ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срам е, дори и да е фалшива стъкмистика. Някой "европеец" излизал ли е навън от България, че да види шосетата. Дори като се започне от Сърбия. Започнеш ли да се движиш гладко - вън си от България. Та, колко пари опоска Б.Б. и се фука с магистралите за да достигнем такова печално положение. А онова л...но, дето преди дни уби човек с безотговорността си и сега използва тази смърт да се саморекламира, което говори за "кеш" като някой рапър...Позор!
235
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахах, колко сте явни. ДПС все го бутате пред Възраждане, ако ще да е с 0.0005%Няма проблем, накрая пак ще духате супата
234
14
 
14
 
! Отговори
до тялото преди 1 месец
Възрожденците 99% от тях не им е стъпвал крака в русия, но си мислят че там всичко им е наред защото няма графити и да си гей е незаконно. Не ги интересува факта, че извън Москва и СП няма живот и пътища, че пенсионерите гладуват и умират от студ, че рублата се обезцени, че се стреля на месо ако кажеш виц за Путин, че човешкия живот не струва 5 пари, болниците им са ужасни, корупцията е 100 пъти по-зле от тук и тн. Не, те си искат Русия и тва е
233
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди Сглобката-разлика ГЕРБ/ПП/ДБ=2%.След-над 10%.Про100то си е Про100.Когато налиташ на кеша,пропадаш на изборите.
232
11
 
14
 
! Отговори
Tялото преди 1 месец
Преди 24г 1вата ми заплата беше 160лв чисто. И завиждахме на управителя с неговите 340. Средната европейска беше 1200 евро. Сега под 2000лв няма касиерка. Ай Ти-та на 15 000има. Автомонтьор- 4000 стартово, специалист строител - 6.Средната европейска е 2300 евро. Заведенията ни са 100 пъти повече и са пълни всеки ден от седмицата. Супермаркетите продават все повече и все по-скъпи храни.А българина реве и е недоволен....Ще дойде един Путин и ще стигнем Русия с 300 долара средна заплата.
231
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди две години повярвахме на придошлите уж много образовани, а то какво се оказа - самовлюбени, мързеливи, крадливи, нагли въздухари. На кого вече да вярваме??? Явно ще се гласува чак, когато се появи някой наистина свестен, но така като гледам, няма да е в нашия живат.
230
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
странното е, че българите в чужбина ни натресоха ИТН. Сега нещо се натискат да гласуват за Копейката, а той ги нарича изменници и чужди агенти и иска да въведе санкции за тях. Те наред ли са аджаба? Сега ще ни натресат тоя кукундрел после не може се оправим още 35 години
229
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до тялотоАко господ ти помогне, въобще напусни България и си *** да станеш поданик на шпионската централа която те ръководи. Стига с това раздвоение. Гласувай си за геронтокрацията и деменцията и те това е.
228
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до тялотоСъжали себе си пепеецо за езика на омразата, с който се излагаш сам.
227
3
 
5
 
! Отговори
до тялото преди 1 месец
И на мен. Съжалявам тия хора, и господ не може да им помогне. Според мен са или с 8ми клас, или тотално изфъскали с тежка алкохолна зависимост или родителите им са ги затваряли в мазето за наказание с дни и сега търсят мъст.
226
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АКО ИСКАМЕ ПРОМЯНА СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ, ИЛИ ПАРТИЯ МЕЧ. АКО ИСКАМЕ МАФИЯТА ДА СИ ИМА ДЪРЖАВА ЗА ПРЕДАДОХМЕ ПРОМЯНАТА - ДЪНИМ БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВАЙТЕ.
225
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото, което вярвам, че ще има убити контрабандисти и политически сглобкаджии, защото нито руските скелети на резидента, нито контрабандистите на Борисов пускат кокала. Горкият български народ, има добри хора измежду тях, които не го заслужават, но стават все по малко. Гласуването с тези умрели избиратели в списъците и тези невалидизирани бюлетини е излишно. Единственото протести до безкрай и граждански арести на политици, магистрати, бизнесмени и управители на топлофикациите и регулатори
224
10
 
13
 
! Отговори
Тялото преди 1 месец
Непонятно ми е как някой може да гласува за възраждане....
223
7
 
5
 
! Отговори
българина заслужава преди 1 месец
българина заслужава съдбата си. Вижда детето на Боко от Барселона, вижда снимка на Боко с кюлчета и пешкир в цenkama , чува записи как краде чез/електрохолд и пак си гласува за банкянският крадец.
222
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въобще не съм убеден че си правят труда да питат, както е по правилата на науката. За толкова години нито са ме питали, нито мои познати и приятели са питани.Е в студенското барче, може да попълни 50 тина анкети , но толкоз за представителноста на извадката. Може и всред държавни служители в агенция у Софето и да има такива резултати, но реалноста е друга, а "изследването" е за номенклатурата да се ориентира къде е по лесен кариерния ръст. Ама и там, може вече и да не е точно така.
221
5
 
2
 
! Отговори
до 223 преди 1 месец
А ти лекувай сифилиса, че много русофили заминаха от него. Костадинов го носи дори в душата си.
220
6
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Бойко се връща. Спете спокойно деца.Има надежда за България.
219
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То битката да не окаже, че е за това кой ще е първи ?!
218
2
 
1
 
! Отговори
ама преди 1 месец
Естествено СИНЯ БЪЛГАРИЯ
217
2
 
5
 
! Отговори
ПП + ВЪЗРАЖДАНЕ... преди 1 месец
АГЕНТИ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ....