Политолози: Целта на ГЕРБ е кратко управление

Какво ще спечели и какво ще загуби Борисов?
1 юли 2024 20:56, Инна Ангелова
26
Политолози: Целта на ГЕРБ е кратко управление
Снимка: Bulgaria ON AIR

Проектокабинет “Желязков” е с много знакови имена на ГЕРБ. Гласуването ще бъде в сряда.

“Сигурно е, че не достигат 6 гласа, които дори Борисов допусна, че може да "стане трик" и да се намерят отнякъде. Ако бяха 16, нямаше да е толкова лесно, но за 6 може. Правителство с първия мандат дава ясна политическа отговорност, тя е в ГЕРБ. Правителство на малцинството без коалиционно споразумение, с плаваща подкрепа от ДПС и някакъв трик, поставят Борисов в неизгодна позиция. Сигурната подкрепа от ДПС е на висока цена", коментира политологът Емил Соколов в студиото на "Денят ON AIR".

Според Соколов ГЕРБ са загубили много гласове на последните избори, точно заради близостта си с ДПС. Ако подкрепата им продължи, оттеглянето на гласове може да е още по-голямо.

Политологът Теодор Славев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че кабинет на малцинството не се справи с 68 народни представители.

"Ако кабинетът мине, означава, че Пеевски става император на парламентарното мнозинство, ще трябва да се разчита от тук нататък на твърдите ПГ на ГЕРБ и ДПС. Има рискове и за другите парламентарни групи - когато започнат законите по ПВУ как ще гласуват от ПП-ДБ? По-добре лошо правителство от това да нямаме редовно правителство", заяви Славев.

Вариант има и за мнозинствос третия мандат, въпреки че Борисов категорично отказа, защото той е склонен да си променя мнението.

Емил Соколов не изключи възможността допълнителни гласове за кабинета да дойдат от "Величие", тъй като нямат история, ясни структури и "това създава предпоставки някой като Пеевски да отиде и да търси подкрепа сред техните редици".

"Няма разговор за политики, защото няма поглед в бъдещето, не се гледа за 6 месеца напред, да не говорим за 3. Слушайки Борисов самият той очаква да има изненади, когато дойде моментът на гласуване", заяви още Соколов.
Славев допълни, че Борисов е опитен политики и не би "дал курбан един кабинет с толкова много знакови лица на ГЕРБ вътре". Политологът предположи, че ако има "трикове", едва ли лидерът на ГЕРБ не знае за тях: "Той каза друго - не ги правя аз, очевидно ГЕРБ не ходят при други партии".

И двамата политолози са убедени, че Пеевски все по еднолично ще ръководи ДПС, а всичко е съгласувано с Ахмед Доган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Избори 2024
Екзотично е да говорим за правителство на малцинството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
герберче преди 1 ден
Тук чета смешните коментари на антиГЕРБ децица: Колко хиляди електорат са загубили ГРЕБ-СДС. Кат сте такива големи математици, що не говориет правилно в %? Щот не ви стиска, нали? Елементарно, Уотсън!
25
2
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!! преди 1 ден
РАЗНИ -ЛОЗИТА-НИ НАДУХА ГЛАВИТЕ КОЙ Е ЗА И КОЙ Е ПРОТИВ! А ИСТИНАТА Е ПРОСТА- КОГАТО ГЛАСУВАТ ПРОТИВ ГЕРБ-СДС УТРЕ ЩЕ СЕ ВИДИ КОЙ ИСКА ИЗБОРИ А НЕ ДА СИ КЪСАТ РИЗИТЕ ЧЕ БОЙКО БОРИСОВ Е ПОДХЛЪЗНАЛ САПУНА ДЕНКОВ!!!!!!
24
1
 
