Купуваме все по-малко храна, и производството се свива

Оборотите на търговците намаляват за четвърти пореден месец
12 ное 2022 07:30, Елка Василева
135
Купуваме все по-малко храна, и производството се свива
Снимка: архив, БГНЕС

Продажбите на храни намаляват за четвърти пореден месец. През септември оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се свива с 2,8% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщиха от Националния статистически институт.

Още по темата
През юни, юли и август намалението на оборота при продажбите на храни беше съответно с 3,1%, 10,2% и 3,9% на годишна база, пише „Труд“.

Оборотите намаляват въпреки рязкото поскъпване на хранителните стоки. Това означава, че намалението на количеството купувани храни е значително.

Всичко това е резултат от поскъпването на храните. Много хора просто отказват да купуват определени храни на по-високите цени, което води до свиване на оборотите. Най-лесно хората могат да се откажат от стоки като чипс, вафли и дъвки, но много хора ограничават и покупките на плодове, колбаси и млечни продукти. В тази ситуация, в опит да запазят печалбите си, търговци и производители продължават да вдигат цените, макар че от месец юли насам цените на тока за бизнеса реално са фиксирани на малко над 250 лв. за мегаватчас, а през последните месеци бензинът и дизелът поевтиняха.

Намаляване на потреблението е единственият начин за стопиране на инфлацията, коментираха икономисти. В резултат на конкуренцията в големите търговски вериги нарастват храните, които на промоция се продават с 50% намаление или две на цената на едно. Много хора се превърнаха в ловци на промоции и купуват предимно стоки с намаление.

Докато оборотът при продажбите на храни намалява, продажбите на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия през септември нарастват с близо 35% спрямо същия месец на миналата година.

В същото време намалява и производството на хранителни стоки. През септември производството на хранителни продукти в страната се е свило с 9,2% спрямо предходния месец, показват данни на Националния статистически институт.

При положение, че намалява потреблението на храни, производителите свиват и дейността си. Спад при производството на храни спрямо предходния месец е отчетен и през юни и юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38 : това е фаст фууд поколението.
38
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вголемите градове си има цени за брдни и богати, не знам как е в по малко населените места, но си пазаруват стабилно хората в големите хранителни вериги :)) То вече е рядкост да видиш некоя жена която е финна и без голямо дупе, доста тлъстини се веят на показ, а какви стройни като манекенки бяха българките през 90-те...... :)))
37
5
 
9
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 1 година
Който е гладен мога да го почерпя с един вурст!
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън дрън. Няма пари за храна, ама моловете и чалготеките са пълни. Старите трошки не пропускат да заредят със скъпо гориво, а на южната граница чакаш цял ден да минеш, щото всички са гладни и бедни. И всеки втори е с последен модел телефон. Още може!
35
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Търговците какво се оплакват, броят артикули може да е намалял, но оборотите им едва ли при тез двойни, тройни надценки
34
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цени народни - 2 за лев и 1 бакшиш ти дават. Кеф!
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм забелязал това, но може би в други региони в страната е различно :) Хората чакалят промоцийте, гледат по евтиното, но определено сме надебелели от храна :))
32
3
 
7
 
! Отговори
Ричо АлченГЕРБов ще преди 1 година
изпищи ли нещо по въпроса?! Те неговите хора все фалирват...по много...
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви хареса консуматорския модел, наложен от запада, радвайте се на руския сега- нямане, ограничения. Тъгувахте по соца, сега имате възможност да си пропомните как беше тогава.
30
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам какви количества отвратителна храна си купува средния българин и си викам на тия и без инфлация не знам как им стигат парите. И всичките дебели и гладни, все ненаяли се, отвратителна история.
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
точно в производство на храна работя и толкова работа, като в последните няколко месеца, не е имало от години, и продължава да се засилва, нещо пак лъжете май
28
5
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ЕСТЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА
27
2
 
14
 
! Отговори
Живко тодоров преди 1 година
Яжте банани , *** такива
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ьа фалират всичките дет са надули цените. Бойкот!!!
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните години с толкова фейсбук, плюскането се превърна в начин на живот и демонстриране на просперитет.
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пак много се купува, аз съм ограничил кошницата до основни храни. Както казва автора - чипсове, салами, консерви са "аут".
23
2
 
13
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Но, важното е че за депутатите има пържоли без пари, че да не заслабнат горките. Те плюскат колкото 10 гладни пенсионера. Обаче предстои голямото лапане за празниците и битки във веригите. После Януари ще плачат позьорите, като им тръснат и двойни/тройни сметки Февруари голям рев ще е. Важното е лапане в новогодишната нощ да се посерат от ядене.
22
4
 
14
 
! Отговори
Глад преди 1 година
Глад ви чака, ама още не сте го разбрали!
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тези ненормални цени хората вече не купуват както преди, а гладуват.
20
10
 
14
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
БЪДЕЩЕТО ЩЕ Е ОЩЕ ПО-ЛОШО.ДОКАТО 240 НАРОДНИ ИЗЕДНИЦИ ПОЛУЧАВАТ НАД 10,000 ЛЕВА НА МЕСЕЦ,А МОЯТА ПЕНСИЯ Е ПОД 500ЛВ. ДОКАТО ОТ КОЗЯК НИ ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ Е ВСЕ ТАКА И ПО-ЗЛЕ.САМО ВСЕНАРОДНО ВЪОРЪЖЕНО ВЪСТАНИЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ И ИЗГОНВАНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ОГРОМНИЯТ ПЕРСОНАЛ НА ПОСОЛСТВОТО НА С.А.Щ. И ДА ОСТАНАТ ЛОЛКОТО НИЕ ИМАМЕ В С.А.Щ.