Да пробуташ "драконче" на МОН: Да, мръсни думи има, но къде са докосващите?

Всяко НПО може да пробута на чиновниците съмнителна кауза в добронамерена опаковка
Обновена: 19 апр 2023 17:46 | 19 апр 2023 14:12, Стела Стоянова
168
Да пробуташ "драконче" на МОН: Да, мръсни думи има, но къде са докосващите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Ти се събуди и ми го пъхна“ – книжка с такъв текст се предлага на деца в пети-шести клас под формата на инициатива, която уж трябва да стимулира интереса към четенето. Инициатива, подкрепена от Министерството на образованието, което иначе не е одобрявало четивото, което се дава на децата - това си било работа на авторите.

Излиза обаче, че никой въобще не го е чел, преди то да попадне в детските ръце или по-скоро в ръцете на бдителни родители, които тутакси поискаха изтегляне на книжката. Аз лично не съм сигурна, че и самите автори на инициативата са я чели, а не са прегледали само анотацията, както си призна и началникът на регионалното управление по образованието в Хасково. А анотацията на "Да пробудиш драконче" безспорно е симпатична – етнофентъзи, змейове, пробудени в наши дни.

Колко му е да пробуташ на просветното министерство за одобрение нещо, които благородно насърчава четенето и има в заглавието си закачливото „драконче“, което със сигурност би привлякло вниманието на децата? Експертите в МОН и без това нямат време да четат всяко нещо, което препоръчват, едва успяват да прегледат десетките предложения за учебници, които идват при тях, а понякога и те излизат с грешки.

Идва едно НПО, предлага инициатива с хубаво име, един чиновник слага подписа си и то тръгва по кабинетите „за съгласуване“. Оттук нататък вече никой не е наясно какво точно съгласува, защото вече има първоначално одобрение, и така проектът се сдобива с щемпел „Подкрепено от МОН“. След което НПО-то тръгва да рекламира опакования по този начин продукт по училищата и евентуално да усвои едни пари. И всички са доволни.

Направих си труда да сваля книгата от интернет и да я прегледам – ами едва ли е това, което ще накара децата да обикнат магията на словото и красотата на думите. Още до 10 страница така наречените фентъзи елементи се редуват с алкохолно-битови сцени, където се лее алкохол, цакат се карти и се пее на маса „Шуми Марица“. Сюжетът може да е интересен за определен кръг читатели, но така и не става ясно към кого е адресиран.

Със сигурност обаче не и към 11 - 12-годишни, които по този начин получават ранна представа за отношенията между мъже и жени като „чукане“ и „пъхане“, а алкохолът идва обагрен с романтичния ореол на свобода. Ако искаш детето ти да чуе подобни образователни диалози, със същия успех можеш да го заведеш и в кварталната кръчма или да му пуснеш някое риалити. Ако искаш да разбере, че думите могат да бъдат красиви, многозначни, омайващи – не това е книгата, да ме прощава дракончето. Впрочем, след очевадната реклама, която й направи този скандал, книгата може да се прочете от доста хора. И от деца, на които в крайна сметка едва ли е обяснено както трябва защо възрастните им предлагат една книга, а после им я вземат гузно и припряно с обяснението, че "има мръсни думи". Да, мръсни думи има. Въпросът е, че няма такива, които да те докоснат.

Другият проблем е, че очевидно в момента всяко НПО може да пробута каквото си иска в добронамерена опаковка – любов към четенето, към природата, към животните и прочие. Чиновниците са обучени да реагират като кучето на Павлов – щом има думичката „четене“, значи каузата е добра.

Независимо от реализацията и независимо, че по този начин може да ти пробутват драконче. Проблемът настъпва, когато то се събуди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
мерки преди 11 месеца
предприети са мерки. няма авторът да има повече книги в БГ. споко
139
2
 
1
 
! Отговори
Прочел книгата 2 преди 11 месеца
...И забележете, бившата му го изнудва, а главният герой в следващите 1000 страници дори не е спал с новота си приятелка. Минава през какви ли не препятствия и приключения за да бъде с новата си приятелка. Има много красиви и чудновати възможности да и кръшне, но него прави... Пожелавам ви да я прочетете и вие преди да критикувате, особено авторката на статията... (ако не Стела моля Ви не пишете повече...)
138
2
 
