Да пробуташ "драконче" на МОН: Да, мръсни думи има, но къде са докосващите?

Всяко НПО може да пробута на чиновниците съмнителна кауза в добронамерена опаковка
Обновена: 19 апр 2023 17:46 | 19 апр 2023 14:12, Стела Стоянова
168
Да пробуташ "драконче" на МОН: Да, мръсни думи има, но къде са докосващите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Ти се събуди и ми го пъхна“ – книжка с такъв текст се предлага на деца в пети-шести клас под формата на инициатива, която уж трябва да стимулира интереса към четенето. Инициатива, подкрепена от Министерството на образованието, което иначе не е одобрявало четивото, което се дава на децата - това си било работа на авторите.

Излиза обаче, че никой въобще не го е чел, преди то да попадне в детските ръце или по-скоро в ръцете на бдителни родители, които тутакси поискаха изтегляне на книжката. Аз лично не съм сигурна, че и самите автори на инициативата са я чели, а не са прегледали само анотацията, както си призна и началникът на регионалното управление по образованието в Хасково. А анотацията на "Да пробудиш драконче" безспорно е симпатична – етнофентъзи, змейове, пробудени в наши дни.

Колко му е да пробуташ на просветното министерство за одобрение нещо, които благородно насърчава четенето и има в заглавието си закачливото „драконче“, което със сигурност би привлякло вниманието на децата? Експертите в МОН и без това нямат време да четат всяко нещо, което препоръчват, едва успяват да прегледат десетките предложения за учебници, които идват при тях, а понякога и те излизат с грешки.

Идва едно НПО, предлага инициатива с хубаво име, един чиновник слага подписа си и то тръгва по кабинетите „за съгласуване“. Оттук нататък вече никой не е наясно какво точно съгласува, защото вече има първоначално одобрение, и така проектът се сдобива с щемпел „Подкрепено от МОН“. След което НПО-то тръгва да рекламира опакования по този начин продукт по училищата и евентуално да усвои едни пари. И всички са доволни.

Направих си труда да сваля книгата от интернет и да я прегледам – ами едва ли е това, което ще накара децата да обикнат магията на словото и красотата на думите. Още до 10 страница така наречените фентъзи елементи се редуват с алкохолно-битови сцени, където се лее алкохол, цакат се карти и се пее на маса „Шуми Марица“. Сюжетът може да е интересен за определен кръг читатели, но така и не става ясно към кого е адресиран.

Със сигурност обаче не и към 11 - 12-годишни, които по този начин получават ранна представа за отношенията между мъже и жени като „чукане“ и „пъхане“, а алкохолът идва обагрен с романтичния ореол на свобода. Ако искаш детето ти да чуе подобни образователни диалози, със същия успех можеш да го заведеш и в кварталната кръчма или да му пуснеш някое риалити. Ако искаш да разбере, че думите могат да бъдат красиви, многозначни, омайващи – не това е книгата, да ме прощава дракончето. Впрочем, след очевадната реклама, която й направи този скандал, книгата може да се прочете от доста хора. И от деца, на които в крайна сметка едва ли е обяснено както трябва защо възрастните им предлагат една книга, а после им я вземат гузно и припряно с обяснението, че "има мръсни думи". Да, мръсни думи има. Въпросът е, че няма такива, които да те докоснат.

Другият проблем е, че очевидно в момента всяко НПО може да пробута каквото си иска в добронамерена опаковка – любов към четенето, към природата, към животните и прочие. Чиновниците са обучени да реагират като кучето на Павлов – щом има думичката „четене“, значи каузата е добра.

