Хотелиери с иск срещу държавата заради забавените визи?

Кризата с персонала може да доведе до затварянето им
26 апр 2024 13:10, Стела Стоянова
28
Хотелиери с иск срещу държавата заради забавените визи?
Снимка БГНЕС

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи. Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква.

Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона, а кризата с персонала може да доведе до затварянето на хотели и ресторанти в разгара на лятото, смятат работодатели.

Експресното приемане на законовите промени стана след бързата реакция на служебния министър на туризма Евтим Милошев. Те се отнасят до процедурите по предоставянето на възможност за дългосрочна и краткосрочна сезонна заетост, както и възможността за удължаването на срока, в който пребивават чужденци, извършващи сезонна работа.

Промените са важни и дълго чакани, но няма да спасят сезона, коментират хотелиери, чакали работници за 10 май, но при сегашната ситуация оптимистичната прогноза е за юни, а песимистичната – за юли, което за тях е неприемливо, съобщава БНР.

"Имаме заявени около 25 човека от различни страни – и от Узбекистан, и от Непал. Има много големи забавяния в процеса на издаване на визи. Вследствие на влизането на Шенген има административни промени в системата на изработване на визи. Има натрупване на много голям брой документи, които не могат да бъдат обработени, в самите консулски служби."

"Процедурите се забавят с месеци. Видимата причина е бавната работа на администрацията. Чакаме няколко десетки души."

"Адски голям наплив. Нямат възможност да ги обработят."

Работодатели по Южното Черноморие са подали документи за издаването на визи на близо 6 хиляди души от Узбекистан. До момента обаче няма нито една получена виза.

В българското посолство в Ташкент, Узбекистан доскоро подменяли системата за издаване на визи с шенгенска. Разполагали с два компютъра, на които работели четирима души, разказва Пламен Дотов, юрисконсулт в миграционен център в Бургас.

"Лично аз не знам за случай на получена виза до момента. Часове вече се дават за юни. Това са хора, които трябваше да пристигнат в края на април."

Според служебния министър на туризма Евтим Милошев администрацията работи и е наясно с проблема. Той посъветва медиите да не представят апокалиптични прогнози за сезона, а да гледат по-позитивно. По думите му, медиите трябва да помагат на туризма, защото е много чувствителен спрямо бомбастични новини и дори прогнозата за времето влияе.

Ако няма адекватна реакция от държавата, се обмисля колективен иск за пропуснати ползи, потвърди Пламен Дотов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Страната
Над 1,8 млн. са регистрациите на туристи за изминалата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Д Р Ъ Н-Д Р Ъ Н преди 1 седмица
ЖА ГО ВЗЕМАТ ВАРЕНОТО ЖИТО ДА ГО СЕЯТ НА ПЛАЖА ДА РОДИ ГОЛЕМИ ПОЛЗИ ЗА РОДНИЯ СТОМАНОДОБИВ...
27
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 1 седмица
При всяко положение ще бъдат изпрани мноого милиони.
26
0
 
9
 
! Отговори
тотални дебииили преди 1 седмица
миналата година се излъгах да ида няколко дни на слънчака... в хотела почти никой от персонала не говори български... след две седмици ходих до халкидики, във всяка кръчма говреха български... цените са същите!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
оффф, писна ми от тия алчни мрънкачи... затваряйте ги, таман може българина да се върне на нашето море!
24
0
 
7
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
Па да наемат хора от EU и да си плащат всичко, e.g. данъци, осигуровки etc. etc., точно както си пише в дебелите кодекси :). И никакви отстъпки за тази пясъчна пасмина, на който не му харесва - морето е близо и е достатъчно дълбоко, да ходи да си се дави сам за по-бързо и лесно :). Ако може, хубаво е първи да го демонстрира нагледно оня, там, ричалиб.' :).
23
0
 
13
 
! Отговори
:/ преди 1 седмица
Сигурно е ужасно да трябва да наемаш българи на работа. Искат пари, условия на труд. Безумие.
22
0
 
