КЗП установила нелоялни практики в 90% от бързите кредити

Измислят се всякакви причини за неустойки и допълнителни плащания
26 апр 2024 16:23, Анисия Иванова
13
КЗП установила нелоялни практики в 90% от бързите кредити
Снимка: Bulgaria ON AIR

За година и половина Комисията защита на потребителите е наложила глоби за близо 800 000 лева за различни нарушения, свързани с бързите кредити. Това е една от областите, в които комисията открива нарушени потребителски права.

"Преди започването на проверките по фирмите за бързи кредити комисията направи едни предварителни анализи на техните договори със счетоводните записи към тях, как се отнасят плащанията на потребителите за някои от основните операции. В 90% от случаите установихме, че търговците на бързи кредити използват нелоялни търговски практики", заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи те се характеризират най-често с налагане на наказателни плащания, които не са дължими, осчетоводяване на по-големи суми от тези, които са дължими от потребителите и измисляне на всякакви причини за неустойки и допълнителни плащания, които не са били известни на потребителя към датата на сключване на договора.

"Потребителите на бързи кредити са хора, които обичайно трябва да вземат много бързо решение поради някаква крайна нужда, която ги притиска. Когато взимаш решение в рамките на няколко часа, е крайно недостатъчно време, за да четеш какво подписваш и да можеш да разбереш съдържанието на договора, който сключваш с търговеца. Поради това информацията, която следва да се дава на потребителя, преди да сключи такъв тип договори, би следвало да е изключително лесна за възприемане, за да може той лесно да вземе информирано решение", разясни Алипиев.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Общество
Всеки пети е под линията на бедност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато взимаш решение в рамките на няколко часа ... нямали време да четат? Ами значи, не им трябват за покупка на вещ, имот, екскурзия, защото тогава ще четат. А кога нямат време да четат? Когато са уплашени. Например ... хванали ги при обиск с много пари "под дюшека". Тогава ... спешно трябва документ, в който да пише сумата или повече, ако може с вчерашна дата. Останалото не е важно. Определено не са прости да четат.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сетила се Мара.Досега с колко се налапахте?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, и?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дружество Топлофикация не си търси парите за сградна инсталация от стопански обекти към общините . Всичко начисляват на частните имоти . В общата абонатна. Решението е частните имоти да се откажат от топлоподаването и да минат на собствено
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КЗП да влезе и в НАП да види как отнемат на клиенти на Банките пари от сметките . Така както червено - армейците от СССР прибраха милиони златни лева от пенсионните влогове на българите в Царство България .
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 4;. Така е да се помага . Но вземеш ли кредит . Измъкват ти ръката от тялото . И плащаш над 50 % от дължимата сума , която си изплатил . В повечето случай изплащаш , изплащаш и когато ти кажат да приключение . Те изпращал с усмивка и след две три години те изкарват отново длъжник
6
0
 
8
 
! Отговори
Гост преди 1 седмица
Какво ще кажете за мобилните оператори? За банките? Те извън закона ли са?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КЗП в които монопол да влезе свет ще му се завие от измами към клиенти.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз това не го вярвам! Фирмите за бързи кредити, са направени единствено за да помагат на хората. Нищо нередно не може да има при тях :)
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КЗП да влезе в дружество топлофикация София . И ще установи стотици набедени клиенти без договори , без да получават услугата им , без отоплителни тела или живеят целогодишно в чужбина . Принуждават ги със съдебни дела да плащат сградна инсталация , която в някои случаи и липсва.
2
0
 
9
 
! Отговори
Зевс преди 1 седмица
Почнете да им вземате лицензите на мутрите!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
председателя на КЗП ми мяза на персонална охрана с това ентелектуално излъчване. дали не е от мчетата на бочката-истината? младо герберастчее