Не сме надежден партньор с толкова чести избори

"Никой няма да ни подреди къщата", допълни Калфин
25 юни 2024 16:37, Инна Ангелова
31
Не сме надежден партньор с толкова чести избори
Снимка: БГНЕС

“Въпрос на отговорност е да има правителство”, коментира бившият външен министър Ивайло Калфин. По думите му всички възможности за правителство, които има, няма да се реализират и вървим към нови избори през октомври. Калфин изрази съжаление, че много хора са предпочели да останат вкъщи и да не гласуват.

“Би трябвало да има правителство, а дали ще изкара мандат зависи колко честно и прозрачно ще се държи с гражданите. Няма значение как ще се нарича правителството, важно е да работи и да предприема мерки, които да движат държавата напред. Така може да се върне част от изгубеното доверие“, допълни Калфин пред БНР.

На въпрос дали на страната ни ѝ се оказва външен натиск за съставяне на правителство, бившият вицепремиер отговори, че му се иска този натиск да е вътрешен.

“Много държави често ходят на избори и на тях се гледа като на ненадежден партньор. Никой няма да се заеме да ни подреди къщата, натиск няма. Правителството се съставя, за да се върши работа в страната”, каза още Калфин.

За него е нормален процесът на преговорите в ЕС за постовете. Това винаги предизвиква напрежение. И даде за пример ЕП, където в момента има разместване и политическите групи ще искат да видят мястото си в бъдещите органи на ЕК. "По моя преценка са близко до съгласие, може и да е до края на седмицата", надява се Ивайло Калфин.

Той обясни, че пътят на преговорите и присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС  зависи от много фактори. “Доколко искат държавите да се подготвят за членство, защото то не е само политически акт, а икономически промени и предполага солидни реформи в държавата. У нас минаха 15 години от подаване на молбата за членство и приемането”, допълни Калфин.

Той мисли, че бърза писта за присъединяването на Украйна няма да бъде осигурена, защото компромиси не се правят и политическите аргументи няма да надделеят над реалната подготовка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Избори 2024
Ивайло Мирчев: Борисов проявява позакъсняло политическо мъжкарство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Каквото и правителство да е! За нас гражданите има значение дали правителството ще е на Борисов и Пеевски-- братята Магнитски или не!
27
3
 
1
 
! Отговори
Тиквата лъже преди 3 дни
Защо мълчеше, когато Борисов събори един престижен работещ кабинет?? Защото ти кихнаха от Гербб ли? И се сети, чак сега!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Защо мълчеше, когато Блоеисов събоеи един престижен и работещ кабинет?? А си тръгнал сега да приказваш, защото Буци ти кихна ли?
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
прехвърля комплексите си върху нас, защото се чувства непълноценен, ние нямаме тези проблеми, пътуваме си из Европа и се връщаме в България, защото по-скъпо от Родината няма
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Мръсни продажницииииии , и ти кариеристино долен , партньорите е най-вече този от САЩ искат да съдерат трилиони дългове от нас , дългове натрупани от правителствата им за да могат освинените им поданици да лочат по обилно и да грухтят по-доволно , докато и тях ги дерат самоче с упойка охолен живот . Само САЩ имат над 35 трилиона дългове които смятат и от наш гръб да съдерат , от това което са страните на подвасалното им ЕС сумата се изчислява на над 9 трилиона от съсипването на икономиката и и и
23
0
 
8
 
! Отговори
Вьзмутен преди 3 дни
Всички бивши хрантутници - ненаправили нищо за бьлгарите - се надпреварват да ни убеждават , че трябеа да има правителство - нищо , че -80% не са гласували и няма подкрепаСлужебен на - герб /дпс има и сегаТака ,че правителство има -макар неизбрано от никого
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да ти имам загриженоста за това какъв партньор сме , се сте такава смет .
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Като " Евродепутат" другарю Калфин.Често " боравиш" повече с цифри,от колкото Политически да си кажеш мнението! Същото нещо прави и другарят Борисов! Питайки го журналистите,ще има ли Негово " правителство". Той започна да говори Пак за " ПАРИ"?! Това ли сте политиците днес? Пари,пари и пак Пари! Българина не го интересуват парите! Българина вече иска Нови партии и " пенсиониране" на старите!! Българина Не подкрепя вече стари" политици"!!!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
до 14, на кого трябва да сме надежден партньор, на Франция, с която при всички войни сме били врагове, ето приехме предложението на Макрон за Македония, свалихме ветото, а той го прередактира и изхвърли искането ни за забрана на македонския език и история, ами изказването на Меркел че изобщо нямали намерение да спазват минските споразумения, а това има давало време за подготовка на украйна за война с Русия, а Германия и Франция бяха гаранти за спазването на тези споразумения - гаранция Франция
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Калфин, ти какво предпочиташ? Да ни управлява Бойко, Кирчо, Корни? По-добре без правителство. Поне няма кой да ни прати на война така.
18
1
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 дни
Къф партньор си ти бе?Роб и изпълнител на чужди заповеди!
17
0
 
8
 
! Отговори
Рендето преди 3 дни
Калфин, решението на проблема е много лесен - Докарваме си един Сенатор в отставка от Демократичната Партия на Щатите, по възможност афро-американец с ЛГТБ ориентация, назначаваме го на поста Пожизнен Губернатор на Бг и готово, проблема с Изборите е решен!!!!! А, и да не пропусна, въвеждаме Долара, май....та му на Еврото. -)))))
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Айде стига глупости, Белгия колко време не можа да си състави кабинет? Не изборите са проблема, а 240 тикви в парламента + калинките по мнистерските постове.
15
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
До До 4/9 "За нормалните хора Русия е агресор," - КОЙ ти каза, че си "нормален" бе, про'с'так неграмотен?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Афро Руснак..А според теб , ''надежден'' партньор ли сме ???
13
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
До Анонимен/13 "т. е. , най-образованите в Бг , не само в политиката са от ДПС и БСП" - но Калфин не е ни от ДПС, ни от БСП. Факт. ПП. Инак да, образованите бяха от БКП.
12
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
До Много правилно!/3 "Но понеже у нас отговорност никой, никога не е виждал сред управляващите" - а как е в ЕС, как е?
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Калфин е образован и последователен , т. е. , най-образованите в Бг , не само в политиката са от ДПС и БСП ... , всичко останало е продажен ШКАРТ !
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До До 4..То нали НАТО /САЩ/ , въобще не са агресори , или му викат ''ПРИСЪСТВИЕ'' вече , и войните / операциите/ им били ''ХУМАННИ'' . Така ли ?После , защо Зеленски не изпълнява ДОГОВОРИТЕ от 2014г., които е подписвал с Русия , за НЕ РАЗШИРЯВАНЕ НА НАТО НА ИЗТОК ???Какво прави НАТО в Йемен , там са убити от НАТО , над 380 000 мирни жители ,.. или това не се брои ,.... А ?
9
1
 
2
 
! Отговори
СУФ преди 3 дни
Не може да има правителство, ако не е в състояние да ми осигури 1 милион безвъзмездно финансиране. Ако ще през стъкло да го осигуряват за повече прозрачност.