5
 
! Отговори
то всеки 2 е преди 1 седмица
хотелиер . 850 000 леглова база . бунгала , 9000 станции , а 1600 не се използват . не се слага ромове персонал зарад крацби и бягане на летовници . от англия , фрг и полша не са богаташи туристите . Правят сметка хотелиерите да се замогнат . хахахаха
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Заинатили се наемат от другия край на земята, но да не важат за тях правилата. Да не са над закона?" - Законът трябва да работи в полза на държавата и гражданите. В момента, това не е така.
20
0
 
10
 
! Отговори
Много иска виза преди 1 седмица
Аз Мюмюн. Иска работи морето. Чул балгарки бели. Тя може не иска мен, ама у нас мъж казва и два шамара и вече иска. Дайте мене виза, мола. Деца ще ви правим хубави
19
2
 
12
 
! Отговори
Джи Пи на Златните преди 1 седмица
Леле, какви екзотични "летни грипчета" ги чакат балъците дето ще ходят на бг черноморието :-) В Гърция "летни грипчета" няма. Мият си ръцете просто. А сега като вкарат персонал, който традиционно не ползва т.хартия а се позамива с ръчички и иде директно от колибите, не ми се мисли какви букети от болести ще лекуват туристите по спешните кабинети...
18
0
 
18
 
! Отговори
Ха х преди 1 седмица
Да видим дали е останала държава, която да покаже на мошениците-скръндзи кон боб яде ли. Ще правят дъмпинг на работна ръка вместо да плащат достойно. На тях не им е за гладните папуаси които да работят без пари, а да цицат още от държавата.
17
0
 
19
 
! Отговори
Чао! преди 1 седмица
За да си попълнят липсите са готови да вкарат всеки желаещ *** със СПИН от Бангладеш да реже салата в кухнята. No, thanks. Към Гърция!
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС е 500 милиона население, не се нуждае от визи да работи в България, включително и българските работници. Заинатили се наемат от другия край на земята, но да не важат за тях правилата. Да не са над закона?
15
3
 
11
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
хотелиери, земеделците, миньорите и всички, които не са доволни, правят герб първи, ппдб втори и т.н.....
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То като няма вече баламурници да ви слугуват за нищо, естествено че ще изпаднете в криза хотелиери :)))
13
0
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 1 седмица
Какво очаквате като хотелския бранш се държи предимно от мутри. Те не са свикнали да дават а само да прецакват хората и да взимат. Стискат кесията и на край на сезона си купуват новия майбах с новата любовница на предната седалка. Не трябва да се разрешава да наемат работници от чужбина докато не почнат да плащат заплати поне 30-40 % над срадната за страната. Ако и тогава няма желаеши чак тогава да им разрешат.
12
1
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
Каво носи на Бългаия всеки *** хотелиер и Туристчески бранш ресторантьор алибег?Нищо не носят ясно и просто.
11
0
 
24
 
! Отговори
Бай Герги преди 1 седмица
Като човек работил десетина лета до 2009 на Слънчев бряг съм отвратен от това което се случва по Черноморието.Имаше една генерация млади ,кадърни хора с нюх и визия в туризма които избягаха в Испания,Кипър и Гърция заради точно ей тези хотелиери и собственици на заведение.Сега същите тези реват че няма хора!Няма и да има ,но то скоро и туристи няма да има.Вече са само румънци,поляци,словаци и британци на социални помощи.Читавите туристи от скандинавието вече ги няма,няма и да се върнат
10
0
 
19
 
! Отговори
Бако преди 1 седмица
Имахме едно нещо в тая страна къде след комунизма къде работеше и се печелеше(Туризмът) но от десетина години така наречените хотелиери и останалите мутро-бизнесмени го съсипаха до такава степен ,че дори украинците вече не искат да работят
9
1
 
24
 
! Отговори
Рико преди 1 седмица
Достатъчно ми беше да прочета първата дума ХОТЕЛИЕРИТЕ и без да чета ми стана ясно ,че ще искат пари за нещо си пак.А те какво дават на държавата? Едно голямо нищо ,повечето дори не плащат и данъци.С беадекватното си мутенско поведение и ниските заплати изгониха читавия персонал,сега разчитат на украинци и от Бангладеш.