мощен за да е безопасен за такива маневри .Освен това при този двигател който е крайно маломощен за изтребител е заложено на скорост за сметка на мощност което видяхме до какво доведе .По мощен двигател би намалило и разхода на гориво по голям ресурс на двигателя
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Тагарев, ти трябва да бъдеш анализиран, изобличен и изолиран! Като какъв се изказваш, след като не можа едни ръкавици да изпратиш?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
До Анонимен И кой е казал, че точно вчера е трябвало да ги разчетат? Те да не ги пращат по Еконт експрес до Чехия?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
До 12Тагарев трябва да бъде съден за слугинажа си в полза на фашистка Украйна!))Тагарев е бил съветник вМО на Украйна в периода 2005г.-2011г.,когато на власт в Киев са русофили, или прикрити такива.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Тагарев трябва да бъде съден за слугинажа си в полза на фашистка Украйна!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Това са нацистки престъпници убийци. Тагаренко и Райхсмаршал Гьоринг шкембе войводата трябва да бъдат екзекутирани като главни виновници за инцидентите с остарели самолети и липсата на нови самолети и военна техника. Нарочно са взимали подкупи и са сключвали лоши договори и са раздавали военна техника, за да умират български военни от нисшата славянска православна раса. Тези нацисти са идеологически престъпници убийци и трябва да бъдатЕкзекутирани.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Ако всяка авиационна база имаше такива средства, то нямаше нужда да се изпраща в Чехия. Значи лъжеш поради незнание и некадърност. Също така казваш, че пилотите ни не са подготвени за пилоти и т.н. И докато беше военен министър какво стори ти по въпроса ?
8
1
 
4
 
! Отговори
Какво означава преди 19 часа
трябва да изключим "техническа грешка", а ? Щото е кофти проблем, нали и ще се замаже всичко като се обвини, някой военен. Самолет на 40 години, все едно със стара лада на дрифт да ходиш...колко ще издържи ? Грозна работа.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Тоя като какъв говори
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Това недоразумение говори за ВВС все едно е бил нощен пазач на общежитие, а не министър на отбраната. Ти какво направи бе, освен че подари на укрофашистите бойни машини, които вече изгоряха ?
5
1
 
8
 
! Отговори
да преди 19 часа
това нищожество като го видя, изключвам апарата! който иска да го гледа, да го слуша!
4
4
 
3
 
! Отговори
Рундьо преди 19 часа
Си направи кризисен пиар и всички останали политически трупове от българския парламент също след Смърта на летците

Спонсорирани публикации