3
 
! Отговори
Казано в прав текст преди 1 ден
Да, кратко управление, през което да се докопат до еврофондовете. Регулатоеите и контролните органи не ги изпускат! Купеният и контролиран вот ще е много повече. Сега, ако е 15%, на следващите избори ще е 50%.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
те си имат правителство и сега, служебното е изцяло тяхно
22
1
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 2 дни
И какво остана за българина? Законни кра жби от Боко и Шиши. . . Ако за това гласуват избирателите на герб, които не са платени и принудени (дали имат и 5%) значи имст нужда от интензивно лечение.... Не че Асен не прецака инфлацията ама поне даде на пенсионерите, а не ги открадна директно. Дано изкара 4г. правителството ви че белкем видите че от пенсионера от Банкя нищо не става освен далавери, за които всички плащаме. Избирателите на герб са като избирателитена Мицкоски - пълни тараби....
21
1
 
2
 
! Отговори
Истинста преди 2 дни
Герб излъгаха, че не са разрушили нито един паметник е България, а на центъра на София едни гътнаха мавзолея а те паметника-руския до Св.Св. Климент Охридски кога ще го платят незнам. Но заради зуломите им няма руски дипломати в столицата не заради Путин.
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Cъвceм npuлuчeн kaбuнeт, ocвeн тoвa нeмa шapлaтaнu, нeмa нapkoмaнu u gaжe rpuнgpu нeмa!
19
5
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 дни
Партиите трябва да се забранят и без това със служенно и редовно е едно и също. По малко субсидии и повече за кадри ще има по отрасли, както се казва сериозно ще се работи за Държавата и полза на гражданите и такива охранител-митничар - пожарникар - полицай- премиер-депутат да ги нямаме само едното и работи само едно от изброените тесен специалист искате Европа така живеят в Европа охранител и се пенсионира охранител, депутат само 4 г. мандат повече в политиката не се излъчва. Най- добре еКитай
18
3
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 2 дни
Ти май си обсебен от шарлатаните.Само за тях пишеш.
17
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
Естествено, Тиквата не е толкоз про'с'т, че да иска да управлява по време на мобилизацията в защита на ценностите на ЕС и НАТО, за които 80% гласуваха.
16
4
 
6
 
! Отговори
До Гербер преди 2 дни
Не, ГЕРБ не могат и никога не са носили отговорност.Не случайно и сега Борисов казва,Правителство на " споделената" отговорност.Ние с Шиши да крадем,а вие да отговаряте.
15
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
ГЕРБ губи 150.000 гласа, а шарлатаните колко?
14
2
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 2 дни
Само за една година,от миналите до сегашните избори , ГЕРБ губи 150 000 гласа.И не всички избиратели на ГЕРБ,мислят Шиши и Йордан Цонев за " умни".
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А нашата цел е да влязат в затвора гербавите айдуци!
12
6
 
5
 
! Отговори
Гербер преди 2 дни
Сигурно ще е кратко, ако изобщо мине, но във всеки случай ГЕРБ показват, че могат да носят отговорност и поне малко мислят държавнически. За разлика от много други капутски партии, които се държат като малки деца и на инат са против.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това правителство ще е кратко и ще гледат да вземат каквото могат от ЕС парички за волтаици на техните хора, да усвоят проектчета за техните фирми, да си донагласят съдебната система и си сложат техни хора по разните държавни агенции и дружества. Т.е подготовка за следващи избори на които ще се надяват да имат мнозинство. Но не се знае знае ли се....
10
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
Какви гласове губи ГЕРБ от близостта си с ДПС?-пълни глупости, аз съм поддръжник на ГЕРБ и намирам, че в ДПС има много по-умни хора от другите партии, да не говорим за ПП, че ми се гади.
9
3
 
5
 
! Отговори
само преди 2 дни
Само кратко, защото герп отдавна дълго не може.
8
4
 
6
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 2 дни
Не политолози, подлизурковци.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Боку е моята зодия, нормално е за него да театралничи, взе да трепери у парламенто за да му съчувстват, номера мина :))