Фосфорни боеприпаси изстреляни по град Часов Яр в Украйна

Не е ясно дали обстрелът е бил срещу позиции или лагер на войските на Киев
Обновена: 15 мар 2023 09:27 | 15 мар 2023 09:19, Елка Василева
53
Фосфорни боеприпаси изстреляни по град Часов Яр в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Запалителни боеприпаси с бял фосфор бяха изстреляни вчера от руските сили по безлюдна местност в Часов Яр, град в непосредствена близост до Бахмут в Източна Украйна, констатираха журналисти от Франс прес.

Два снаряда са били изстреляни с петминутен интервал около 16:45 ч. (14:45 по Гринуич) в посока към път, който минава през южните покрайнини на Часов Яр и води към Бахмут, където тече най-продължителното и кръвопролитно сражение от началото на руското нашествие. Свистенето на снарядите е било последвано всеки път от експлозии на боеприпасите, разпръскващи малки горящи топчета бял фосфор. Те са подпалили растителността от двете страни на пътя, като пожарът е обхванал площ с размерите на футболен терен.

АФП не успя да установи дали обстрелът е бил срещу позиции или лагер на войските на Киев, но край един от пътищата в опожарената зона бе паркирана зелена камионетка с бял кръст – емблема, използвана от украинската армия. Най-близките къщи се намират на около 200 метра от външния периметър на пострадалата територия.

Фосфорните боеприпаси представляват запалително оръжие, чието използване срещу граждански лица е забранено, но не и срещу военни цели, както предвижда конвенция, подписана през 1980 г. в Женева. Киев е обвинявал Москва, че ги е използвала неведнъж от началото на инвазията си в Украйна, по-специално срещу гражданско население, което руската армия категорично отрича.
(БТА, Андрей Шарков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не за първи път руските 0рки използват фосфорни бомби. Предишният път беше по град в Донецка област, имаше и видео как падат горящите топчета. Военнопрестъпниците трябват да бъдат съдени за военни престъпнения и геноцид!
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С каква цел са изстреляни от руските сили двата снаряда по безлюдна местност? Какви задачи решава пожарът обхванал площ с размерите на футболен терен? Екипът журналисти от Франс прес това ли чакаха да констатират?
10
1
 
17
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Франс прес ги е яд че нямат такива в тяхната страна
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО ми не е невъзможно просто си трябва време като има и цивилни .
8
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро в украйна ще е пълно с безпризорни оръжия, защото няма да има войници, които да ги обслужват. Цирка ще е пълен, когато почнат да връщат бежанците от западна европа. От зор.
7
2
 
11
 
! Отговори
редник Раян преди 1 година
Не са ли забранени тези бомби?Те са забранени с международен договор в населени места.
6
7
 
25
 
! Отговори
Джак Ричър преди 1 година
Белите сънища на Зеленски... Многото шмъркнане не води до нищо добро!
5
3
 
18
 
! Отговори
журналисти от Франс преди 1 година
Жабоподобните пак си врът дупарините де не требе.. Как да повярвам на журналистите на Макарон некрофила?
4
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците просто са осветявали пътя на хохалите да могат да се ориентират в тъмнината.. че и с тази кал там...
3
1
 
20
 
! Отговори
карай по сценарий! преди 1 година
Точка 6. Врага ползва забранени оръжия... :):)
2
4
 
25
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 година
констатираха журналисти... тия експертите по Новичок ли?
1
6
 
17
 
! Отговори
пропаганда класик преди 1 година
1. Ние не искаме да воюваме, ние се защитаваме. 2. За разпалването на войната са виновни другите. 3. Лидера на противника ни е самото зло. 4. Ние защитаваме общи ценности а не лични интереси . 5. Врага умишлено извършва злодеяния, ние правим случайни грешки. 6. Врага ползва забранени оръжия. 7. Ние практичеки нямаме загуби, докато врага ни е пред пълен колапс. 8. Учените и културните дейци са със нас. 9. Делото ни е свещенно. 10. Тези които разобличават нашата пропаганда са предатели!