1
 
! Отговори
Прочел книгата преди 11 месеца
Всъщност, да прочетох я. Стана ми интересно. Мръсните думи са само ПОЛОВИН страница. А книгата е грабваща, та прочетох и следващите 2, и сега чета последната... Ще си ги купя като се прибера в БГ... Преди да продължавате да пишете по случая поне прочетете - това беше специално за авторката на статията. Тази статия е евтина сензация. И да не е за 5 клас, може би за 8,9,10 клас...
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е било в една страници, а бившата приятелка на главния герой била мутреса хахахах ей на тва му се вика не фантастика, а българска действителност. Българина най-много се кефи на мутреси, мутри, алкохол и ч*кане, а и чалга да не забравя да добавя. Тоя дракон сигурно е за фантастичен привкус.
136
1
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
До Анонимен 133 Ами не, не ги гледаме тия филми, представяш ли си? Други филми гледаме и други книги четем, жЭндъре.
135
2
 
2
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 11 месеца
сега е модерно всеки *тъ*па*нар да пише разни книги и ДА ГУБИ времето на децата....Четете САМО ПРОВЕРЕНИ неща...Древните са измислили всичко... няма нужда да си пълните главите с булевардна литература и всякакви парцали
134
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прочетох книгата. След това прочетох и втората част, а сега съм на третата. Хубава е, заслужава си да се чете. Въпросните думички са точно в една страница, в която героят къса с предишната си приятелка, която е някаква бивша мутреса и заради това диалогът е такъв. В останалата част от книгата няма такива неща. Да, не е подходяща за малки ученици заради тази страница, но историята е хубава, интересна и стойностна и препоръчвам на всички да я прочетат!
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да, ако се описваше гей връзка, нямаше да има проблем, ама щом е хетеросексуална, значи не е за деца. Или не гледате филмите на "Дисни", които би трябвало да са за деца. Анимационния "семеен" "Изгубения свят" с начервеното момченце, което било "голяма любов" на другото деветгодишно дете. Или пък "Звездни войни: Андор" дето ни в клин, ни в ръкав две бунтовнички започнаха да говорят за чувствата си една към друга. Стига лицемерие!
132
16
 
11
 
! Отговори
xаха преди 1 година
Книгата съм я чела отдавна. Помня други неща за книгата, фентъзи, в което България властва над цялата планета, всички други държави идват тук да ни се кланят. Имаше някаква планетарна война в която се бият успешно български пилоти и български дракони.Идеята на книгата е съвсем друга - да повдигне българския дух, а чрез тези статии вашата цел е книгата да бъде заклеймена и отбягвана по всякакъв начин. А това че по филмите се пуцат и псуват, и се гледат от малки деца, за вас това не е проблем
131
5
 
17
 
! Отговори
1 преди 1 година
Пробутват на децата ни извращения от малки.
130
20
 
9
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
Николай Телалов е от малкото просветени родни писатели. Не е предназначен за всеки! Разкрива тайни, които са само за търсачи. Не е за шумни птици (мсирки).
129
8
 
11
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Интересно ми е колко от тук коментиращите си направиха труда да прочетат книжката ?
128
0
 
12
 
! Отговори
Евреите преди 1 година
когато не могат да ударят мъжете, удрят жените: феминизми, и тем подобни идеологии.когато не могат да ударя и по жените, удрят ДЕЦАТА: сатанизми, комунизми и т.н.
127
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЕДОФИЛСКА работа.
126
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белене!!
125
19
 
9
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Като гледам коментиращите никой не е чел книгата на Ширхан. А си трябва. И както каза той, тя е писана за определена аудитория. И ограничавайки децата от четенето се правим на Хитлеристи - един начин да изгорим книгите
124
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедата е, че законът въобще не забранява външни просветители" да влизат в държавното училище. Всеки, който обяви, че предлага полезна инициатива, изготвил е проект, ала-бала - може да мине една рехава процедура и да занимава децата. Към външните будители" няма никакви изисквания за образование, педагогическа квалификация, съдимост, трудов договор не сключват, ясно установена отговорност пред закона нямат.
123
2
 
44
 
! Отговори
Случайно преминаващ преди 1 година
Всички НПО-та трябва да се разкарат от обществения живот, но най-вече държавата трябва да спре да ги финансира!!!!!!!!!!!
122
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докосвящите са зад "закрити врата".
121
53
 
16
 
! Отговори
Чукча писател преди 1 година
По принцип избягвам да обиждам, но смятам че повечето възмутени сте много п_р_о_с_т_и!Почти никой от вас не е чел книгата! Не сте чели и другите книги на автора, сега за пръв път го чувате. Чел съм всичките му книги. Български автор много над средното ниво! Цитираните откъси са извадени от контекста и се представят тенденциозно! Големи моралисти сте всички! Колко от вас въобще четат? Колко лесно ви манипулират и дори не се усещате!!! Който е невинен да хвърли пръв камък!