Близнашки: Правителство на малцинството ще се провали

Политическата ни система е на ръба на пропастта
24 юни 2024 11:34, Инна Ангелова
22
Близнашки: Правителство на малцинството ще се провали
Снимка: БГНЕС

По време на консултациите с президента Румен Радев, лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов съобщи, че ще предложи правителство на малцинството. Проф. Георги Близнашки, който е и бивш служебен премиер, сподели, че опитът на Борисов за такова правителство е обречено на провал.

“Нека опита Борисов да предложи кабинет”, допълни Близнашки пред Нова и припомни, че ГЕРБ-СДС и ДПС нямат абсолютно мнозинство. По този начин правителство на малцинството няма да бъде стабилно.

“Дори може да не встъпи в длъжност, а да бъде провалено. Другото решение е експертно националноотговорно правителство. Един кабинет на националното съгласие би могъл да даде тласък на реформите”, изрази мнение Близнашки.

Бившият премиер е от основните автори на Конституцията в настоящия ѝ вид. "Основният проблем не е избирателната система, а неучастието на гражданите в гласуването. Партията на Борисов разполага едва с 8% от общата подкрепа на избирателите, което води до липса на легитимност. Ще последва нов срив, ще се търсят други политически решения - Велико Народно събрание или президентска република. Радев е сред виновниците за политическата криза, защото внесе разделение", посочи той.

Близнашки допълни, че без убедителни национални лидери няма как нещата да тръгнат в правилната посока.

"Има паралелна държава, която управлява. Политическата ни система е на ръба на пропастта, затова трябва да има правителство на всяка цена, но то да е експертно. Избори през септември ще дадат катастрофални резултати. Борисов трябва да си даде сметка, че той ще плати, ако няма кабинет", коментира Близнашки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Избори 2024
Борисов ще предложи кабинет на малцинството, иска избори като при гърците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 3 дни
"Основният проблем не е избирателната система, а неучастието на гражданите в гласуването." - опитват се със стари к-ур-в-и да правят нов б-а-рд-а-к. Нищо чудно, че никой не иска даже и да ги погледне, па камо ли да гласува за тях.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Близнашки, Рашидов, Вълчев - всеки ден тези всезнайковци
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Няма как да стане. Хем ГЕРБ да имат правителство, Пеевски да управлява,хем и проблемите да се решават: здравеопазване, образование, икономика, инфлация, енергийна ефективност. За евро и Шенген не говоря, това са си казионни проблеми, както и този с подкрепата за Украйна.
16
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 дни
Трябва гласуването да е задължително, но никой няма да го предложи, защото не могат толкова глас да купят. Удобен е сигурният вот
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До До 12...Че тя държавата вече е пропаднала сега копаем дъното.
14
0
 
4
 
! Отговори
Колев преди 3 дни
Бай *** е прав като казва че всичките са маскари от тези партии които са в парламента сега всичките ,са безотговорни хора и Егоисти,тях Просперитета на България не ги интересува
13
1
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 3 дни
И КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА БЕЗ ДА ПРОПАДНЕ ДЪРЖАВАТА?!?!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Е КАК В ЕВРОПА УПРАВЛЯВАТ ВСЕ КОАЛИЦИИ, А ТЕК НЕ СТАВА!?? ЯВНО ПАРТИИТЕ НИ СА ИНФАНТИЛНИ!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Няма лошо да помогнем на политиците ни да направят решаващата крачка и да пропаднат в пропастта
10
1
 
2
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 4 дни
Партии ,които в два последователни парламента не направят необходимите усилия да участват в избиране на правителство включително за коалиране в случай ,че интересите на държавата го изискват да излизат от 4 до 8 години в парламентарна ваканция.
9
0
 
9
 
! Отговори
Шерю преди 4 дни
"Има паралелна държава, която управлява." - и явно държавата е по- слаба от паралелната държава...
8
2
 
10
 
! Отговори
Провалът Близнашки преди 4 дни
Така или иначе Близнашки е история и нищо повече.Лошата история на нашия отвратителен преход, не че има хубав такъв.Но където и да пипнем конституцията на която баща се води Близнашки, поне той така се хвалеше в лекциите си, тя издиша.Например за служебните кабинети.Добре, че Ицо Иванов установи баланс на силите и спря дикратора Радев.Макар Радев да не е виновен, конституцията от 91 му даваше тази възможност.Близнашки затова ненавижда Иванов.Показва му колко е калпав на Близнашки.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нищо по-хубаво от това тази провалена система да се преустанови.
6
0
 
10
 
! Отговори
морски преди 4 дни
С това оскотяло население, вие модерна европейска България ли ще строите ???
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дано правителство да няма, без значение с какви термини ни баламосват - некоалиция, сглобка, експертно правителство. Това са прикрити термини за пред ограниченото на мисъл население, зад които стои реално същата власт, т.е. Пеевски и Борисов.
4
0
 
11
 
! Отговори
преход към БКП преди 4 дни
Щом е провалена тая система трябва да се смени и нова държава.
3
12
 
7
 
! Отговори
rus преди 4 дни
Путин, спаси ни !!
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кой сте вие другарю Близнашки, че ще казвате на най - успелия политик и държавник на ТБД какво да прави.Вие, на който ви се смее цялата университетска общност, когато опикахте алма матер с глупавото въстание на дрогираните младежи.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бегай от тук Близнак!! ГЕРБ е Нежелана вече партия във властта! Избори е най добре!