Да пробуташ "драконче" на МОН: Да, мръсни думи има, но къде са докосващите?

Всяко НПО може да пробута на чиновниците съмнителна кауза в добронамерена опаковка
Обновена: 19 апр 2023 17:46 | 19 апр 2023 14:12, Стела Стоянова
168
Да пробуташ "драконче" на МОН: Да, мръсни думи има, но къде са докосващите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Ти се събуди и ми го пъхна“ – книжка с такъв текст се предлага на деца в пети-шести клас под формата на инициатива, която уж трябва да стимулира интереса към четенето. Инициатива, подкрепена от Министерството на образованието, което иначе не е одобрявало четивото, което се дава на децата - това си било работа на авторите.

Излиза обаче, че никой въобще не го е чел, преди то да попадне в детските ръце или по-скоро в ръцете на бдителни родители, които тутакси поискаха изтегляне на книжката. Аз лично не съм сигурна, че и самите автори на инициативата са я чели, а не са прегледали само анотацията, както си призна и началникът на регионалното управление по образованието в Хасково. А анотацията на "Да пробудиш драконче" безспорно е симпатична – етнофентъзи, змейове, пробудени в наши дни.

Колко му е да пробуташ на просветното министерство за одобрение нещо, които благородно насърчава четенето и има в заглавието си закачливото „драконче“, което със сигурност би привлякло вниманието на децата? Експертите в МОН и без това нямат време да четат всяко нещо, което препоръчват, едва успяват да прегледат десетките предложения за учебници, които идват при тях, а понякога и те излизат с грешки.

Идва едно НПО, предлага инициатива с хубаво име, един чиновник слага подписа си и то тръгва по кабинетите „за съгласуване“. Оттук нататък вече никой не е наясно какво точно съгласува, защото вече има първоначално одобрение, и така проектът се сдобива с щемпел „Подкрепено от МОН“. След което НПО-то тръгва да рекламира опакования по този начин продукт по училищата и евентуално да усвои едни пари. И всички са доволни.

Направих си труда да сваля книгата от интернет и да я прегледам – ами едва ли е това, което ще накара децата да обикнат магията на словото и красотата на думите. Още до 10 страница така наречените фентъзи елементи се редуват с алкохолно-битови сцени, където се лее алкохол, цакат се карти и се пее на маса „Шуми Марица“. Сюжетът може да е интересен за определен кръг читатели, но така и не става ясно към кого е адресиран.

Със сигурност обаче не и към 11 - 12-годишни, които по този начин получават ранна представа за отношенията между мъже и жени като „чукане“ и „пъхане“, а алкохолът идва обагрен с романтичния ореол на свобода. Ако искаш детето ти да чуе подобни образователни диалози, със същия успех можеш да го заведеш и в кварталната кръчма или да му пуснеш някое риалити. Ако искаш да разбере, че думите могат да бъдат красиви, многозначни, омайващи – не това е книгата, да ме прощава дракончето. Впрочем, след очевадната реклама, която й направи този скандал, книгата може да се прочете от доста хора. И от деца, на които в крайна сметка едва ли е обяснено както трябва защо възрастните им предлагат една книга, а после им я вземат гузно и припряно с обяснението, че "има мръсни думи". Да, мръсни думи има. Въпросът е, че няма такива, които да те докоснат.

Другият проблем е, че очевидно в момента всяко НПО може да пробута каквото си иска в добронамерена опаковка – любов към четенето, към природата, към животните и прочие. Чиновниците са обучени да реагират като кучето на Павлов – щом има думичката „четене“, значи каузата е добра.

