Нови правила за ТЕЛК, ще има ли ощетени?

Ако има заявен стандарт, субективният фактор може да отпадне
18 юни 2024 11:43, Инна Ангелова
24

Новата система за освидетелстване от експертно-лекарски комисии трябва да заработи от 21 юни. Така вече ще има система за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК. Според Веска Събева новата система няма да има плюсове.

"Да се надяваме, че това ще спре злоупотребите. Въпросът е колко хора ще бъде ощетени, ако тази система не заработи. И как ние ще компенсираме тези ощетени хора", коментира председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева в "България сутрин".

Тя посочи, че преди много години са поискали системата да мине в една или две области, за да се видят пробойните, но "никой не се решава на тази стъпка".

"В наредбата пише, че трябва да бъдат разглеждани оригинални документи. Как ще удостоверим оригиналните документи изпратени по имейл? Това трябва да стане с електронен подпис. Има епикриза от 3 страници, която обяснява всичко, но за това заболяване, за което човекът ще се яви на комисия, има отделна пътека. Много е важно да има стандарт, за да може процентите да са адекватни на състоянието", обясни Събева пред Bulgaria ON AIR.

С въвеждането на новата система ще има риск решенията да излизат много бързо и ще има много отпаднали хора, допълни Събева. Субективният фактор може да отпадне, ако има зададен стандарт, настоя Събева.

"Една е наредбата, няма от до, но се тълкува по различен начин в различните региони на страната. Най-добрият вариант е с SMS да уведомим човека кога ще се разглежда неговото решение", каза още председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: системаТЕЛКкомисии
Още от Общество
Защитата срещу градушки не работи и рискува не само реколтата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
ттт преди 6 дни
Тази не прави разлика между наредба и правилник за организация на ТЕЛК.
13
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
ТЕЛК ще се оправи, когато екзекутирам едната комисия на площада пред Общината
12
0
 
2
 
! Отговори
Съдия преди 1 седмица
НАП или ЧСИ да извършват имуществени и банкови проверки на всички лекари в ТЕЛК и техните мними Телкажии ,клиенти свързани лица и фирми. Има едно 90% фалшиви телкове и това всичко трябва де е или в затвора или да се разпродават имотите им за покриване етите за държавната хазна.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ТЕЛК решенията са две групи - за продължаване на болничен след тежки операции и за повредени хора. Неясно защо все се говори само за повредените хора като и при тях се пропуска един от вариантите - не му се дава процент за повреденост.
10
1
 
4
 
! Отговори
Катя преди 1 седмица
Хубаво е да има нови правила и наистина хора които се нуждаят от ТЕЛК решения да си ги получат. Не може една *** във тиктока която е 50 годишна да получава инвалидна пенсия и помощи от Германия като безработна. Била шизофреничка, влезте във тикток и вижде така наречената баба Яга.
9
0
 
9
 
! Отговори
и те така преди 1 седмица
не знам какви правила се измислят но аз стоях цели три месеца без пенсии получих ги на четвъртия на куп но ако нямаше кой да ми дава пари през тези три месеца как щях да плащам сметки и храна ? и това е за преосвидетелстване , не за пръв ТЕЛК . системата трябва да се подмени тотално .
8
2
 
10
 
! Отговори
Petrova преди 1 седмица
Безобразие е толкова много хора да са с ТЕЛК.Всички на проверка.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това със случайно разглеждане на документите ще е добре, защото фалшивия кандидат инвалид няма да знае коя комисия да подкупи.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали за това се прави промяната. За да отпаднат поне 1/3 от ТЕЛК-аджийте. Това е държавна политика, така един товар от държавата отпада.
5
0
 
17
 
! Отговори
трябва преди 1 седмица
Трябва проверка и контрол на докторите издали ТЕЛК. Не може онези от махалите да са всички с ТЕЛК, без реално да имат нужда.
4
3
 
12
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
Трябва да се намалят инвалидите с диагноза хроничен или гофриран шлангит.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хора здрави тук да не коментират, щото рано или късно ще разберат какъв е ужасът, който ще преживеят в хаоса на тази с.капана държава. От юли миналата година съм подал документи та чак до сега съм чакал...а можеше вече и да не съм жив! Все едно цяла година да ходиш на работа и да не ти платят....
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Единствено ощетени са истински нуждаещите се, но нямащи свои хора и не свикнали "да дадат за да го оправят"
1
6
 
18
 
! Отговори
коментар преди 1 седмица
Поне 50% от епикризите, въз основа на които ТЕЛК освидетелствува едно лице са фалшиви!Само че ТЕЛК комисиите са съставени от доктори и почти е изключено да тръгнат срещу свои колеги, още повече че винаги те се познават помежду си. Каквито и правила да има мафията в бяло ще продължи да освидетелствува дори напълно здрави хора. 99%от хората в махалите днес са с инвалидност от ТЕЛК, всеки трети от селата също е с ТЕЛК