Възродителният процес е травматичен процес за цялото българско общество

Мехмед Юмер и проф. Евгения Калинова пред Bulgaria ON AIR
26 апр 2024 18:12, Анисия Иванова
54
Възродителният процес е травматичен процес за цялото българско общество
Снимка: Bulgaria ON AIR

В България често забравяме важни исторически събития, които бележат живота ни. Социалната памет често ни изневерява, а за някои събития отпреди десетилетия вече почти не се казва нищо. Само че те са там в миналото и някои от тях не са особено приятни. Тази година се навършват 40 години от насилствената смяна на имената на част от живеещите у нас.

"Няма как да не си спомняме, тъй като някои сме го преживели и сме очевидци на тези събития и от потърпевшата страна. За определена част от българското общество спомените са твърде живи. Поколението на моите баба и дядо си заминаха, но нашите родители още са живи, ние сме трето поколение, което все още помним. Споменът ще остане", заяви журналистът и международен анализатор Мехмед Юмер в студиото на предаването "Директно".

По негови думи разговорът за тези събития винаги е полезен и от гледна точка на историята, и на очевидците, и на журналистиката.

"В личностен план съм дал прошка за всичко в божествения му смисъл. Когато в смисъла на описаните в свещените текстове вие дадете прошка, вие се прочиствате от това, което ви натежава в сърцето, душата и съзнанието. Намирате сила да отворите съвсем нова страница, чиста страница, заедно да гледаме към общото ни бъдеще, защото споделяме заедно тази родина", каза Юмер пред Bulgaria ON AIR.

"Историческата наука разглежда всички свидетелства на паметта, но не можем да ги сведем само до тази микроистория. Ние трябва да познаваме документацията и тя е отлично запазена. Едва ли друго събитие, освен македонския въпрос, има толкова много публикувани документи. Стига хората да искат да четат документация, тя е налице, но съвсем друг въпрос е как тя се интерпретира", коментира историкът проф. Евгения Калинова.

Тя отбеляза, че Възродителният процес е травматичен процес и за потърпевшите, и за цялото българско общество.

"Това, че ние ще осъдим едно такова насилствено действие, което представлява опитът за асимилация с отнемането на имената на българските граждани от турски произход, с ограничаването и забраната на майчиния език и религиозните ритуали, не ни освобождава от отговорността да го осмислим и да го разположим в историческия и международен контекст, за да можем да го разберем. Ако не го разберем рискуваме историята да се повтори", подчерта проф. Калинова.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Общество
Всеки пети е под линията на бедност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно от малкото правилни неща, които комунистите направиха, жалко че не успяха да го довършат, та така за " травматичния процес" драги ми ибрици...
47
5
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Признавам си, че комунистите са по-добри завоеватели от османците. За само 45 години промениха имената на турците, избиха ударно интелигенцията и инакомислещите по концлагерите, накараха ни да учим руски език задължително по училищата, зомбираха така народа, че да ги мисли за освободители. Накара ги първо да са атеисти, а сега върли православни. А османците какво постигнаха? Нищо! 500 години нито имената ни смениха, нито изучавахме турски задължително, нито вярата ни промениха
46
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Пропуснахте колко години се навършват от атентатите на гара Буново,в сливенския хотел,защо така,господа евронагаждачи?......А този отдолу,който не знае кога насила са обрязали предците му,да не се обажда.
45
9
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 седмица
Ето това е балканският булгаропитеккус - храниш и го поиш, вардиш и го множиш в продължение на 500 и кусур години, и за благодарност то върши диващини срещу народа, дето го е хранил и поил, вардил и множил. Българите са такава проказа, че цял свят е пропищял в един глас от това племе недъгаво балканско. В странство някой срещне ли българин веднъж, само срещу вероятността да го срещне и втори път започва да тренира бойни изкуства и ходи препасан с ятагани на кръст и заредена картечница.
44
2
 
5
 
! Отговори
Де да знам преди 1 седмица
Имам съученици, които така и не си върнаха турските имена. И изобщо не са малко. Просто им беше неудобно - израснали сред българи, незнаещи турски, събираме се по християнски празници, помагаме си, уважаваме се. Сега, който си иска арабското име да си го ползва със зраве и благоденствие! Само споделям.
43
6
 
9
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 1 седмица
гордеем се с Възродителния процес - на който не му харесва.. Анадола е натам
42
5
 
7
 
! Отговори
България над всичко преди 1 седмица
Възродителният процес е най-правилното нещо, което е правено у нас!травма.?! хахахахахахаха
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дами и Господа,като обърнете MИТ Какво се получава?
40
4
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Възродителен процес е една измислица, турчеещи се роми сами си сменяха "имената"от срам!!!
39
3
 
10
 
! Отговори
дедо ви преди 1 седмица
ами нормално е в България имената да са български , плюс това на паспортите им пишеше българин , и на края никой не ги е гонил от България сами отидоха в турция с което показаха коя им е родината . грешка беше че не им взеха паспортите на излизане от България и да ги задраскат от списъка с български граждани . толкоз по въпроса за тоя *възродителен процес*
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цялата хамава пропагандистки написана и пропагандистки насочена статия, мога да я определя с израза "Ко речи?" и с това се изчерпва всичко. На който не му е удобно в България и сред българското население, да си хваща багажа и да се пренесе там, където му е по-удобно, никой не сме спряли.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как ли не!
36
2
 
10
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
А, за Терористичните актове, които предшестваха Възродителният процес, що не кажеш, бе, Мееметчо??? Кога шъ поискате прошка за жертвите на терористичните актове???
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не си " спомня" вече за това! Младите Не ги касае! И сме малко вече тези,които помним това!!! Минало и заминало както всичко до сега след 1989 г! Тогава едва ли сме се срещали,че днес българина " нов". Ще тръгне да си Поругава сам историята си,и да си " събаря" паметниците! Но се случи!-:( Та за ДПС ,проблемите са си само Негови!!!
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След като тези чворчета определят възродителния процес като травматичен за цялото българско общество, тогава какво е за цялото българско общество масовото потурчване и геноцид над българите, съпроводени със смяна на имената и унищожаване на цялата ни култура????
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А нещо да кажат затова, че са турците в продължение на 500 години са палили, бесили, колили и поробвали българския народ?!
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бъди мъж, в Германия им сменяха имената на руските немци, без дори да ги питат какви имена предпочитат, а те сега ми се лигавят! Или някой умишлено пише подобни статии с някаква цел и противопоставяне!
31
14
 
8
 
! Отговори
Роза преди 1 седмица
Възродителния процес беше огромна грешка на соцрежима в БГ,която доведе до компроментирането на БГ пред света и допринесе след една година режима на Живков да падне.Във всяка страна има различни етноси .Ако са интелигентни,политиците не пречат на тези етноси да си спазват традициите и да кръщават деца си с характерни за тях имена.Т.Ж. се опита насила да направи турците българи и всички видяхме резултата!
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
след балканската война са избити и изгонени и ограбени около 300 000 българи от одринска тракия- как не ви е гн9уес от тая американска пропаганда
29
2
 
18
 
! Отговори
Иван Анисий преди 1 седмица
500 години турско иго е доста по-травматичен процес за цялото българско общество.Но е неполиткоретно нек'си и въобще не било евроатлантическо и демократично според нЕкои...