Независимо от реализацията и независимо, че по този начин може да ти пробутват драконче. Проблемът настъпва, когато то се събуди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Даммм, спасение вече няма...или може би като едно време образование в Русия...там едва ли жендърщината се толерира така безнаказано :)
59
0
 
18
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Мръсни думи? Ами "подтекта" на тези думи? Я си представете, става сутринта детето и пита " мамо, тати пъхна ли ти го вчера вечерта?".
58
1
 
12
 
! Отговори
Еми преди 1 година
Това ли са прословутите европейски ценности?
57
4
 
20
 
! Отговори
Исуса преди 1 година
Евро Ценностите, з акоито се говори постоянно, как ги следваме...ми да ето следваме ги...педофилия и цинизми вече и в 5 клас...чудно...от до година ги питайте още в 1 клас къв пол искат са децата и да се приключва
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По прицип всички автори на учебници и учебни помагала трябва да представят данни дали имат връзка с партии, НПО и в какви организации участват или са имали вземане-даване. Това трябва да се вмени и като изискване за всяко издателство, което публикува помагала за учениците. Тогава и скандалите ще намалеят. Преди няколко години МОН накара две професорки да си изчистят прокомунистическия уклон в учебника по история за 10 клас.
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пак дракончета и пак перверзии и педофилия -нищо ново ,те така винаги действат жидо-рептилския сатанистки (елит)и обслужващия го политико-медиен и образователен слугинаж в България.
54
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами защото НПО към съответните министерства трябваше отдавна да ги изритат, единствената им цел е смучене на държавни пари
53
1
 
9
 
! Отговори
Рептили преди 1 година
Ама ние не спим токова дълбоко все още!!!
52
3
 
10
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Типично последователност за педофилия, проект прозореца на Овертон.... етап 1: в началото се говори с отвращение, но започва да се говори.... сега сме на него. Ако няма кадърни в държавата ще минем на етап 2... докато стане реалност....
51
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Да му пъхна *** салам на щерка му.
50
1
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
Тези от МОН може да го поемат целия докато сливиците им започнат да усещат една топлина и тогава ще си говорим какво да докосват с език....
49
2
 
11
 
! Отговори
до 51 преди 1 година
Ти си типичен представител, виж си ника...изказа....майкаа плаче , за теб е късно, ама за децата още има шанс. Впрочем ползваш кондоми нали? Искрено се надявам да е така, че да си последен в родата :)
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ники Теллалов гарантирано е педофил, след като пише за малолетни книга със сексуални отношения. Нито един нормален човек никога не е сядал да пише за деца книга със секс в нея. Единствено на педофил може да хрумне това. И не, на 11-12години изобщо не мислят за секс!? Каквото и да си фантазират и да се убеждават педофилите!
47
0
 
9
 
! Отговори
Котка преди 1 година
До ясно като 2+2 Ясно е, но в момента е модерно 2+2 да е колкото ти идва отвътре. Напълно си прав, между другото; за всичко. Нещата биха се нормализирали бързо, ако всички родители просто спрат чалгата. И телевизора по възможност. За съжаление за девет от десет това ще е като да спрат да дишат...тъй че надежда няма. Мислещите нормални хора си спасяваме децата от азис поединично. С цената на изолация и самота.
46
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе, чуйте си децата как говорят и тогава дрънкайте глупости! "Чукане и пъхане" в речника им няма, защото директно си казват "ибане", псуват, и ръсят цинизми без да им мигне окото! Държавата ви виновна, че от малки ги възпитавате на простотии
45
6
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
На фона на това какви ги вършат тези младежи това е тъпо шоу.
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като се нормализира и вече е на път да се идеализира хомосексуализмът, сега на ред идва следващият "проект" - да се нормализира педофилията! АМА НЯМА ДА СТАНЕ!
43
1
 
14
 
! Отговори
до Кире преди 1 година
Не си прав, поне едно място трябва да има друг пример-училището...вкъщи и на улицата ни заливат така е , но поне училището трябва да може д апокаже, че има и друго !
42
7
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Оф, тая па от бегемама! "ако някой родители позволяват да се кълчат на азис" какво някой родители *** пат ко!!! Всички сте такива чалгопитеци!!! "на бе миличку тоо тилифон и ходи седни ей там си пусни нещу"
41
14
 
2
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
"децата"на тази възраст гледат порно и се друсат а тези вместо да си видят какво правят децата им,вдигат шум за нищо .