Независимо от реализацията и независимо, че по този начин може да ти пробутват драконче. Проблемът настъпва, когато то се събуди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОН Е ЗА СЪД ЗА ОПОШЛЯВАНЕ УМА НА ПОДРАСТВАЩИТЕ!!!:) ЛИПСВА МИ ИДЕАЛИЗМА НА ДУХОВНИТЕ ХОРА!! КОЙ ГИ УБИ?
119
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По министерствата тече безсмислена работа. В МОН са прочели книжлето, обсъдили са я и са решили, че е политическа коректна и могат да я публикуват
118
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи туе е пълно с точки за да има цензура, а същия този текст се дава на децата без цензура."Хвала" на българското образование
117
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има ли уволнения и оставки. Родители, завеждайте дела срещу наглеците и шикалкавещите. Само така може да се борите с анонимниците.
116
2
 
15
 
! Отговори
Хмх преди 1 година
Да не е казал вече никой нещо лошо за бат ви Бойко. За него знаем, че е прочел ЕДНА книга. За служителите в МОН не сме сигурни.
115
0
 
47
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Там е работата че не са я чели в МОН. Изобщо. Одобрили са я на сляпо.Те сами си го признаха.Просто не са си направили труда-домързяло ги е. Това са калпави чиновници - тип клатикурковци.Да напускат - няма нужда от тях
114
2
 
51
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Да ви кажа истината-която е малко по различна че журналистите пишат... Вярно е че наистина книжката не е подходяща за малки и самия автор си го казва и нито се е опитвал да я пробутва.Проблема е че държавните чиновници са калпави.Трябвало е по план да одобрят материали за учене- и те са я одобрили БЕЗ ИЗОБЩО ДА Я ПРОЧЕТАТ.Тоест те не си вършат работата за което им се плаща. Ей там е проблема а не в автора или другаде
113
17
 
19
 
! Отговори
Киро Канадата преди 1 година
Ето, видяхте ли, либералната демокрация и евроатлантизъмът победиха и в България! Слава Украiни!
112
4
 
17
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Крайната им цел винаги е една - изнасилване и жертвоприношения на деца и пиене на кръвта им. Целта на Злото винаги е точно това и който иска може да си го запише някъде и да се ги чете всеки път, когато се чуди за това, или за онова, "ама как е възможно...". И да, холивудския елит се е продал и като деца са изнасилвани, бити и пак изнасилвани и подлагани на най-нечовешки унижения от собствениците на холивудските студия - хора, чиято критика е забранена!
111
26
 
18
 
! Отговори
Драконче преди 1 година
Абе бг-мамите и бг-татковците всеки път скачат като ужилено от някоя спорадична книжка, ама иначе децата им ежедневно попиват простотия, агресия и алкохолизмъ от тях. С това нямаме проблем, нали? После - катастрофи, жени в багажници и т.н. български прелести.
110
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма НПО, което да одобри такава долнопробна книга, която категорично не е литература, дори не имитира такава, а долнопробна графомания с "полъх" на педофилия!
109
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия лелки големи пуританки, ще кажеш, че децата им са се родили непорочно. В 4ти клас четохме за пенисчето Кънчо и имахме часове по сексуално ограмотяване. В резултат на това нямаме забременели тийнейджърки от класа. Маминките да обърнат 5 минути внимание на чедата си и спокойто да обяснят тези думи какво значат, вместо да си мислят, че ще променят света. Децата реагират нормално като обясниш по детски кое какво значи и като кажеш, тази думичка е за възрастни, не я ползвай.
108
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купих на сина ми книжка с "Български Приказки за деца" където имаше приказка за Тодорка и чумата и как чумата отнесла майката на Тодорка и дошла вече и за самата нея. Също така в детската градина му чели версия на Пепеляшка където няма фея, а стъклените пантофки идват от гроба на майаката на Пепеляшка и всякакви глупости от този тип.
107
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има наказания! Инак тези чиновници са заедно с НПО- тата и освояват едни грантове! В края на краищата ни вкарват джендерии и ранна сексуализация на децата, а и всякакви смени на полове и други извращения и содомии!
106
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков стои в основата на тази перверзия.
105
2
 
23
 
! Отговори
Витков преди 1 година
Тази книжка е пълна скръб. На децата препоръчвам да слушат Хиподил.
104
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме оставки и дисциплинарни уволнения. Да видим кои ще са бушоните.
103
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива текстове в книга, четена пред деца говорят само за п.едо.фил.ия
102
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез родители явно много мръ сни неща си мислят, щом дракончето вече им е в главата :)))
101
5
 
7
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
И жената днес ми събуди дракончето.Като шевна машина бях