ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
8
 
! Отговори
Пак лъжете!!! преди 1 месец
Пуделите от Посолството ако вземат повече от 5%, аз ще си изям каскетя на центъра на София и ще мезя с минерална вода от Централните хали!!!!
15
1
 
11
 
! Отговори
В България преди 1 месец
е време да се забранят тези ВРАЧКИ и без тях ще си останем роби на простащината, но с тях ставаме БАШ роби на тази всенародна "любов" !
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не гласува за ГЕРБ, а те първи ...
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
отново ще има сглобка, пеевски без христо иванов няма да се включи в управлението, Борисов стигна дотам да печели изборите, а да не може да управлява, дори не му дадоха ротацията
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма да е ПП
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквото и да се случи ситуацията е патова. Герб с ДПс имат около 40 процента, Герб с ПП-ДБ - пак толкова. Единият вариант е да се повтори сглобката. Това обаче значи ПП-ДБ окончателно да отекат в канала.Вторият вариант е да се направи четворна коалиция - ПП-ДБ, Възраждане, БСП и ИТН. Това ми се струва немислимо. КП превърна ИТН в основен враг, а Възраждане и ПП-ДБ няма да седнат на една маса. Третият вариант са избори през есента.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7Ако се гласува масово данните ще са съвсем други.Просто хората трябва да престанат в изборния ден да ходят за гъби и да отидат да гласуват.
9
11
 
5
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 месец
Гласувай за ГЕРБ /Граждани за Евразийска България/ и ще получиш Радев, Нинова, Пеевски, Копейкин, Трифонов, Путин, Митрофанова, Турски поток, Боташ и всички врагове на Свободния свят.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
поредната измама- ако това е верно то българия заслужава затриването си под ръководството на банкянския комунист второ поколение- къде държи партийната си книжка дето запази заради която напусна органите на МВР
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новият експеримент (или екскремент) ще е ГЕРБ+ДПС+ИТН. Пеевски ще е премиер. Мисля, че така ще е най-дразнещо за всички и ще демонстрира категорично, че политиците могат да си правят каквото си искат и най-важното - могат да кажат майната му на народа.
6
9
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
1. ГЕРБ, 2. ДПС с гласовете от Турция. Боко 80+ депутати, Шиши 40+ депутати и нормално правителство без ППДБ-тата. Копейките в ступор :))))))))))))))))
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По- добре да влязат, е пак ще досаждат на нормалните и честни хора из улиците на София.То в другите градове нямат хора.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ППДБ или политическо представителство на далавераджии и бандюги ще падне още.Те нямат кампания, а са в кармичен кръг на самоунищожение.На 9 юни ще се преброят колко точно са бандитите в Бг то.
3
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде ги извадихте тия 15 процента за малките шарлатани от ПП и потомствените комунисти от ДБ?При тях ситуацията е,дали въобще ще влязат в парламента а не тия изсмукани от пръстите 15 процента!
2
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коялицията ГЕРБ Възраждане е все по - близка.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжа и измама гласуват само 10% :)))