Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос

Административната тежест е много голяма, смята Иван Стайков
29 ное 2023 16:30, Анисия Иванова
291
Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем. Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, това коментира Иван Стайков, FBN Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, каза Стайков.

Гостът обясни, че от сдружението не са против повишението на минималната работна заплата, но не подкрепят подхода и метода, по който се случва, тъй като показва тенденция на това, да не се анализират решенията и да не се разглежда ефекта върху региони с различна икономическата структура и бизнес климат.

"Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, тя таргетира хората в най-неизгодна позиция; Но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем, структурен казус“.

Компаниите от сдружението имат добро производство и износ, а някои от компаниите имат и офиси, и клонове в чужбина, но предизвикателството в по-изоставащите региони на България е това, че липсват кадри в различни сектори. Според госта решението се крие в многообхватни вътрешни обучения, съчетано с директна работа с училища и университети.

"Това е нещо, което бизнесът прави; нещо, което трябва да прави; Много бизнеси смятат, че това не е тяхно задължение, докато ние смятаме точно обратното. Разбира се е скъпо, разбира се е трудно, но трябва да се прави, но това е едната ос, по която се действа. Другата е либерализация на труда; Възможността да използваме кадри от други държави, които да попълнят тази все по-нарастваща дупка в предлагането и търсенето на човешки ресурс", каза гостът.

Стайков допълни, че това е предимно частна самоинициатива на всяка компания, а училищата и университетите реагират много положително, като има членове на сдружението изградили лаборатории за практика на студенти. Но проблемът се крие в административната тежест, която е много голяма.

Семейните компании у нас са социално ориентирани и инвестират в технологии и зелени проекти. Според госта те държат да инвестират в средата, за да я подобряват, но има голяма разлика между зелената политика на една компания и държава.

Стайков обясни, че компаниите стават по-зелени, но не с темпа и начина, по който се очакваше, тъй като административните пречки са големи. Според госта въпреки възможността компаниите да станат по-независими в генерирането на енергия за производствата си, развитието на държавната енергийна инфраструктура е много различна от тази на компаниите.

Статистиката сочи, че предаването на семейния бизнес през поколенията е доста неуспешно, тъй като между първо и второ поколение се предават само 10% от бизнесите, а между второ и трето – 3%. Гостът заяви, че у нас има силни традиции в семейството, но предизвикателството е да се въведат и в семейния бизнес, ако това се получи наследяването ще е естествен процес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
23
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 9 месеца
До Анонимен - Ми кой те кара да работиш за алчни работодатели, бе? Махай се, напускай работа и заминавай в чужбина да работиш за щедри чужди работодатели да ти дават много пари. Кой те бие по главата да работиш за алчни работодатели!
39
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Демек соца е перфектната система ! Така излиза ! Пенсиона възраст около 56 г , веднага младо поколение заема работното място , създава деца , а пенсионерите гледат внуци и съдят домати . Елементарно , ама работи и няма безработица , бездомни и брутално бедни хора .Ще го търсите соца , бяхме страхотна държава , цивилизована .
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Моята бивша фирма си внасяха макета, дори някакъв кубинец който се кефеше, че е в ЕС, а аз се разкарах защото вече няма нужда да работя, само баламите бачкат!
37
0
 
35
 
! Отговори
Ivan преди 9 месеца
С 500 евро бруто и европейски цени интересно докога си мислите,че ще я карате "работодатели"?!Нещо така да ви светва в мозъчните кори,че Европа и трудовия й пазар е отворен и е на 2 часа със самолета.Интересно как същите тези хора (около милион),които изгонихте да работят в чужбина , успяват да получават ТРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ,нали били уж неквалифицирани и непроизводителни.Докато не разберете,че за 500 евро никой няма да се счупи от работа за вас и мерцедесите ви,ще има още много да ревете!
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Работодателят е само един обикновен наемател който наема стока от пазара на труда с цел да я въведе в експлоатация за реализирането на бизнес проект който да му донесе печалба. Цената на стоката се определя от предлагането и търсенето, и от важността на проекта. Когато проекта се реализира и няма да се продължава повече, стоката се освобождава и се връща на пазара на труда.
35
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След отварянето на пазара на труда за ЕС за българи никой вече не иска да им работи на тия тук на тия смешни заплати даже братчедите ходят в ЕС и се връщат тука с пари
34
2
 
17
 
! Отговори
МАШИНИ НА МАДУРО преди 9 месеца
ВНАСЯЙТЕ ОЩЕ МАШИНИ ДА РАБОТЯТ....
33
2
 
38
 
! Отговори
Работници в тревога: преди 9 месеца
Липсват работодатели в различни сектори, нужен е внос!
32
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами не може да искат за всяка работа Вишу .Съвсем изперкаха .Да си намалят малко изискванията и ще се напълнят с хора . Не всеки е имал финанси да учи , но пък има желание да работи .Като му поискат Вишу и два западни езика , за да е дистрибутор , ами няма да има кандидати .Забравих да кажа , че и заплати трябва да дават , че тази част я забравят , ама иначе живеят в огромни къщи и издържат по 2 любовници . Гледам акъла идва , ама бавно става .
31
0
 
31
 
! Отговори
Ахъ преди 9 месеца
Ако може за 300 лева заплата....
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не разбрах какво точно работници специалисти му трябват на този ***. Да каже, такива и такива, а не да се хвали със семейния си бизнес (мошенгия от приватизацията).
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те пак изгониха Българите в Европа- защо- защото тук дават ниски заплати.
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е нужно да си айнщайн за да видиш че тази държава до десетина години ще е фалирала
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никакъв внос!!!!!!!!
26
2
 
26
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
След политиците и мисирките, най виновни за обезбългаряването на България са така наречените бизнЪсмъни... ===)))
25
0
 
18
 
! Отговори
Кадри има... преди 9 месеца
Ама не могат да работят... Каквото посяли, такова ожънали... Кой ви възпитаваше децата?
24
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Можете само да си мечтаете за соца.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Говорещите глави да отговорят каква принадена стойност са докарали.В тая държава всички искат съвети да дават и анализират , а не да работят.
22
2
 
30
 
! Отговори
j преди 9 месеца
" Кат' плащаш фъстъци, получаваш маймуни"Огромна част от образованите и можещи млади хора отидоха да работят в чужбина и да получаван нормални възнаграждения. Един съвет към родните работодатели..... Плащайте нормално и ще имате качество!
21
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма кадри , няма и да има .Като измрат тези които са около 50-60 годишни , които изкараха целия преход на гърба си и реално вършат работата ,защото така са възпитани . Тогава хептен няма да има кой да завинти два винта , а какво остава , за лекари , инженери , заварчици , стругари . Младите няма да си мръднат пръста , те живеят във фейса и са с промити мозъци