Васил Велев: Компенсацията за ток на бизнеса да е бърза

В противен случай влияе на инфлацията
18 сеп 2024 18:20, Инна Ангелова
20
Васил Велев: Компенсацията за ток на бизнеса да е бърза
Снимка: БГНЕС

Председателят на АИКБ Васил Велев сподели, че програмите за компенсиране на високите цени на тока трябва да действат автоматично, защото забавянето води до вдигане не инфлацията.

Цените се покачиха бързо в началото на второто полугодие, а програма за компенсиране имаше за първото полугодие, но не се наложи да се използва, коментира той днешното решение за получаване на компенсации за ток над 180 лв. за киловатчас.

"ЕС като нашата мила татковина се занимава с второстепенни въпроси и конкуретоспособността на европейската индустрия не е на дневен ред. Става дума за абсолютен дисбаланс в рамките на ЕС”, каза Велев пред БНР. Председателят допълни, че проблемът трябва да се реши.

“Затова програми за компенсиране на  надвзетото да действат автоматично, за да не се натрупват такива задължения и напрежение, които отпушват инфлацията", категоричен е Велев. Той даде пример с това, че през 2021 година сме закъснели с програмата компенсиране “и затова имахме по-висока инфлация от другите страни, и затова не сме в еврозоната."

Парите ще бъдат бързо преведени на бизнеса за юли и август, а за септември ще влязат директно във фактурите.

"Ние казахме, че имаме Европа е на 3 скорост, Северна с 4 пъти по-ниски цени, Западна с 2 пъти по-ниски, отколкото са в Източна Европа. Причината са няколко и се наслагват. Не е само, че Украйна от нетен износител се превърна във вносител, въпреки че и това играе роля. Няма достатъчна свързаност на пазарите, въпреки че трябва да е еднаква цената в Европа, това води влошаване на конкурентноспособността на компаниите в Източна Европа и подклажда инфлацията", каза Васил Велев.

Той обясни, че програмата на правителството не е била нотифицирана от Брюксел, "защото не бяха включени мрежовите оператори и ЕРП-ата, сега са включени и това прави програмата утвърдена от Брюксел".

Необходимият финансов ресурс ще се вземе от Фонда на енергийната система.

"Защото когато се компенсират всички по един и същи начин, не е държавна помощ. Ако се беше забавила компенсацията още малко, щеше да действа на инфлацията, защото компаниите започват да калкулират тези по-високи цени в стоките и услугите", каза председателят на АИКБ.

Той припомни, че румънският министър на енергетиката е поискал Брюксел да плати сметката, защото в случая разликата ние си плащаме със свръхпечалбите. "Несправедливо е да плащаме цялата сметка", каза Велев.
И допълни, че индустрията е със спад 19-и месец, икономиката ни е на изкуствено дишане с взетите заеми и с дефицити, които правим в бюджета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Страната
Неправоспособна шофьорка се удари в дърво, колата й се запали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
А никакви заплати не давате само прибирате определени милионери Докога това
18
0
 
2
 
! Отговори
За ковид преди 20 часа
взехте пари,за тока -компенсации,по евро програми -пак се гушите..Абе..кога ще дадете нормални заплати!? Стига сте си крали и за правниците..Айде ,като си много ербап-дай пример-изкарай един месец...не година..месец.. със 800 лева..с двама ученика..и с поне един заем...Работническите революции са започвали заради такива алчни,крадливи и лакоми копе.ета и робовладелци...Има пари за апартаменти,вили,коли и имоти на майна.та си..ама няма пари за заплати...Дави ..таковам и демокрацията и капитализма
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Разбирате ли, че под носа на народа бизнесът строи комунизъм за себе си и див капитализъм за населението? Социална държава за бизнеса, пазарна икономика за населението.
16
0
 
2
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 21 часа
светкавична-направо в джоба ти.
15
0
 
4
 
! Отговори
4 преди 21 часа
Каква е тази наша пазарна?Дотации като при Тошо!!! От нашите данъци!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Г-н Велев , а компенсации за хората ,които купиха стоки с калкулирания от същите бизМесмени цени за Скъпия да тях ток , за другите не беше ли скъп? Сега ,като им дадете тези пари ,вероятно взети от данъкоплатеца или с нов заем ,също на гърба на данъкоплатеца ,т.е . обисновиният българин ,дето не е бизнесмен ,ще бъдат ли намалени цените на стоките??????????????????
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Защо за частни бизнеси се дават пари ЦЕНИТЕ ВЕЧЕ СА УВЕЛИЧЕНИ ТРОЙНО
12
0
 
7
 
! Отговори
Гол преди 22 часа
Много ми е интересно от къде идват тези пари за компенсации... а, да нали ще увеличат пак минималния облагаем доход...
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
В интервюто още каза, че минималната заплата трябвало да е 800 лв., а не 1077 лв. ако си спомням правилно. Много висока била минималната заплата.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Какъв бизнес всичко е сивия сектор всичко плаща осигуровли на минималната работна заплата после чакайте пенсия това го няма и в Ангола
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Затова няма кой да ти оправи банята, всички са програмисти.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Имаше предложение преди да, се плащат в пъти по голям размер осигуровки според категорията и условията на труд ревнаха бизнеса ами после каква пенсия ще вземе работника бе бо... уци
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Ето заради такива няма да си мръдна пръста за тая колония, техните деца да я спасяват, аз нищо не съм взел.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Колко пъти ще ни изяждата спестяванията бе?
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Б. ах тоя бизнес не стига дето плащат осигуровки на минималната работна заплата, не стига дето вдигат цени на услуги и стоки ами искат и компемсаций
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Другия партизански внук като Васил Терзиев.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Те си взеха компенсацийте покачването на цените пак ли да, вземат
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 22 часа
Кой ще компенсира гражданите на таз умряла държава?
1
0
 
15
 
! Отговори
Зевс преди 22 часа
За държавна пара да вземате бързате, ама да дадете нормални заплати забравяте!