ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 219Все по-тъжен ще ставаш, от мен да знаеш. Усилвай антидепресантите, които и без това взимаш като всеки уважаващ себе си планктон.
215
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТоченСкоро ще сте там където е атака, патриоти, вмрео-та и разни други. Знаеш къде.
214
7
 
4
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
Ще ми е сладко на душата, ако моите хора от Възраждане са втори. Впрочем това .е единственета алтернатива на мазните кафеджии от сглобката.
213
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов!
212
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не вярвам на тия стъкмистики. Преди няколко дни ВGъзраждане излизаха на 2ро, да не говорим че те самите си вярват че са на първо. Време е психиатрията да се самосезира и да сложи на Костадинов бяла риза с дълги ръкавки. Болезнено е да се гледат тия избори, хем боли, хем ти е смешно хем ти е тъжно
211
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забрана на партийната система . Трябва да имаме не партийно управление!
210
2
 
3
 
! Отговори
Интересно, а къде преди 1 месец
е на Радостин МЕЧ-а? :D На полковника величието? Кълнат се във всичко, че ще влязат в парламента. Не е възможно да ги няма в това проучване. И защо ПП-ДБ на изписани в цяло?
209
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първите 3 са за забрана, четвъртата е за обстоен докторски преглед, а останалите са за НАП и икономическа полиция. Трябва да се огранични до макс съществуването на политически партии и да разни хрантутници да живеят на гърба на хората. В България с политика се захващат два типа хора. Тези дето за нищо нестават и такива със съмнителни бизнеси ,защото трябва да си пазят парите и да имат защита от закона.
208
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полковника от Величие никой не го брои , но ще има изненада, както за мутрягите така и за "социолозите". Много се налага мълчание върху тях, но те ще пробият.
207
12
 
3
 
! Отговори
. преди 1 месец
До анонимен.."Комфортната преднина трябва да е поне 15%, за да не могат шарлатаните да ....." ........Бъди сигурен , че реалната преднина в момента е поне 15 % и пеперудите са в група с БСП но , на Борисов това не му върши работа , за него пепедалите трябва да са втори за да може той да диктува в новата сглобка. На този етап ако искаме шарлатаните да утекат в канализацията ( където им е мястото ) ГЕРБ трябва да вземат поне 40% нооооо , на Борисов и това не му върши работа .....:(
206
9
 
10
 
! Отговори
Алекса преди 1 месец
ППДБ ? Герб ? Разликата в политиките им няма ! Важно е да повтарят като папагали евро и гей атлантизъм и слава Кокаине хо хо хо
205
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Якооо
204
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да има никакъв комфорт за ГЕРБ в затвора
203
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Комфортната преднина трябва да е поне 15%, за да не могат шарлатаните да не подушат власт никога, защото видяхме до къде ни докараха.
202
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само Възраждане напред!
201
3
 
17
 
! Отговори
фффф преди 1 месец
Лъжци,подлагате се на банкянския крадлив шебек,и лоестата топка с хиксооброазни крачета/туловището/.Няма как разбойниците вечно да грабят нормалните хора.Проклети да са изпилените мозъци,които ще ги подкрепят.Децата ви няма да простят.
200
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възраждане преди няколко години се подиграваха че няма да влезе ,сега се плашат защото става първа политическа сила.
199
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това държава ли е , след като от герб и Десислава Атанасова стаНА капацитет в СЪД. СИСТЕМА ?
198
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
''България , най-бедна , и най-корумпирана държава '' , ''България на всички последни места в ЕС , по всички показатели'' ,... И ПАК ЛИ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ВИНОВНИТЕ ЗА ТЕЗИ ''РЕЗУЛТАТИ'' , от герб , ДПС И ПП -ДБ ,... А ?
197
2
 
15
 
! Отговори
МВР служи преди 1 месец
Единственото, което създаде герб е една ламя от калинки в администрацията и от некомпетентни комплексари в съдебната система, както и бизнесмени със съветски интереси, един кокаинов хирург, който продава огани и много добре организирана контрабанда, която бе напът да компрометира дори госпожа Меркел и г-н Ердпган пред Европол. Само бой и затвор за гербаджии